onsdag 23 november 2016

SHE+CL+CC: Favoritsegrar, ett glatt och ett mindre glatt resultat

Sju av åtta är bra. Jag hade fel med oavgjort mellan Heid och Boden, där Västra Frölundagänget fortsätter att överraska.

Vad var roligast?
Att H65 tog sig vidare till åttondelfinal i Challenge Cup och att Hellton kom igen efter djupdykningen mot Lugi i förra omgången. Plus Sävehofs fina publiksiffra (1 383).

Vad stack ut?
Heids lån från Sävehof - vänsternian Rikke Jensen. Hon var en av anledningarna till att laget tog en viktig seger och återigen dissade experternas förhandstips.

Vad var sämst?
Sävehofs sista match i årets gruppspel i Champions League. 18 mål säger väl det mesta. Liksom Skövdes insats mot Lugi (15 mål) eller är det Lugis försvar som är så svårforcerat eller Ida Nilsson ett riktigt kap?

Omgångens publiksiffra:(1 383+670+302+792+293+542=) 3 982

Lugis landslagsspelare i aktion i försvaret.
Hanna Blomstrand leder MEP-listan lagom till EM-uppehållet (28,86)
och Anna Lagerquist ligger på nionde plats (23,88).
(här fångar de in Hanna Åhlén och Jenny Södrén).

Sävehof - Kristianstad 31-29 (12-14)
Seger för de regerande svenska mästarna, men en knapp sådan och i "grevens tid". Enligt media med en stor portion tur också då ett mål blev bortdömt med knappt två minuter kvar, trots att den var inne (Johanna Bundsen skymde måldomaren). I stället blev det kvittering till 29-29 av Ida Odén. Bäst på plan var Kristianstads mittsexa Linnea Jönsson (8/8 mål, MEP 6,59)  tillsammans med Emma Ekenman Fernis (10 (5) mål, 5,95). Blir intressant att följa båda dessa lag efter EM-uppehållet.

Skara - H65 Höör 22-27 (13-13)
Gästerna styrde första halvlek, men de lilaklädda släppte inte iväg Höörspelarna utan avslutade med 3-0 de sista minuterna i första halvlek = 13-13. Monika Rajnohova (6) och Elin Ottosson (6) gjorde målen. Vad som sagts i H65s omklädningsrums är frågan. I den andra kom Jannike Wiberg in och stängde periodvis (43% (7/16))och hela laget höjde sig ett par snäpp. Emma Lindqvist (7 mål + 4 assist) och Cassandra Tollbring (6) var målbäst för gästerna.

Skuru - Hellton 29-23 (14-13)
Hellton hade verkligen skakat av sig djupdykningen mot Lugi senast och bjöd på rejält motstånd i 45 minuter (21-18) i Nacka Bollhall. Sen gled de tre senaste säsongernas SM-finalist så sakta ifrån. Alexandra Bjärrenholt fortsatte att visa fin form (8(6) mål + 5 assist) tillsammans med spelaren som var yngst på plan, Frida Rosell (-99), som gjorde två viktiga mål när Skuru definitivt tog kommandot (21-18, 22-18). Målbäst i Hellton var Karin Ullén (6) och Ida Holm (5).

Lugi - Skövde 26-15 (12-8)
Toppmatchen som kom av sig. Lugi har varit obevekliga hela hösten. Det är bara i bortamatchen mot Sävehof som det blev en knapp förlust (18-20). Skövde hängde med i tjugo minuter, sen gick det vinröda tåget. Ida Nilsson har visat sig vara en riktig vinstlott i målet (50% (12/24) + en straff). Hanna Blomstrand (7) visade fin form lagom till EM. Men framför allt var det lagmaskinen Lugi som vann. Bäst i Skövde var Viktoria Börjesson, som höll siffrorna nere länge (11/37, 29%), men inte fick tillräckligt med hjälp av sitt försvar. En hel del att fundera på under EM-uppehållet för Magnus Frisk.

Prosetecnisa Bm Zuazo - H65 Höör (CC) 21-20 (9-10) publik:1 900
Det blev hemmaseger som jag förutspådde, men bara med uddamålet. Jasmina Djapanovic (4) och Anna Olsson (4) klev fram när det som bäst behövdes. De portugiskiska domarna gav H65 fem utvisningar och två straffar, medan hemmalaget fick en utvisning och åtta straffar. Att H65 bara förlorade med ett mål säget en hel del om styrkan i laget. Hatten av för tjejerna och coach Månsson. Ny motståndare är lottad till HC Vardar SCJS dvs Vardars juniorlag, som gick till kvartsfinal förra året. Tufft, men fullt möjligt att klara av. Åttondelsfinalerna spelas i början februari 2017.

Heid - Boden 33-26 (13-12)
Det blev en spännande match i Heidhallen. Matchavgörande var Camilla Hultgren Dahlbergs time-out (46.23, 22-21). Innan dess hade Heid visserligen initiativet, men Boden kröp nära hela tiden. En viktig pusselbit blev Sävehoflånet Rikke Jensen, som gjorde tre viktiga mål (24-21, 25-21 och 27-23). Två andra Heidprofiler för kvällen var Jennifer Hama (51% (16/31)) och Janita Svenheden (11 (6)). I Boden fortsatte Mariana Lopes (6) att leverera. Hittat formen har även den allsvenska målsprutan Emmy Nordmark (8) och Ekaterina Lubyanaya (6).

VästeråsIrsta - Eslöv 34-24 (14-10)
En fin publiksiffra (542) och hemmalaget tackade för visat förtroende genom att dra ifrån sista fem minuterna första halvlek och fortsätta i samma spår i den andra. Spelmotorn Ellenor Åström Nilsson (7) och hennes "avlösare" Miriam Sandberg Salach (6) gjorde flest mål, men 11 målskyttar talar om bredden i truppen. Plus till de båda målvakterna Irma Schjött (-98) och Elinor Bornström (-98), som hade 41% resp 40% i räddningar. Vad gör de i klubben som formar så många duktiga målvakter - Hanna Daglund (Skuru) och Martina Thörn (FC Midttjylland, Danmark) är två i en lång rad. Hatten av! Målbäst i Eslöv var Anna Bardis (6) och fjolårets allsvenska skyttedrottning Betty Svensson (5).

Esbjerg - Sävehof (CL) 29-18 (15-9) publik: 2 291
Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om den här matchen. Pinsam insats av de regerande svenska mästarna mot CL-debutanten Esbjerg? Såklart stod Filippa Idéhn igen mot sin gamla klubb. Hon gjorde samma fina jobb som i bortamatchen (släppte in 20 mål då). Det är bara Emma Ekenman Fernis (8) som går att känna igen från fjolårets framgångsrika upplaga av Sävehof. Ida Odén gjorde 0 mål på 6 försök, Julia Eriksson gjorde 0 mål på 2 försök. Säsongen 2015/2016 gjorde Julia Eriksson 67 mål och Fernis 43 (laget tog sig till huvudrundan). Säsongen 2014/2015 gjorde Ida Odén 74 mål (laget tog sig till huvudrundan). Johanna Bundsen har inte gått att känna igen varken i CL eller i SHE. Nu går Sävehof in i EHF-cupens gruppspel i stället för CLs huvudrunda. Lottning 24/11 kl 11.

Med sex Sävehofspelare i EM-truppen på viktiga positioner (Johanna Bundsen, Ida Odén, Jamina Roberts, Louise Sand, Olivia Mellegård och Emma Ekenman Fernis) känns det inget vidare inför kommande mästerskap. Ärligt talat.