tisdag 24 januari 2017

SHE för statistiknördar, Champions League och införtips SHE (15) + EHF-cupen (4)

Damernas Champions League drar igång i helgen där både Danmark och Ungern har med två klubblag. Favoritskapet bärs i vanlig ordning av Györi och Buducnost. Matcherna för de danska lagen sänds i det vanliga danska TV-kanalutbudet = möjlighet att se det för oss på andra sidan Öresund. Både trevligt och lärorikt, då kommentatorerna som alltid är riktigt bra.

Kort om pågående mästerskap
Herrarnas VM närmar sig sitt slut och skrällar blev det redan i åttondelsfinalerna när de regerande EM-mästarna Tyskland (Qatar) och de regerande OS-mästarna Danmark (Ungern) åkte ut. Sveriges herrar med nye fk Krille (Kristján Andrésson) har gott om unga spännande profiler med roliga smeknamn t ex Stycket och Gotte. Mixen av utlandsproffs och spelare från den inhemska ligan är lyckad. Många hoppas såklart på en ny "Bengan Boys era" med svensk mästerskapsdominans, men om det blir så återstår att se. Bäst är att laget spelar en modern, fartfylld och publikfriande handboll (à la GUIF).

Över till SHE
Längre ner hittar du mina införtips, men först lite matnyttigt till alla statistiknördar.

Lugis målfarliga kantlirare
Elinore Johanson (53) och Beatrice Nilsson (43).
Foto: Kenneth Landgren.Tabellanalys + listor

Tabellen efter 14 omgångar 
jämfört med förhandstipsen.

Jag tar det negativa först. Underpresterat har H65 Höör gjort framför allt genom att vara ojämna även den här säsongen.  Skuru har också blandat och gett. Eslöv ligger lägre än tipsen, men med den tunna truppen och en hel del skadebekymmer är det inte så konstigt. Över till det positiva. Överraskat så här långt har framför allt VästeråsIrsta och Heid gjort.
Gemensamt för dessa två lag är en bra mix av rutinerade och orutinerade spelare. Tittar man i listorna finns följande spelare högt upp:

VästeråsIrstaEllenor Åström Nilsson leder både assistlistan (64 (14 fler än tvåan)) och MEP-listan (46,75) samt ligger på sjunde plats i skytteligan (72 mål). Hannah Flodman finns på fjärde plats i skytteligan (84 mål) och tionde i MEP-listan (37,85).

Heid: I assistlistan intar Kristina Zubonja andra plats (50) och Annica Smidje tredje plats (48). I MEP-listan hittar vi en tredje spelare - Johanna Forsberg - på fjärde plats (42,7).

Det tredje laget som kanske egentligen inte borde överraska är Lugi. När serien vände ledde laget serien för allra första gången i klubbens historia (samtidigt gjorde herrarna det också). Vilka vinröda spelare hittar vi högt upp i tabellerna?

Lugi: Hanna Blomstrand ligger högt upp i listorna i år igen - sjua i skytteligan (72),  sexa i assistslistan (39) och tvåa i MEP-listan (44,27). Nya målvakten Ida Nilsson leder målvaktslistan med 42% i räddningar (159/375). Men "hemligheten" bakom den höga placeringen är att Lundalaget släpper in minst mål av alla - 272 vilket är 29 mindre än trean Skuru och 31 mindre än ettan Sävehof.

Sist men inte minst skulle jag vilja ta upp lag MEP
1. Sävehof 276,1 - imponerar
2. Lugi 242,7
3. Skuru 225,5
4. VästeråsIrsta 218
5. H65 Höör 200,1
6. Skövde 198,9
7. Kristianstad 186,2
8. Heid 173,8
9. Eslöv 167,1
10. Boden 101,7
11. Hellton 86,5
12. Skara 85,2

Mina införtips

24/1 Eslöv - Skövde TV4 sport kl 18.55
Säsongens femtonde TV-sända match går parallelt med  herrlandslagets kvartsfinal mot värdnationen Frankrike. Kanske zappar TV-publiken men jag undrar det. Synd för jag tror att Eslöv verkligen vill bjuda gästerna på en kamp i 60 minuter. Vem vinner kampen i målet - Viktoria Börjesson eller Evelina Sjöström? Vem gör flest mål - Anna Bardis eller Fatos Kücükyildiz? Jag tror trots allt att gästerna tar hem detta, om de spelar samma finna handboll som mot Lugi senast. Bortaseger alltså.

Oddset: 3,75 - 11,25 - 1,35

25/1 Sävehof - VästeråsIrsta
Gästerna är det enda laget som vunnit över Sävehof den här säsongen och det gjorde de övertygande (25-22). Hur går det den här gången, när både Ida Odén och Johanna Bundsen börjat hitta formen? Jag tror att det blir tufft, men allt är möjligt, som ungdomslandslagets coach Niklas Harris brukar säga. Jag väljer att helgardera.

Oddset: 1,03 - 19,50 - 13,50

28/1 Skara - Kristianstad
Ja hur ska det går i den här matchen. Båda lagen underpresterade senast mot H65 (borta) resp Sävehof (hemma). Lagen har mötts flera gånger i allsvenskan. Skaras danska nyförvärv (även Erica Widell är tillbaka) och hemmaplan med gott om publik talar till hemmalagets fördel. Jag tror att det blir jämnt, speciellt om Kristianstads tjeckiskor inte kommer upp i nivå. Jag väljer att helgardera även den här matchen.

Oddset: 3,75 - 11,00 - 1,35

28/1 Heid - Skuru
Ännu en spännande match nu i Heidhallen. Hemmalaget kan mycket väl skrälla och har ett bra facit på Skuru, speciellt i slutspelssammanhang. I Nacka Bollhall vann Skuru (32-24). Det gäller för Heidspelarna att hänga med så länge som möjligt, då blir det spännande. Skuru bär favoritskapet, men det kan gå hur som helst. Helgardering igen.

Oddset: 5,40 - 13,00 - 1,20

28/1 H65 Höör - Boden
Allt annat än hemmaseger förvånar. Det blir intressant att se hur Bodens nye (?) coach hanterar att möta hemmalaget som även fått Jasmina Djapanovic i en uppåtgående formkurva. Handbollslektion för laget längst uppe i norr?

Oddset: 0,00 - 22,00 - 22,00

29/1 LUGI - Hellton TV4 sport kl 14.55
Allt annat än hemmaseger förvånar. Kan bli en urtråkig match att titta på med mängder av tekniska fel av gästerna och stort målövertag för Lundalaget med sina kvicka kantspelare - Beatrice Nilsson och Elinore Johansson. Jag gillar jämna och spännande matcher som avgörs i slutminuten.  Senast i Karlstad blev det 15-32 (också TV-match). Mäktar Hellton med att göra fler mål är 20 och kan Sofia Stenblom få lika fin hjälp som senast mot Skuru?

Oddset: 0,00 - 22,00 - 22,00

29/1 Sävehof - Oldenburg (EHF-cupen omg 4)
Ska Partillelaget upprepa sin fina bedrift nere i Oldenburg och ta två nya, sköna poäng? Jag hoppas att laget för en gång skull är på tårna direkt i matchinledningen och har gott om folk på läktarplats. Om Sävehofspelarna kör med "årets spelsätt" = kommer efter, blir det en nervpirrande tillställning. Jag tror på hemmaseger.

---
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar