fredag 27 januari 2017

Toppmöten och bottenkamper bjuds vi på i den fjortonde omgången (DA)

En riktigt spännande omgång bjuds vi på till helgen i damernas näst högsta serie. Jag hade helst varit på plats överallt, men det är ju inte fysiskt möjligt.

GUIFs tränarduo Johan Moberger och Peter Luksic
har fått behålla stommen från ifjol.
Kanske är det en av förklaringarna till årets framgångar?
Foto: Annette Andersson

Det som går att konstatera reda nu är att årets upplaga av DA inte är lika jämn som föregångarna. Istället är det en klar skillnad mellan lagen högre upp och längre ner i tabellen. Det är visserligen 18 poäng kvar att spela om (9 omgångar), men redan nu skiktar sig serien i tre delar
Del 1: Önnered, GUIF, Kungälv och Skånela krigar om första platsen (direkt upp t SHE).
Del 2: GT Söder och Tyresö har möjlighet att ta sig upp på kvalplats för att få möta ett av lagen från SHE i kvalspel.
Del 3: Bjurslätt/Torslanda, Spårvägen, OV Lundagård, Lidingö och RP kämpar runt kvalstrecket nedåt och för att undvika en av de två nedflyttningsplatserna.

Tabellen efter 13 omgångar
1. Önnered 22p (+98)
---
2. GUIF 20p (+55)
3. Kungälv 20p (+47)
4. Skånela 19p (+74)
---
5. GT Söder 16p (+20)
6. Tyresö 15p (+27)
7. Bjurslätt/Torslanda 10p (-4)
8. Spårvägen 10p (-13)
---
9. OV 10p (-40)
10. Lundagård 6p (-57)
---
11. Lidingö 6p (-103)
12. RP 4p (-104)

Värt att notera
Gjorda mål: flest Önnered 368 - minst RP 219
Insläppta mål: flest Önnered 270 - minst Lidingö 356

Underifrån ligger AIK, Enköping och Strand bäst till för uppflyttning eller kvalspel från division 1 norra. I den södra upplagan av division 1 är det nästan klart med direktplatsen (Kärra), medan Drott, Aranäs och Åhus kämpar om kvalplatsen. Själv ska jag kolla in varför Kärra leder division 1 södra när de kommer på besök till Sporthallen i Höör på söndag (29/1).

Värt att notera: Klubbar med lag i SHE måste ha en division mellan sig, därför är vissa lag inte aktuella för uppflyttning eller kvalspel till DA.

Mina införtips

28/1 Lidingö - Bjurslätt/Torslanda
Viktiga poäng i bottenstriden. Senast lagen möttes vann B/T med 9 bollar och Lina Barksten gjorde 10 mål. Men sedan dess har Lidingö börjat plocka poäng, så kampen i Gångsätrahallen lär bli jämnare, men hur mycket jämnare? Jag gissar på oavgjort eller bortaseger.

28/1 Önnered - GUIF
Toppmatch när ettan Önnered tar emot tvåan GUIF. Gästerna från Eskilstuna är ett att två lag som besegrat serieledaren (+2). Då var Josefin Brodd Björklund nyckeln till seger med många kvalificerade räddningar. Jag tror att det blir precis lika spännande den här gången och väljer att helgardera. Omgångens mest sevärda match.

29/1 RP - Lundagård
Viktiga poäng runt nedflyttningsstrecket i en match mellan två lag som förlorat mer än de vunnit den här säsongen. Kan Lundagård upprepa segern nere i Lund eller är RP tillräckligt starka på hemmaplan? Jag tror att det kan bli en målsnål tillställning som avgörs de sista tio minuterna. Jag väljer återigen att helgardera, trots att gästerna med sin större rutin borde vara det bättre laget. Omgångens viktigaste match.

29/1 OV - Tyresö
Allt annat än en bortaseger är en skräll. Tyresö har en bredare bänk och en mer samspelad trupp. På målvaktposten är det däremot lika mellan Gry Bergdahl/ Madeleine Gustafsson och Josefin Holst/Evelina Eriksson.

29/1 Skånela - Kungälv
Toppmatch nr 2 mellan trean Kungälv och fyran Skånela. Senast lagen möttes blev det en delad poäng då Skånela aldrig gav upp trots underläge större delen av matchen. Hur går det den här gången? Vilken trupp vinner - rutinen eller den ungdomlig entusiasmen/oräddheten? Omöjligt att sia om så jag väljer att helgardera.

29/1 GT Söder - Spårvägen
I Stockholmsderby nr 14 möts nykomlingen och det nedflyttade laget igen. Senast vann rutinen, men jag undrar verkligen om så blir fallet den här gången. Spårvägen har förlorat tre av de senaste fyra matcherna medan GT Söder vunnit tre av de fyra senaste matcherna. Jag tror på hemmaseger och att tränarnas önskan om två ytterligare poäng för att klara förnyat kontrakt utan nedåtkval infrias.

---
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar