tisdag 1 november 2016

DA: Femte omgången en blandad kompott

Fyra rätt av sex möjliga. Stolt över att jag prickade helt rätt i matchen Spåret-Guif (uddamålsseger för bortalaget). Överraskade gjorde OV och Önnered är ännu bättre än jag trodde före säsongsstarten (satte dem som etta i mitt förhandstips).

Vad var roligast?
Kampen i Brännkyrkahallen som avgjordes i slutminuten. Sånt älskar jag = handbollens hjärta.

Vad stack ut lite extra?
Att nykomlingarna fortsätter att utmana och ta för sig. Både Kungälv och GT Söder plockade hem två poäng och ligger tvåa resp sjua i den jämna tabellen.

Vad var sämst?
Jag undrar vad som händer med de lag som har få, mycket dominerande målskyttar om det blir skador, sjukdomar eller motståndarna hittar smarta motmedel? Kliver andra fram eller har lagledningen målat in sig i ett hörn då?

Omgångens publiksiffra: (257+201+79+97+248+110 =) 992

Dags för frikast i matchen mellan Lundagård och Skånela.
Sofia Påhlman (14) gjorde ett av sina sju mål efter den här sekvensen.
I Skånela ser du de tre 86:orna  - Sofia Nyström (3),
försvarsgereralen Therese Eriksson (19) och Louise Eriksson (12).
(Övriga på bilden: Skånela - Theres Östlund (8), Amanda Vinelund (8), Kristin Thorleifsdottir (21), Fanny Lundin (8). Lundagård - Anne Lind (3) och Therese Persson (8).)

Bjurslätt/Torslanda - Kungälv 24-27 (10-12)
Gästernas Victoria Strålman och Rebecka Karlsson gjorde matchens fem första mål. Sedan klev rutinerade Elisabeth Frisk på och fick igång hemmalaget (1-5, 7.33). Det blev uppförsbacke för Bjurslätt/Torslanda hela matchen, men krigade gjorde man och derbynerv var det. Efter 50 minuter gick tåget definitivt och Kungälv kunde ta med sig båda poängen hem och nykomlingen är fortfarande obesegrad efter fem omgångar. Annie Toft 7 mål för B/T och Clara Lerby 6 mål för Kungälv.

Matchreferat Kungälv

Lidingö - GT Söder 21-24 (11-8)
Gott om publik i Gångsätrahallen (201 av 325) fick se en riktig nagelbitare när Stockholmsderby nr 4 avgjordes. Lidingö anförda av mittsexan Emma Jonsson (5) ville mest i första halvlek. I den andra kom gästerna från Gubbängen/Tallen igång bättre (sin (o)vana troget). Efter fem minuter gjorde Alexandra Siirala (7) ett hattrick (12-12 (straff), 12-13, 12-14) och sen kom Lidingö nära men aldrig upp till lika. Flest mål i hemmalaget gjorde Jessica Rydberg (8) och målvakten Mathilda Adolfsson höll siffrorna nere. Tvillingsyster Hagman gjorde näst flest mål (4) och Lina Stolperud (3) höll ihop försvaret. Andra segern för säsongens andra nykomling. Fjolårets nykomling Lidingö ligger fortfarande sist med 0p.

Matchreferat GT Söder

Lundagård - Skånela 20-26 (11-12)
Återigen var det omgångens sämsta publiksiffra (79) i Lunds Idrottshall. Riktigt synd för handbollen på plan var klart sevärd. Hemmalagets mittnia Sofia Påhlman (7) var vass i inledningen och stegade förbi Skånela försvaret och målvakten Louise "Lollo" Eriksson kunde inget göra. Men sen visade gästerna från Märsta varför de tillhör topplagen den här säsongen. Bra, följsamt försvarsspel med rutinerade Therese Eriksson som general. Bakom hittade Lollo nivån och kastade iväg i kontringar som ställde annars duktiga Matilda Persson i hemmamålet. Fart och fläkt över hela plan och konstruktiv kritik av coachen Fredrik Söderberg, som varvade med att ge beröm i stället för att skälla. Näst flest mål i Lundagård gjorde Anne Lind (5). I Skånela hittade Kristin Thorleifsdottir (6) och Theres Östlund (5) nätmaskorna flest gånger.

Tyresö - Önnered 18-27 (6-12)
Toppmötet som kom av sig kan man väl sammanfatta den här matchen med. Tyresö inledde bäst och efter bara 12 minuter tog ÖHK-coachen Krister Bergström time-out (3-2). Sen vände gästerna på matchbilden och gled ifrån anförda av lagkaptenen och mittnian Jessica Ehrnbring (9) tillsammans med Linnea Säreborn (7) och Evelina Källhage (5) dvs dessa tre gjorde 78% av ÖHK-målen. Tyresö testade med punktspel utan större framgång. Bra var lagens båda målvakter Josefin Holst och Miranda Nasser. Flest mål i Tyresö gjorde Vilma Matthijs Holmberg (4).

Matchreferat Tyresö
Matchreferat Önnered

OV - RP 19-16 (8-9)
Viktiga poäng att spela om för båda lagen, som siktar på att hamna ovanför strecken nedåt. Det märktes på plan när de följdes åt i målprotokollet och spelarna turades om att göra tekniska fel. När kampen skulle avgöras sista tio minuterna (13-13, 47.56) var hemmalaget det starkaste med mittsexan Ellinor Fahlstedt (4 av 6 mål i andra) och mittnian Martina Persson (5(2)) i nyckelrollerna. RPs Elin Sjöbrink (7) blev alldeles för ensam i sitt lags målproduktion. De två sköna poängen blev kvar i Helsingborg och OV klättrade upp till 8e plats.

Matchreferat OV
Matchreferat RP

Spårvägen - GUIF 24-25 (11-16)
En riktig toppmatch som fick extra nerv i andra halvlek när Spårvägen tidigt hämtade upp ett femmålsunderläge. Efter de följdes lagen åt och två utvisningar höll på att avgöra slutresultatet. Först blev hemmalagets Julia Lundin utvisad (55.28, 21-23 - lagen spelade 1-1) och sedan GUIFs rutinerade Jessica Dickfors (57.55, 22-24 - Spåret gjorde 2-0). Det var gästernas återvändare (från skada) Moa Lindqvist som satte 24-25 (59.12), Spåret gjorde ett tekniskt fel och gästerna lyckades behålla bollen till slutsignalen. Hemmalagets Sandra Fiedorowicz och Towe Andersson dominerade med 9 mål vardera (=75%). Den senare fick finna sig i en punktmarkering större delen av andra halvlek. I GUIF var Caroline Karlsson målbäst (6). Extra plus fick gästernas målvakter - Emina Jonsson stod i 45 min och Josefin Brodd Björklund avslutade.