onsdag 16 november 2016

DA: Idel favoritsegrar i den sjätte omgången

Det blev full pott i mina förhandstips för den sjätte omgången.

Vad var roligast?
Att både Lundagård och Bjurslätt/Torslanda verkligen bjöd upp till kamp i sextio minuter. De visade att serien är jämnare än tabellen indikerar.

Tecken i skyn?
Vikten av att också kunna göra mål, inte bara ha ett bra försvars- och målvaktsspel. Två lag har gjort färre än 100 mål (RP och OV) dvs i genomsnitt 16 mål per match. Det är nästan lika många som serieledarna Önnered släppt in (108 = 18 mål per match). I mina ögon är en stor del av förtrollningen med handbollen de många målen - minst 25 per match - så detta fokus på försvar i första hand tilltalar mig dåligt.

Vad var sämst?
Publiksiffrorna i Stockholmsregionen (GT Söder 136 resp Skånela 113), där det trots allt bor flest människor i hela Sverige. Jag får inte ihop den logiken.

Omgångens publiksiffra: (270+155+136+113+376+257 =) 1 307

Kungälvs keeper Johanna Kjellman
har inlett första säsongen i allsvenskan riktigt bra
- kanske räcker det hela vägen till en direktplats?

Kungälv - Spårvägen 31-26 (17-10)
I den första halvleken sprang hemmalaget ifrån Spårvägen och ledde med +7 i paus. Elin Sige (-91) hade gjort sex av dem och tillsammans med Johanna Kjellman (-91) visade de sina yngre lagkamrater vägen. I den andra visade gästerna upp det spel man vunnit så många matcher med - ett utgrupperat försvar och anfallsduon Towe Andersson och Sandra Fiedorowicz i målform (båda gjorde 5 av 6 mål i andra). Man kom nära, men inte tillräckligt nära (29-25, 57.15). I Kungälv var Clara Lerby det stora utropstecknet med 10 (4) mål och hundraprocentig från straffpunkten. Liv i luckan trots endast 270 betalande.

matchreferat Kungälv
matchreferat Spårvägen

RP - Tyresö 15-22 (8-7)
En målsnål första halvlek med två målvakter i kalasform - hemmalagets Karin Andersson och gästernas Josefin Holst. Samma scenario i större delen av den andra halvleken. Man brukar prata om de sista tio minuterna som avgörande och så blev det verkligen i den här matchen. När Alexandra Lundström gjorde 17-14 (50.32) tog RP time-out. Men Tyresö hade hittat vinnarspåret och nätatde ytterligare fyra gånger (14-21, 58.37).
Värt att notera: RP är det lag som gjort näst minst mål, 99st, jämfört med serieledarna Önnereds 171 mål.

matchreferat Tyresö

GT Söder - OV 22-16 (14-5)
Det blev en jämn inledning på matchen innan GT Söder ryckte åt sig en rejäl ledning i slutet av den första halvleken med 8-1 sista tio minuterna. I den andra fortsatte Stockholmslaget att dominera men OVs inbytta målvakt Gry Bergdahl höll skånskorna kvar i matchen. I avslutningen kunde gästerna putsa lite på siffrorna fast någon snack om vart segern skulle gå var det aldrig. GT Söders offensiva försvar och en bredare trupp gav två nya sköna poäng i Sköndalshallen. Flest mål för hemmalaget gjorde Sanna Stolperud (4) och Jenny Haglund (4). I OV hittade Jessica Strand och Elin Nilsson nätmaskorna tre gånger vardera.

matchreferat GT Söder

Skånela - Lidingö 27-15 (12-5)
Ett Stockholmsderby som präglades av tekniska fel och slarv framåt och som en konsekvens - bra målvakts- och försvarsspel. Skånela styrde matchen även om Lidingöspelarna fortsatte att kriga - Emma Jonsson (-86) och Helena Stenqvist (-83) gjorde viktiga mål när man kröp närmare (15-12, 44.17). Sen stängde Märstalaget matchen genom att göra åtta raka mål där målvakten Louise "Lollo" Eriksson visade klassen i kassen. Flest mål i Skånela gjorde Kristin Thorleifsdottir (7), Alicia Aldenbro (4) och Veronica Wislander (4). Medan Jessica Rydberg (6) gjorde flest i Lidingös tunna trupp.

matchreferat Skånela

GUIF - Lundagård 19-18 (8-8)
Överraskande jämnt i Skjulstahallen när båda lagen visade upp bra försvars- och målvaktsspel. I den andra änden blev det frustration och stress från båda hållen. Guif glimtade till i inledningen av den andra halvleken med klubbens adelsmärke - kontringar. Men Lundalaget är kända för sin kämpainställning och det fick publiken verkligen se. Jämnt ända in i kaklet när hemmalaget med lite tur tog båda poängen. Flest mål i Guif gjorde Jessica Dickfors (4). I Lundagård var det Sofia Påhlman (6), som gjorde ännu en bra insats.

matchreferat GUIF
matchreferat Lundagård

Önnered - Bjurslätt/Torslanda 26-23 (9-11)
De som trott att serieledarna bara skulle spela av den här matchen fick något att bita i. Bjurslätt/Torslanda ville mest och med ett smart försvarsspel satte laget myror i huvudet på hemmalaget. Samtidigt som Lina Barksten (fem mål före paus av totalt nio) hittade nätmaskorna bakom Miranda Nasser. I den andra halvleken fortsatte gästerna att vara respektlösa och ledde med 16-11 (37.33) innan firma Ehrnbring, Källhage & Säreborn slutligen kom till 19-19 (48.23). Avslutningen på matchen blev tuff och jämn. Avgörandet kom när B/Ts Sophie Ogrelius blev utvisad (23-23, 57.20) och Ida Reinholdsson satte straffen. Om gästerna kan spela på den här nivån fler gånger kommer de att klättra högre upp i tabellen (9:a just nu ).