torsdag 12 januari 2017

DA: Spännande matcher och en överraskning (11)

Än så länge blev det fyra rätt och en överraskning, när OV vann på bortaplan över Spårvägen. Den sjätte matchen spelas i helgen, så den återkommer jag med.

OVs Gry Bergdahl var en av kuggarna
när Helsingsborgslaget tog två viktiga poäng.

Vad var roligast?
De jämna toppmötena i ÖHK-hallen och i Skjulstahallen. Speciellt Önnered - Skånela som avgjordes i slutsekunderna.

Vad stack ut?
Målvakternas betydelse i just den här omgången där de spelade huvudroller - Gry Bergdahl (OV), Matilda Persson (Lundagård), Evelina Eriksson (Tyresö) och Miranda Nasser (Önnered). Liksom NOLL utvisningar (B/T - Tyresö).

Vad var sämst?
Tja. Publiksiffran i Vinterikshallen? 50 personer. Eller de många utvisningarna mellan GUIF och GT Söder (11st)?

Omgångens publiksiffra (225+113+222+388+50+220 =) 1 218

Bjurslätt/Torslanda - Tyresö 19-28 (14-13)
Det blev två helt olika halvlekar. I den första dominerade hemmalaget. B/T hade ledningen med 5-1 (6.19), som Tyresö hämtade in (8-7, 15.26). Sen drog man iväg igen och hade 13-9 med knappa åtta minuter kvar. Men lagmoralen hos gästerna visade upp sig och avslutningen av halvleken vann man med 4-1 (med fyra olika målskyttar). Den första kvarten i andra halvlek bytte lagen mål fram till 19-19 (43.43). Sedan var det Tyresö för hela slanten med en storspelande Evelina Eriksson i målet bakom ett tätt och tufft försvar. Tyresö vann den sista kvarten med 9-0 där man verkligen straffade B/Ts tekniska fel med snabba omställningar = enkla mål. Främsta målskytt i B/T var Isabelle Svahn (6). I Tyresö hann straffskytten och mittnian Alexandra Lundström med 6 (3) mål tätt följd av Olivia Svalstedt (5).

Värt att notera: Detta var en match utan utvisningar.

Matchreferat Tyresö

Lundagård - Lidingö 24-18 (12-10)
Ett viktigt bottenmöte med gott om nerver och vilja på plan som visade sig framför allt i tekniska fel. Lidingö inledde bäst och ledde med +2 efter 10 min (3-5, 10.48). Tio minuter senare var det hemmalaget som ledde med +2 (8-6, 21.42). Den ledningen höll ända in till  pausvilan när Lundagårdsförsvaret fått lite mer koll på gästernas bästa spelare, Emma Jonsson. I den andra halvleken fortsatte hemmalaget sin dominans med Matilda Persson i målet och drog sakta ifrån. Avståndet ner till Lidingö på sista platsen är nu 4 poäng. Främsta målskytt i Lundagård blev Sofia Påhlman (5). För Lidingö gjorde mittsexan Emma Jonsson 6 mål.

Matchreferat Lundagård
Matchreferat Lidingö

Önnered - Skånela 28-27 (17-13)
Gästerna från Märsta kom till spel utan Sofia Nyström, men Skånelas trupp är samspelt och andra spelare klev fram. Kort sagt ett äkta toppmöte med alla ingredienser som läckra målvaktsräddningar (Mirandra Nasser och Louise Eriksson), framgångsrikt skytte från nio meter och kantlirare som visade upp sig. Hemmalaget förde matchen i 55 minuter. I den 58:e tog Skånela över när Amanda Vinelund gjorde 26-27 (58.00). 43 sekunder senare utjämnade Jessica Ahlert (27-27, 58.43) och avslutningen blev nervpirrande. Det blev Önnereds nyförvärv Victoria Larsson som avgjorde med 6 sekunder kvar på tavlan. Främsta målskytt i ÖHK var Jessica Ahlert (7) och i Skånela Kristin Thorleifsdottir (7).

Värt att notera: 6 målskyttar i Önnered och 9 i Skånela.

Matchreferat Önnered

GUIF - GT Söder 25-28 (13-11)
En match i ett högt tempo där gästernas offensiva försvar till slut blev tungan på vågen, som i så många matcher tidigare när GT Söder varit inblandade. GUIF var det bättre laget i den första halvleken och kunde gå till pausvila med en liten ledning (+2). Men i slutminuten hade hemmalaget fått två snabba utvisningar (29.54 resp 29.59) vilket gav öppningar för Gabrielle Hagman på vänsterkanten med tre mål innan GUIF var fulltaliga. Sedan fortsatte GT Söder att driva på och med sex minuter kvar gav spelmotorn Sanna Stolperud gästerna ledningen med +5 (22-27, 54.06). Handbollspelare har stort krigarhjärta vilket GUIFs Jessica Dickfors och Sofia Tenglin visade = 24-27, 55.33. Minuten senare kom det som skulle bli matchavgörande - tre raka GUIF utvisningar (55.56, 57.00 och 57.09) och spel tre mot sex. Gästerna kunde befästa sin ledning trots att försvarsgeneralen Jenny Haglund fick sin tredje utvisning kort därefter (58.35). Flest mål för GUIF gjorde Sofia Tenglin (6) och i GT Söder var det Sanna Stolperud (6).

Matchreferat GUIF
Matchreferat GT Söder

Spårvägen - OV 18-21 (10-10)
Ny hall för spelarna att mötas i - Vintervikshallen. Plats för 120 personer mot Brännkyrkahallens 305 (500 inkl stående) och det kom 50. Det blev en match där hemmalaget hade initiativet under större delen av den första halvleken. OV gjorde ett målvaktsbyte till Gry Bergdahl, som fick bättre tag på Spårvägens skyttar och Elinor Fahlstedt kunde utjämna med minuten kvar av halvleken. I den andra var det jämnt och spännande i 25 minuter (17-17, 54.24), sen gav gästernas hårda fysträning under juluppehållet resultat med tre raka mål och två sköna, viktiga poäng på kontot. Flest mål i Spårvägen gjorde Towe Andersson (7) och i OV var det Martina Persson (6).

Värt att notera: 4 målskyttar i Spårvägen och 7 i OV.