SHE + CL: Överraskningarnas omgång både den femte och den andra

Jag tyckte att den femte omgången var svår att tippa. Det visade sig stämma. Jag hade 2 rätt... Samtidigt är det roligt när matcherna inte slutar som man tror.

Kan konstatera att det inte går särskilt bra för Skånelagen. Det är bara Lugi som håller fanan högt. Eslöv ligger näst sist, H65 är sexa och Kristianstad som inledde så bra har förlorat mot "enklare" motstånd de två sista omgångarna.

Vad var roligast?
Publiksiffrorna i Partille Arena (1 760 resp 1 835) och att Heid, VästeråsIrsta och Boden överraskade ännu en gång.

Vad imponerade?
VästeråsIrstas spelmotor Ellenor Åström Nilsson - 9 mål och 6 assist. Med det gick hon upp till en rejäl ledning i assistligan (24) före Heids Annica Smidje (18) och en 12:e plats i skytteligan (23 mål).

Vad var sämst?
Sävehofs insats mot Esbjerg. Såg matchen på dansk TV (DR1) och trots att kommentatorerna försökte hitta ljuspunkter i svenskornas spel så blev de få. Bättre var de fd Sävehofspelarna - Jenny Alm, Filippa Idéhn och inte minst måltjuven Ulrika Toft Hansen. Den senare som borde vara ett självskrivet val på mittsexpositionen i landslaget (om hon inte tackat nej pga av familjeskäl) tillsammans med Linn Blohm.

Omgångens publiksiffra: (1760+764+398+394+425+295 =) 4 036.

Ellenor Åström Nilsson var het som en spis
 i den femte omgången.

Sävehof - Lugi 20-18 (7-8)
Lugi hängde med länge och hade 11-11 efter knappt 40 minuter, sen gled Sävehof sakta och säkert ifrån. Elinore Johansson höll Lugi kvar i målprotokollet med 5 av sina 6 mål efter paus tillsammans med Ida Nilsson. Ida som överglänste landslagsmeriterade Johanna Bundsen med 44% (15/34) + en straff mot 42% (12/28). Hos Sävehof var det framför allt kollektivet som gav hemmaseger. Extra plus för publiksiffran (1 760).

Skara - Hellton 20-24 (11-12)
Elitserierutinen avgjorde till slut den här spännande derbymatchen. Gott om publik (764), mycket känslor och bra målvaktsspel präglade kampen. Ellen Wallander i första (totalt 37%, 13/35) och Jessica Wessmans inhopp sista kvarten i andra (60%, 3/5). Hemmalagets Monika Rajnohova fortsätter att leverera - 7 mål den här gången. Medan målskyttet var lite mer utspritt hos gästerna.

H65 Höör - Skuru 21-25 (7-15)
Hemmalaget hängde med i knappt tio minuter sen gick Nackatåget när 4-4 blev 4-8 och utökades till +8 i paus. Fast det borde väl varit tvärtom för det var Skuru som kom till Höör med tåget eller? Glädjeämnet i H65 var Sofia Hvenfeldt (4/4) som fortsätter att hålla en hög nivå. Hos gästerna fanns fd H65spelaren Jennie Linnéll, men det var Alexandra Bjärrenholt som visade vägen (8 mål och matchens högsta MEP 6,19). De grönklädda var klassen bättre än de rödklädda den här gången.

Heid - Skövde 26-22 (12-11)
Ja man kan ju fråga sig hur Heid kunde vinna eller kanske hur Skövde kunde förlora, men så är det i Heidhallen emellanåt. Tufft att möta dessa krigare med sin härliga, enögda hemmapublik. Mittsexan Johanna Forsberg lyste det extra kring (10) när Heid tog ledningen och aldrig släppte den ifrån sig. Josefin Wickström hade 47% i räddningar efter första halvlek (totalt 39%, 13/33). Skövdespelarna bjöd på både passmissar och tappade bollar. Bäst i bortalaget var vänstersexan Julia Ehn (5). Stort grattis till Camilla Hultgren Dahlberg - inte ens jag hade trott att rutinerade Frisk kunde besegras såpass enkelt.

VästeråsIrsta - Kristianstad 29-24 (12-15)
Det blev som jag misstänkte. Västeråsspelarna tog med sig den goa känslan från matchen mot Skövde och gästerna hade bottennappet mot Boden i baknacken. Kristianstads nya vänsternia turkiskan Asli Iskit ställde till det för hemmalaget i första halvlek (7 av totalt 10 mål). Men när man väl fått stopp på henne en bit in i andra fanns inte mer i verktygslådan. I stället klev ungdomarna fram med Matilda Forsberg i spetsen (7). Assistdrottningen Ellenor Åström Nilsson var både farlig själv (9) och hittade lagkamraterna (6). Viktiga poäng och en ny boost för självförtroendet.

Eslöv - Boden 21-24 (10-14)
Kanske var de långväga gästerna fortfarande kvar på flyget i inledningen av matchen? Det tog en kvart innan man kom i kapp och tog över initiativet. Eslövsspelarna kämpade på, men kom bara upp till oavgjort. Välförtjänta poäng till nykomlingen med ambitioner. Extra plus till Mariana Lopes och Emmy Nordmark båda fem mål. I Eslöv var Anna Bardis (6) och Andrea Johansson (5) utropstecknen.

Sävehof - Esbjerg (CL) 20-25 (10-15)
Det var inte mycket som stämde för de regerande svenska mästarna i mötet mot Esbjerg. Fem av Esbjergs spelare stack ut - Laura van der Heijden 9 mål (ensam skyttedrottning i CL), Estavana Polman 7 mål, Jenny Alm 6 mål, Ulrika Toft Hansen 2 mål med massor av attityd tyckte de danska TV-kommentatorerna och Filippa Idéhn som fick starta (vanligtvis är det Stand Sando som står). "Släkten är värst" kan man sammafatta den här matchen med. Frågan är om det är Larvik som är dåliga eller om Sävehof gjorde årets plattmatch i CL?