DA: Allt från oavgjort till storseger (12)

Fyra rätt av sex möjliga är ok. Lidingö tog sin andra raka hemmaseger med hela +7 mot Lundagård. Medan det andra Skånelaget kom av sig mot ett annat Stockholmslag. När Spårvägen gick ut i man-man knöt det sig och resulterade i en delad poäng.

nu i Önnered.

Vad var roligast?
Att toppmatchen i Vikingahallen i Märsta verkligen blev en toppmatch och hade omgångens klart högsta publiksiffra (325).

Vad stack ut?
Att Önnered verkligen går med 100% mot att plocka direktplatsen - senast genom att plocka in två riktigt bra spelare som ersättare. Mittsexan Pauline "Pålle" Olsson är visserligen inte i toppform efter några år som mamma, men rutinen och samspelet med Jessica Ehrbring sitter i ryggmärgen. Målvakten Hanna Eriksson har en förmåga att stänga igen och läser skyttarna även på Europacupnivå.

Vad var sämst?
Publiksiffrorna i Linköping (82) och Tyresö (89). Huga - bjud in ungdomslag eller ha fri entré eller nåt annat som lockar folk på just den orten.

Underifrån - vad kommer här?
Leder Division 1 Norra (12 lag) gör AIK före Skurus damjuniorer i Nacka HK och på tredje plats finns Enköpings HK. Serien har vänt och det är tajt i toppen. Men just nu har alltså AIK direktplatsen med gott om rutinerade spelare i truppen (t ex Julia Grahn och Natalie Einebrant).

I Division 1 Södra (13 lag) ligger Kärra HF på direktplatsen före H65s utvecklingslag H65 Gordies HK och på tredje plats finns HK Drott Halmstad. I Kärra finns rutinerade målvakten Åsa Björklund (-81) som precis valt att förlänga sitt kontrakt med klubben. Serien har kommit lite längre än sin norra motsvarighet.

Omgångens publiksiffror (89+158+170+114+325+82 =) 938

Min summering av omgång 12

Tyresö - Bjurslätt/Torslanda 35-21 (20-10)
Den första kvarten tillhörde gästerna (7-8), sen gjorde Tyresö 8-0 på lika många minuter. Tre av målen var signerade mittsexlöftet Vilma Holmberg Matthijs (10-8, 12-8, 15-8). Det blev det matchavgörande rycket för i den andra halvleken blev avståndet större och större. Josefin Holst storspelade i målet och försvarsgeneralen Sara Odden växte ut till en "gigant" både bakåt och framåt (3). Flest mål i Tyresö gjorde Fanny Norsten (6) i B/T var det Annie Toft (7) som höll flaggan i topp.

Matchreferat Tyresö

Lidingö - Lundagård 30-23 (13-12)
Det blev andra raka hemmasegern för Lidingö inför en entusiastisk publik i Gångsätrahallen. Lagen följdes åt hela första halvlek och en bit in i andra. När Lundagårds mittsexa Matilda Ringholm blev utvisad (45.18) stod det 19-17 på tavlan. Två minuter senare hade Lidingös Signe Wallgren utökat försprånget till 22-17. Resten av halvleken blev hemmalagets, som vann avslutningen med 8-4. Flest mål för Lidingö gjorde Signe Wallgren (7). Målbäst i Lundagård var Anne Lind (5).

Matchreferat Lidingö

GT Söder - GUIF 17-25 (10-11)
Det var gästerna från Eskilstuna som hade initiativet från början till slut i den här matchen. Man hade lärt sig läxan efter förlusten på hemmaplan i förra omgången (25-28). Bakom ett följsamt försvar med generalen Caroline Karlsson (5) storspelade Josefin Brodd Björklund (med proffsrutin från Schweiz). Framåt klev spelarna på och lyckades luckra upp GT Söders offensiva försvar. Flest mål i hemmalaget gjorde Alexandra Siirala (5) och i GUIF var det Olivia Gemmel (8).

Värt att notera: En enda utvisning och den fick GUIF.

Matchreferat GT Söder
Matchreferat GUIF

OV - Spårvägen 18-18 (10-9)
En första halvlek med gästerna i ledning i nästan 25 minuter, sen tog OV över initiativet och kunde gå till pausvila med +1 tack vare Maryann Orysakwes tredje mål. I mitten av den andra halvleken fick hemmalaget ett litet övertag och Spårvägens Thom Olsson valde att ta time-out (50.50, 18-16). Ut kom gästerna med sitt riktigt offensiva man-man försvar. Hemmaspelarna blev stressade, kastade bort bollar och gästerna kunde kvittera med knappt 5 minuter kvar. Avslutningen blev mållös och poängen delad. Främsta målskytt i OV var Maryann Orysakwe (4) och I Spårvägen hittar vi vänstersexan Ronja Gustafsson (7).

Matchreferat Spårvägen

Skånela - Önnered 26-28 (14-15)
En toppmatch med alla ingredienser liksom i den förra omgången när de här två topplagen möttes. Sofia Nyström, numera Petersson, var tillbaka i den röda tröjan. I den gröna klev två nytillskott in på plan - mittsexan Pauline "Pålle" Olsson (ersätter lårskadade Ida Reinholdsson) och målvakten Hanna Eriksson (ersätter Sara Nirvander (hjärnskakning) i tre matcher). Önnered hade initiativet i den första halvleken, medan Skånela tog över i den andra och förde matchen fram till utvisningen av Veronica Wislander (50.56, 23-22). Två snabba mål av ÖHK och bakåt fortsatte Hanna Eriksson att hålla tätt (stod hela andra). När Evelina Källhage gjort sitt femte mål (23-25) valde Fredrik Söderberg att ta time-out (54.02), men ÖHKs högerkant hade hittat rätt bakom Louise Eriksson och fortsatte med ytterligare två mål. I praktiken gick matchen då och där och serieledarna ser ut att nå sin målsättning = tillbaka till högsta serien på 1 år. Flest mål i Önnered gjorde (gissa vem?) Evelina Källhage (8) och i Skånela var det Kristin Thorleifsdottir (7).

Värt att notera: Roligt nog har Kristin Thorleifsdottir valt att fortsätta sin handbollskarriär i Skåne och har kritat på för H65 Höör.

Matchreferat Skånela
Matchreferat Önnered

RP - Kungälv 15-24 (6-16)  - spelades den 7/1
Johanna Kjellman och Kungälvs försvar avgjorde den här matchen i den första halvleken. RP kom till spel med 10 spelare och räckte inte till. Flest mål i RP gjorde Fanny Söderberg (5) i Kungälv var Elin Sige (5) målbäst.

Matchreferat Kungälv (Damerna vann i Linköping)