tisdag 18 oktober 2016

DA: En rolig tredje omgång med flera glädjeämnen

Fem av sex rätt är inte så pjåkigt. Förvånad är jag över Lundagårds genomklappning mot Bjurslätt/Torslanda som inte alls övertygat varken ifjol eller i seriestarten.

Var var roligast?
Definitivt att GT Söder tog sina första poäng. Att OV visade klassen. Att flera matcher bjöd på spänning ända in i kaklet inklusive att Spårvägen fortsätter att överraska.

Vad är coolt?
Att så många spelare födda på 1980-talet kan fortsätta att spela på denna nivån. Bra för handbollen med rutin som förs över till unga gardet födda 1999.

Vad var sämst?
Att Stockholmslagen inte kan locka publik till sina matcher, trots att det bor mest folk i den regionen och att man har en lång tradition av att vara framgångsrika inom damhandbollen. Publik:(152+89+118+229+210+133 =) 931 personer (fetmarkerad är publiken i Stockholmsregionen).

Sofia Nyström blev matchens lirare för moderföreningen Skånela
i ett hett derby mot gamla klubben Spårvägen. Förlust, men vilken lirare.
(spelat på elitnivå sedan 2005 (Skånela, Kroppskultur och Spårvägen) - fotot är från 2011). Foto: Viktor Ljungström.

15/10 Lidingö - Önnered 20-34 (7-16)
Hemmalaget hängde med i en kvart sen var det gästerna med spelmotorn Jessica Ehrnbring (8) och kantliraren Evelina Källhage (7) i spetsen som regerade. Flest mål i hemmalaget gjorde Jessica Rydberg (8). På mittsex fanns Emma Jonsson (3) i stället för Anna Ljungdahl Rapp.

Matchreferat Lidingö
Matchreferat Önnered

15/10 Tyresö - GUIF 26-25 (10-12)
Tidigt toppmöte när Guifs målvakt Josefin Brodd Björklund blev spelaren för dagen i  stora delar av matchen. När hemmalaget bytte försvarsspel med kvarten kvar (15-21) klev gruset in i Guifs målproduktion. Alexandra Lundström (5), Hanna Norén (4), Vilma Matthijs Holmberg (4) och Evelina Eriksson var viktiga när Tyresö vände på matchbilden. 24-24 med knappa 5 minuter kvar och det gick att ta på spänningen i hallen. Rutinerade Olivia Svalstedt avgjorde i slutsekunden och gav hemmalaget segern. Mesta målskytt i Guif blev Josefin Johansson (7).

Matchreferat Tyresö
Matchreferat GUIF

15/10 GT Söder - RP 21-13 (10-4)
Så tog seriens ena nykomling sina första poäng. GT Söder gjorde både första och sista målet samt att hade ledningen matchen igenom. 10 målskyttar där Sanna Stolperud gjorde flest (4). Gästerna från Linköping hängde med i tjugo minuter. I nästa omgång möter RP Lidingö - otroligt viktiga poäng för båda lagen. Olivia Thörnholm målade mest hos gästerna - 4 mål.

Matchreferat GT Söder

16/10 OV - Kungälv 19-19 (7-10)
En spännande match där Kungälv var i förarsätet i den första halvleken trots OVs offensiva försvar. Tio minuter in i den andra vände matchbilden när hemmalaget gick ner till mer klassiska 6-0 (10-14). Viktiga insatser gjorde de H65skolade spelarna Emilia Blomberg (4) och Martina Persson (6) (båda är från samma generation som Hanna Blomstrand, Anna Johansson och Elinore Johansson) tillsammans med målvakten Madeline Gustafsson. Att det inte blev hemmaseger kan gästerna tacka Johanna Kjellman som räddade både straffar och frilägen i slutet. Flest mål i Kungälv gjorde Emilia Lindmark (5) och Viktoria Strålman (4).

Matchreferat OV
Matchreferat Kungälv

16/10 Bjurslätt/Torslanda - Lundagård 29-16 (16-7)
Den här matchen var spännande i en kvart, sen ryckte Torslanda åt sin en sexmålsledning (10-4, 17.44) och såg aldrig bakåt. Sophie Ogrelius gjorde sju av sina totalt 12 mål i första och var planens dominant. Ingen av spelarna kom upp i nivå i Lundalaget - Linnea Andersson och Sofia Påhlman gjorde tre mål vardera.

16/10 Spårvägen - Skånela 28-26 (14-10)
Hemmaplansfördelen övervägde den här gången när Spårvägen ledde från start till mål. 10 utvisningar ger bevis för kämpaglöden i detta derby. Spårvägens målvakt Linnéa Björkman var en av anledningarna till segern. Tre andra var sjumålsskyttarna Ronja Gustafsson och Towe Andersson samt sexmålsskytten och spelmotorn Sandra Fiedorowicz. Hos gästerna klev rutinerade Sofia Nystöm fram (9 mål), när Spåret tog tag i Skånelas målspruta Kristin Thorleifsdottir (5). En toppmatch med mersmak.