tisdag 17 januari 2017

SHE (13) + EHF (2): En rejäl överraskning och tre TV-matcher bland annat

Fem rätt av sju möjliga är helt ok. Jag blev glatt överraskad över Skaras seger och att Kristianstad skrev handbollshistoria genom att besegra Eslöv för första gången.

Anna Lagerquist 
väl placerad i Bodens mittlås.
Foto: Annette Andersson.

Vad var roligast?
Att få se Boden spela i högsta serien och imponera på de kräsna Lundaborna. Dessutom var det tre TV-sända matcher alla kommenterade av Richard Hermansson, som är påläst och aldrig babblar sönder matcherna, som alldeles för många kollegor gör på TV-kanalerna (oavsett om det är herr- eller dammatcher och oavsett nivå).

Vad stack ut?
Skaras två danska nyförvärv som hjälpte dem att knipa två viktiga poäng. Roligt med två nykomlingar som verkligen krigar för att få stanna kvar och gör det med attraktivt handbollsspel.

Vad var sämst?
Sävehofs insats i EHF-cupen.

Omgångens publiksiffror (561+432+405+697+383+513 =) 2 991

Min summering av omgång 13 och EHF-cupen (2)

Sävehof - H65 29-24 (15-12)
TV-sänt där gästerna inledde bäst. Efter en kvart var Sävehof ikapp och gled sedan förbi. Inget av lagen spelade i mina ögon särskilt övertygande, men hemmalaget var snäppet vassare och vann välförtjänt. Flest mål i Sävehof gjorde Emma Ekenman Fernis - tre spelmål och 4 av 4 straffar = 7 mål. I H65 var det ännu en gång Cassandra Tollbring som visade vilja med 8 spelmål. Kommer de här två topplagen med massor av europacuprutin igång på allvar lagom till slutspelet?

Heid - Hellton 26-24 (13-11)
TV-sänt även denna match. En riktig publikfriare med vilja, kamp, massor av tekniska fel (20 resp 19) och spelvändningar där lagen turades om att ha ledningen. Bäst inledde Hellton, sen vände Heid med tre raka mål efter drygt tio minuter signerade Johanna Forsberg (1) och Kristina Bundsen (2). I den andra var det Helltons tur att göra tre raka mål när värmländskorna gick förbi under Annica Smidjes utvisning (33.53) - Frida Alm (1) och Ida Holm (2) och på tavlan stod det 14-15 (35.14). Heid svarade innan nästa Helltonryck kom mitt i halvleken då 19-17 blev 19-21. Camilla Hultgren Dahlberg tog time-out (49.35) några minuter senare stod det 22-22 (53.20). Nu var det Gunnlaugur Gretarsson som la in time-outkortet (53.30), men den tog hemmalaget bäst tillvara på genom noggrannare avslut. DET var matchavgörande. Flest mål i Heid hann Annica Smidje näta (7). Extra plus i Heid till Jennifer "Penny" Hama som tog det hon skulle och lite till (40%, 10/25). I Hellton var Karin Ullén målbäst (5 och 3 assist). Extra plus I Hellton till Hannele Nilsson (3) för en härlig attityd matchen igenom.

Värt att notera: En anmärkning i matchprotokollet om den bristfälliga internetuppkopplingen.

Lugi - Boden 31-23 (16-11)
Härlig stämning i urgamla Idrottshallen med mer publik än den officiella (405). En match i högt tempo där nykomlingarna från Norrbotten inte visade någon som helst respekt för de vinröda. Boden hängde med i nästan hela den första halvleken, men i Lugi finns Hanna Blomstrand. I den här matchen klev hon fram när det som bäst behövdes och såg till att poängen stannade i Lund. Boden bjöd på för många tekniska fel = kontringar och mål i baken mot Sverigetvåan som fortsätter att skugga Sävehof på samma poäng. Flest mål i Lugi gjorde Hanna Blomstrand (9 plus 3 assist) och i Boden var det Mariana Lopes (8). Extra plus till målvakterna Ida Nilsson (46%, 12/26 plus en straff) och Viktoria Polshikova  (36% 9/25).

Skara - VästeråsIrsta 30-28 (15-13)
Omgångens klara överraskning när Skara med hjälp av energin från sina två danska nyförvärv, Ida Mikkelsen (3) och Nicoline Olsen (4), tog en klar ledning i slutet på första halvlek och sedan aldrig släppte in Västeråsarna. Wilma Andersson gjorde en viktig straffräddning vid ställningen 20-17 (Hannah Flodman), som gav råg i ryggen för de lilaklädda, när gästerna var på väg tillbaka (37.30). Avslutningen blev kanske lite väl dramatisk sett med hemmaglasögon. VI närmade sig på allvar när Matilda Forsberg avslutade med två snabba mål sista matchminuten (30-27, 30-28). Flest mål i Skara gjorde Elin Ottosson (7) och i VästeråsIrsta var det mittsexan Victoria Otrander (7). Skara klättrade upp på 11e plats = ovanför nedflyttningsstrecket.

Skuru - Skövde 28-23 (14-10)
Omgångens tredje TV-sända match. Personligen trodde jag på en ny jämn drabbing, men i Bollhallen blev Skuru ett nummer större. Det var hemmalaget som dominerade matchbilden och Hanna Daglund räddade de viktiga bollarna den här gången. Roligt att få se Angelica Wallén lite mer som jag känner igen henne från ligaspelet utomlands (3 mål och 2 assist). I Skövde var det laget som inte kom upp i nivå varken bakåt eller framåt. Flest mål i Skuru gjorde högersexan Mathilda Lundström (6) - totalt 37st (jämfört med 26 mål i Spårvägen förra säsongen (hela grundserien)). I Skövde var högernian Sara Johansson främst med 4 mål.

Eslöv - Kristianstad 24-27 (12-14)
Skånederby nr 9 och hemmalaget styrde matchen i tjugo minuter, sen gick tåget. Gästerna tog över och behöll initiativet med gott om energi från sina tre tjeckiska landslagsspelare - Satrapova, Chrova (5) och Weisenbilderova (2), som spillde över. I Eslöv dominerade Anna Bardis (8 varav 5 straffar) tillsammans med Andrea Johansson (6). Flest mål för Kristianstad gjorde mittsexan och straffskytten Linnea Jönsson (8 varav 4 straffar) och spelmotorn Mikaela Johansson (7). KHKs första seger över Eslöv blev ett faktum och den efterlängtade slutspelsplatsen ett steg närmare.

Sävehof - Nantes (EHF-cupen omg 2) 23-36 (9-19publik: 537
Ja vad skriver man om en sådan här match? Total överkörning? Förra säsongen vann H65 Höör mot samma lag i EHF-cupens dåvarande utslagningssystem (förlust borta (-1), seger hemma (+3)). Men den här säsongen har Nantes gått från klarhet till klarhet och har idel segrar i EHF-cupen. I hemmaligan (LFH) ligger Nantes på en 4e plats. Flest mål i Sävehof gjorde Emma Ekenman Fernis och Ida Odén - 4 vardera. Men saknaden av en skarp vänsternia i Partillelaget är tydlig och Louise Sand vilades.

Personligen köper jag inte snacket om slitna spelare hos de svenska mästarna. Så är det för många lag i andra länder, men de fortsätter att leverera. Sävehofspelarna har alltid älskat och sett fram emot de internationella matcherna och jag tror på det som lagkapten Elin Enhörning sa till GP efter matchen:

"Att det är det hårda matchandet i serie och cup som spökar slår hon ifrån sig.
- Visst kan det vara tufft, men jag tror inte att det handlar om det. Jag menar, sådana här matcher med bra internationellt motstånd ska vi älska att ta oss an, säger hon och fortsätter. Nu är vi bara rädda. Och sårbara. Lagets självförtroende har fått sig en rejäl knäck och det måste vi bygga upp igen genom att jobba ännu hårdare."

Läs hela artikeln här

---
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar