måndag 31 oktober 2016

SHE + CL: Både ris och ros i den sjätte omgången resp tredje

Fem rätt av sju är helt ok. Omgångens fråga: vilka lag (av totalt 5) skulle få fler är fyra poäng - svaret blev VästeråsIrsta.

Vad var roligast?
Att Skara vann för första gången sedan man valde att kliva ur högsta serien 1998.

Tecken i skyn?
Ska det bli en SM-final mellan Lugi och Sävehof i maj? Lagen skuggar varandra i serien och de vinrödas enda förlust, så här långt, är mot just Sävehof. Sedan ser det ut att bli riktigt tufft kring de två nedre strecken. De två nykomlingarna visar noll respekt och gör högsta serien (SHE) till en riktigt spännande säsong.

Vad var sämst?
Sävehofs insats mot Krim i första halvlek. Man kan ju fråga sig varför Partillelaget fortsätter att vara "slowstarters" både i SHE och i CL. Sedan hade jag förväntat mig mer av H65 Höör, som "bara" ligger sjua med 4 poäng efter sex omgångar.

Kort summering av CL
Den grupp som såg ut att vara den enklaste (D: Esbjerg, Krim, Larvik och Sävehof) är den tuffaste. Lagen slår varandra och vilka tre som till sist tar sig vidare till huvudrundan är det svårt att sia om. I två av de andra grupperna finns det en klar ledare och Final4 kandidat (A: Buducnost och Györi). Medan det i den fjärde gruppen (B) finns två glödheta lag (Vardar och FTC). Nollpoängare så här långt är Glassverket (A) och Leipzig (B).

Omgångens publiksiffra: (1376+1112+578+1223+560+354 =) 5 203

Riktigt bra nyförvärv är hon Skaras Monika Rajnohova.
Skytteligaledare efter sex omgångar.
(I bakgrunden skymtar Helltons Linn Larsson
och Lina Hillgren)

Skövde - Sävehof 26-32 (13-16)
Hemmalaget inledde bäst och styrde matchen under större delen av den första halvleken. Men de avslutande fem minuterna blev gästernas, som kom ikapp och gled förbi. I andra halvlek var Sävehof det bättre laget och kunde kvittera ut två nya poäng inför omgångens största publik (1 376 plus TV-publiken). Framför allt Linnea Pettersson (5) på vänsternio, Elin Hallagård (fd Karlsson, 4) och Emma Ekenman Fernis (6) låste upp Skövdes försvar. Bra i hemmalaget var  Sofia Berndtsson (7) och Sara Johansson (4).

Kristianstad - H65 Höör 26-22 (11-10)
Kristianstad har hittat tonen och fortsätter, precis som jag trodde, i vinnarspåret. I Västerås fick hemmalaget stopp på Asli Iskit (10), det fick inte H65 i Kristianstad. Likaså hade Lucie Satrapova återigen hittat stilen och stökade till det för gästerna (46%, 19/41 + en straff). Målvaktsparet Wiberg/Ryde (37% resp 50%) gjorde en klart godkänd insats bakom ett helt ok försvar, men i anfallsspelet har Ola Månsson en hel del att fundera över till nästa match (VästeråsIrsta hemma). Är frånvaron av Jasmina Djapanovic och Julia Andrejic alltför märkbar?

Skuru - Eslöv 31-25 (13-14)
En utvisning i slutminuterna (Hanna Åhlén) gav gästerna från Skåne möjlighet att för första gången gå upp i ledningen. I andra halvlek fortsatte lagen att följas åt till det var kvarten kvar. Eslövs tunnare bänk (10 utespelare) avgjorde till slut till Skurus fördel. Alexandra Bjärrenholt (6 (2) mål, 1 assist), Angelica Wallén (3 mål, 5 assist) och Hanna Åhlén ( 5 mål, 7 assist) var tungan på vågen. För Eslöv gjorde fjolårets allsvenska skyttedrottning Betty Svensson hela 9 mål (100%, 3 assist, MEP 6,37).

Boden - Skara 20-23 (11-13)
Åtta målskyttar för Skara och bara fem för Boden, där dessutom Emmy Nordmark (9) och Mariana Lopes (8) gjorde 85% av målen talar sitt tydliga språk. Det blev bortaseger när nykomlingarna möttes i SHE. Nyckeln var ett bra försvarsspel framför storspelande Ellen Wallander i Skaramålet. Gästernas Monika Rajnohova tog över skytteligan efter sju mål i matchen.

Hellton - VästeråsIrsta 25-36 (12-22)
Den här hade jag inte sett komma, som gissade på oavgjort. Västeråslaget har verkligen hittat rätt och fullkomligen körde över Hellton i första halvlek. Hannah Flodman 100% på straffar (6) och 4 spelmål (MEP 6,22). Irma Schjött tog en straff och rätt mycket annat också (42%, 18/42).  Spelmotorn Ellenor Åström Nilsson fortsätter sin fina formkurva. 11 spelare gjorde mål för gästerna. I hemmalaget kretsade det mesta kring systrarna Ullén som gjorde hälften av Helltons mål.

Krim - Sävehof (CL) 32-29 (20-10)
Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om den här matchen. Sävehof inledde lika illa som senast mot Esbjerg och i flera av matcherna i SHE. Inget jag känner igen och riktigt oroande både inför nästa match i CL och kommande EM (med många Sävehofspelare inkl fk). Jamina Roberts (8) och Louise Sand (6) får godkänt. Ida Odén, Julia Eriksson och Johanna Bundsen verkar långt ifrån den form de visat tidigare säsonger i både CL och SHE. Många frågetecken har jag, som förhoppningvis rätas ut kommande helg när Krim kommer på besök i Partille Arena.

Lugi - Heid 32-19 (15-7)
Jag såg matchen på plats i Arenan och det blev aldrig någon riktig fajt. Heid gjorde sitt första mål efter 10 minuter (Johanna Forsberg 6-1, 9.45) Lugis försvar var helt enkelt för svårforcerat för gästerna från Västra Frölunda, som inte hade några reella motmedel. Det som kom innanför den vinröda muren var dessutom mer eller mindre plockfrukt för duktiga Ida Nilsson (66% på 36 min, 12/18). I slutet av första halvlek fick Lugis bänkspelare matchtid, liksom de sista sju minuterna av matchen då bara Hanna Blomstrand var inne av de mer rutinerade i truppen. Mika Krohn, Kristina Zubonja och de båda målvakterna Hama&Wickström krigade på bra i Heid (Hama fick utgå i slutet av matchen pga av en huvudträff). 11 målskyttar i Lugi där Hanna Blomstrand (6) och Jenny Carlsson (5) gjorde flest.