torsdag 26 januari 2017

Allt från nervdaller till storstryk i den 13e omgången av allsvenskan

Fem rätt av sex möjliga är jag nöjd med. Lidingö överraskade mig igen och har uppenbarligen hittat vinnarspåret. Laget är nära att kliva ovanför nedflyttningsstrecket. Spårvägen har däremot hamnat i förlustrännan - tre av fyra och en oavgjord. Blir intressant att se om trenderna håller i nästa omgång.

Amanda Byrne avgjorde mot OV på övertid.
Ett frikast i mål tid 60.00 och två poäng t B/T.
Foto Annette Andersson.

Vad var roligast?
Att det tätnar i båda ändar av tabellen. För mig som älskar offensiva försvar var det en ren njutning att se hur väl GT Söder behärskade den konsten i matchen mot Lundagård i Lunds anrika Idrottshall.

Vad stack ut?
Kristin Thorleifsdottirs 15 mål och Alexandra Lundströms 10 i samma match. Det lovar gott inför kommande U19EM-kval i mars nere i Tjeckien.

Vad var sämst?
Omgångens totala publiksiffra (976)? 72 personer i Brännkyrkahallen på ett hett derby? Välj själva.

USM - vidare till steg 4 är
Seniorlaget i SHE (8): Skara, Sävehof, Nacka, VästeråsIrsta (försvarande mästarinnor), Heid, Skövde, Hellton, Lugi
Seniorlaget i DA (4): Tyresö, Skånela, Kungälv, Torslanda
Övriga (8): Tumba, Halmstad, Rosersberg, H43, IFK Malmö, Kävlinge, Göksten, Hallby

Omgångens publiksiffa (202+358+85+130+72+129 =) 976

GUIF - RP 34-21 (17-9)
Det blev egentligen aldrig någon större kamp i den här matchen. Hemmalaget var i en annan klass och hade 6-0 efter åtta minuter och 9-1 efter 12 minuter. Även om farten blev lägre i andra halvlek var det ingen fara. Emina Jonasson fick chansen och tog den = vaktade hemmamålet i sextio minuter med den äran. Segern tog upp GUIF på andraplats. Målbäst i GUIF blev Josefin Johansson (8) följd av sexmålsskyttarna Jennifer Wallin och Malin Almqvist. I RP gjorde Elin Sjöbrink flest mål (7).

Matchreferat GUIF

Kungälv - Önnered 27-23 (15-9)
Inför omgångens högsta publiksiffra (358 - 450 enl matchreferatet) kunde hemmalaget utan Per Johansson på bänken ta en meriterande seger - annars så suveräna Önnered med elitserieerfarenhet fick ge sig mot nykomlingen. Andra förlusten för serieledarna (första var mot GUIF) och kampen om förstaplatsen tätnar. Hur var då matchen? Jämnt i tjugo minuter (9-8), sen ryckte Kungälv anförda av Rebecka Karlsson med gjorde tre egna mål (10-8, 11-8, 15-9). Het var målvakten Johanna Kjellman, som tog det mesta av gästernas skytte. I andra halvlek kom ÖHK upp till 22-19 (50.02, Linnea Säreborn) och hemmalaget fick en utvisning (50.02, Amelia Lundbäck). På läktarplats spred sig nervositeten, men på plan visade Kungälvs yngsta spelare Clara Lerby inget sånt. En knorr letade sig in i mål (51.04. 23-19) och luften gick ur serieledarna. Flest mål i Kungälv gjorde Rebecka Karlsson (8) och i Önnered var Jessica Ehrnbring främst med 5 mål.

Matchreferat Kungälv
Matchreferat Önnered

Lundagård - GT Söder 17-23 (9-10)
Hemmalaget är tuffa och svårspelade i Idrottshallen i Lund. När GT Söder kom på besök visade det sig att Lundagårdsspelarna lyckades kliva fint mot gästernas offensiva försvar. Ledning med 6-5 (17.34 Sofia Påhlman) och Kindlund&Stolperud la in time-outkortet (17.40). En förändring av försvarsspelet blev resultatet, när man valde att ligga lite lägre ner i sitt 3-2-1 försvar. Det gav inte resultat till en början utan hemmalaget ökade på sin ledning till 8-5 (20.14 Maria Hollfast, straff). GT Söder kom ikapp, men lagen följdes åt in i pausvilan. I den andra halvleken ryckte gästerna (10-14, 35.45), Lundagård krigade sig ikapp (15-15, 42.03), men det andra rycket orkade man inte svara på trots försök med 7-6 spel i slutet av matchen. Flest mål i Lundagård gjorde Estelle Ahlqist Lundh (5) och i GT Söder var det Jenny Haglund (5) och Alexandra Siirala (5). Extra plus till lagens båda målvakter - Fia Etzinger och Nathalie Fernandez Nilsson.

Värt att notera: Elin Klitte gjorde debut för Lundgård på kanten.

Matchreferat Lundagård
Matchreferat GT Söder
Matchreferat Handbollskanalen.se
(som jag skrivit)

Bjurslätt/Torslanda - OV 16-15 (10-8)
Viktig streckmatch i botten som avgjordes i slutsekunden mellan två lag som praktiserar offensiva försvar (mest 5-1). Den blev en riktig rysare. Första halvlek var hemmalagets, medan den andra var gästernas. Amanda Byrne blev spelaren för dagen med sina viktiga mål - 15-15 (57.32) och frikastmålet 16-15 (60.00). Ett sånt mål som bara inte får gå in sett med gästernas ögon. Flest mål för B/T gjorde Amanda Byrne (4) och Elisabeth Frisk (4) och för OV Maryanne Orysakwe (6).

Matchreferat B/T
"Dramatiskt när damerna avgjorde på övertid"
Matchreferat OV

Spårvägen - Lidingö 24-25 (11-11)
Stockholmsderby nr 11 blev en intensiv historia där lagen följdes åt i den första halvleken. Gästernas taktik var att punktmarkera Towe Andersson och hemmalaget svarade med ett mycket utgrupperat försvar. I den andra rycket hemmalaget och behöll ledningen i 22 minuter innan Caroline Wahlberg satte en straff till 21-21 (52.19). När det hela skulle avgöras klev Lidingös Emma Jonsson (3 - alla målen sista tio), Hanna Elenius (5) och Jessica Rydberg (8) fram. I Spårvägen var än en gång Towe Andersson (7) målbäst trots punktmarkeringen.

Värt att notera: Spårvägen fick 7 utvisningar, varav en på tränaren Thom Olsson (51.16). Lidingö fick inga utvisningar. Domarpar Emil Blanck och Johan Larsson.

Matchreferat Spårvägen

Tyresö - Skånela 24-28 (9-15)
I Stockholmsderby nr 12 var gästerna det klart bättre laget i den första halvleken. Tyresös tekniska fel blev blixtsnabbt straffade med kontringsmål bakom annars duktiga Evelina Eriksson. I den andra spelade hemmalaget upp sig, men kom aldrig närmare än 23-26 (57.06) efter tre raka mål av Alexandra Lundström. Matchens stora lirare var Kristin Thorleifsdottir med 8 (5) mål i första och 7 (3) i andra = 15 totalt. I Tyresö var Alexandra Lundström bästa målskytt m totalt 10 baljor (som de säger i den delen av landet).