måndag 9 januari 2017

SHE+EHF: En överraskning i 12e å så är Europacupspelet igång

Sex rätt av sex möjliga är såklart ett bra facit. Omgångens överraskning bjöd Eslöv på när man luggade H65 på den ena poängen. Publiksiffrorna är väl inget att yvas över jämfört med förra omgångens (5 900) och Emma Ekenman Fernis klättrade uppåt i både skytteligan och MEP-listan. Längst ner bjuder jag på ett kort referat när mitt favoritlag (Randers HK) mötte Sävehof i EHF-cupen, som dragit igång gruppspelet i skuggan av kommande herrVM.

Hanna Eriksson med 64% i räddningar mot Skara.
Fotot är från en USM-match våren 2015.

Vad var roligast?
Att Jamina Roberts var het i EC-matchen (8 mål) och Eslövs krigarmentalitet i den fullsmockade Sporthallen i Höör.

Vad stack ut?
De många unga målvakterna med hög räddningsprocent - Hanna Eriksson (64%), Wilma Andersson (40%), Lykke Winberg (50%), Irma Schjött (40%) och Rebecca Nilsson (41%).

Vad var sämst?
Att det inte gick att se matchen i EHF-cupen på de vanliga TV-kanalerna. Inte ens på Eurosport, som sänder herrlandslagets landskamper inför VM.

Ställningen i Skåne (med två omgångar kvar)
1. Lugi 8p (+21)
2. H65 3p (0)
3. Kristianstad 3p (-9)
4. Eslöv 2p (-12)

Omgångens publiksiffra (556+603+634+648+353+638=) 3 432

Skövde - Hellton 33-27 (19-11)
Skövde var det klart bättre laget i den första halvleken och visade upp bredden i både spelet och spelarmaterialet. I den andra var det Helltons tur att visa varför de spelar andra säsongen i den högsta serien. Försprånget var dock för stort för att hämtas in. Efter Lina Hillgrens mål till 24-20 (43.32) tog Magnus Frisk time-out och vände Skövdes nedåtgående trend. Bästa målskytt i Skövde var skyttedrottningen Fatos Kücükyildiz (7). I Hellton hittade Frida Alm nätmaskorna flest gånger (9).

Kristianstad - Lugi 19-28 (11-12)
Skåndederby nr 7 passade TV4 sport på att sända. Det blev en jämn och spännande första halvlek med Lugi aningen före. Kristianstads tekniska fel blev straffade med snabba mål av bland andra Beatrice Nilsson. I den andra halvleken stängde Lugis försvar igen framför Ida Nilsson och matchen avslutades med tre raka mål från Hanna Blomstrands vänsterslägga. Främsta målskytt i hemmalaget var Asli Iskit (8). Kristianstad saknade verkligen sina tjeckiska landslagsspelare på niometer - Martina Chrova och Martina Weisenbilderova. Främst i Lugi var Beatrice Nilsson (9) följd av sexmålsskyttarna Hanna Blomstrand och Melisa Petrén.

Sävehof - Skara 34-16 (18-9)
Mest omskrivet runt den här matchen var att Skaras målspruta Monika Rajnohova lämnat (hemlängtan) och Bert Karlsson kritik efteråt. Sett med nykomlingens ögon var detta en retur med mersmak. Wilma Andersson i andra halvlek (40% 10/25) - tränas för övrigt av Sävehofs målvaktstränare Fikret Handan. Elin Ottossons 6 mål. I Sävehof tog framför allt tre spelare vara på förtroendet när trötta landslagsspelare fick vila. Storspelade Ludvikafostrade Hanna Eriksson (64%, 25/39) tillsammans med norrländskorna Thess Krönell (Lillpite) och Linnea Pettersson (Kiruna).

H65 Höör - Eslöv 26-26 (14-12)
Omgångens andra TV-sända match och skånederby nr 8. Det blev en tillställning som hemmalaget förde, men aldrig lyckades knyta ihop mot ett vilt kämpande Eslöv. H65 Höör bjöd på många tekniska fel, spelare som inte kom upp i nivå och såklart derbynerver. Varför man valde bort att punktmarkera eller köra en sned 5-1 mot 12 målsskytten Anna Bardis är en gåta (8 spelmål och 4 straffar). Extra plus i H65 får Cassandra Tollbring (9 mål och 4 assist), Emma Rask (5) och inhoppande målvaktslöftet Lykke Winberg (50%, 8/16). Matchens sista mål gjorde Eslövs mittsexa Sara Strand, vilket gav delad poäng.

VästeråsIrsta - Heid 33-26 (15-13)
5-1 efter lika många minuter gav ett litet försprång till hemmalaget som Heid knaprade in på till halvtidsvilan (+2). Det avståndet höll en kvart in i den andra halvleken (22-20, 43.46) innan VästeråsIrsta ryckte genom att straffa gästernas tekniska fel med kontringsmål. Het för dagen var Hannah Flodman (9 mål och 4 assist). Flest mål i Heid gjorde Kristina Zubonja (7).

Boden - Skuru 19-29 (8-14)
Hemmalaget fick revansch på sig själva efter 26 målsförlusten dagen innan. Sofie Svarrer Hansen gjorde det bra mellan stolparna (39%, 15/38) och många tog ansvar i Boden. Men det var aldrig något snack om vart segern skulle gå. I Skuru hittar vi 12 målskyttar inkl målvakten Rebecca Nilsson (41%, 7/17). Flest i Boden gjorde Emmy Nordmark (4) och i Skuru var det Hanna Åhlén (6).

Sävehof - Randers EHF-cupen omg 1 21-27 (11-15)
Ja vad säger jag om den här matchen. Jag som har ett helblått Randershjärta och fortfarande är megastolt över segern i Pokalfinalen (Danska Cupen) mot FCM dagen innan nyårsafton. Sävehof kom aldrig in i matchen och var tidigt på efterkälken. Henrik Signell hann med två time-outer i den första halvleken, men det var bara Jamina Roberts som kom upp i "mästarklass". Jag följde liverapporteringen på Randers Amtsavis och noterade glädjen i laget när Daniela Gustin gjorde mål. Lite extra stolt över Lugiprodukten Clara Monti Danielssons 5 mål. En spelare som jag följt i många år.

Sävehof saknade Julia Eriksson i truppen. Förra årets gjorde hon succé i CL, men i år har det gått tungt. Jag läste förresten klagomål i GP från lagets klubbdirektör på spelarnas hårda schema (OS, CL, SHE och EM). Det gjorde mig förundrad. I Danmark och Norge kommer spelarna från många olika klubbar. I Sverige är normen att plocka från det främsta klubblaget å då blir det såhär (så gjorde även Bengan (Drott eller RIK var lagen på den tiden)). Kanske dags med nytänk?