måndag 24 december 2012

Krönika: Tankar kring den tredje månaden av säsongen -12/13, del 2

Så blev det lite tid över mitt i julstöket :-) Tänkte avsluta den krönika jag påbörjade för ett par veckor sedan om november (!). Det hände ju en himlans massa saker den månaden.

Skånela IF - JSM silver 2012 och tuffa utmanare om titeln 2013.
Foto: Victor Ljungström
 
USM steg 2 för damjuniorer (=födda -94 och yngre) avgjordes den 10-11 november och kvar är nu 36 lag, som kommer att spela steg 3 12-13 januari 2013. Fördelningen mellan lagen sett ur seriesynvikel är - Damelitserien 12 lag, Damallsvenskan 7 lag och 17 lag (!) från övriga serier.

Damelitserierepresentaterna: IK Sävehof, Skuru IK, H65 Gordies HK (H65 Höör), Skövde HF, Lugi HF, VästeråsIrsta HK, Eslövs IK (Team Eslövs IK),  BK Heid,  Kärra HF,  KFUM Lundagård (H43/Lundagård), Team Stockholm (Spårvägen HF), och IFK Tumba HK (Caperiotumba = fjolårssegrarna).

Damallsvenskans representater: Önnereds HK, Eskilstuna Guif, Skånela IF (SM-silver ifjol), GF Kroppskultur, Bodens BK HF (Boden Handboll IF(?)), Tyresö Handboll och Härnösands HK.

Övriga klubbar:
Stockholmsregionen: GT Söder, IK Bolton, Skåre HK, Skogås HK (+ DE 3 lag + DA 2 lag)
Skåne: GW Landskrona, Åstorps HF, Kristianstad HK, Åhus Handboll, Trelleborgs HBK (+ 4 lag)
Västergötland: HK Lidköping, KFUM Trollhättan, Kungälvs HK (+ DE 1 lag + DA 1 lag)
Göteborgsregionen: HK Aranäs (+ DE 3 lag + 1 lag)
Dalarna: Arbrå HK
Östergötland: RP IF Linköping
Småland: Eksjö BK
Bohuslän: Stenungsunds HK
(Västmanland + DE 1 lag, Sörmland + DA 1 lag, Norrbotten DA + 1 lag och Västernorrland DA + 1 lag)

Favoriter till slutsegern i Norrköping i april är, precis som förra året, Kärra HF med både Skuru IK och Skånela IF som starka utmanare.

Landslagsaktiviteter

Den 6 november bantades bruttotruppen från 28 till 21 spelare. Det nykomponerade landslaget träffade den nya förbundledningen (T+T) för första gången den 19 november i Bergen. Första landskamperna blev i Møbelringen Cup med tre förluster: Frankrike (22-24), Norge (28-30) och Danmark (31-25).

Direkt efteråt togs den definitiva truppen till EM i Serbien ut. Fem debutanter fick följa med - Johanna Westberg och Emma Hawia Svensson (Skuru IK), Maria Olsson (Aalborg DH), Louise Sand och Linn Blohm (IK Sävehof och U20VM-guldmedaljörer).

Carina Norgberg och Ola Månsson i
 glatt samspråk innan match.

Damlandslaget åkte på träningsläger till Helsingborg och spelade bland annat en träningsmatch mot O/V Helsingsborgs herrjuniorer med Ola Månsson i domarrollen (29/11). Carina Norberg, materialförvaltaren, hade full koll på läget, precis som vanligt. Kräksjuka, halsfluss och småförkylningar "besökte truppen" både i Bergen och i Helsingborg.

De stora damligorna

I Norge är damhandboll STORT. Hela landet avstannar när landslaget spelar sina matcher och spelarna är lika kända, som vilken kändis som helst här hemma i Sverige. Lite svårt att förstå kanske, men det vore verkligen härligt om våra landslagstjejer fick samma status.

I europacupspelet finns Larvik med i CLs huvudrunda, Tertnes är kvar i EHF-cupen och både Byåsen och Stabaek är kvar i Cupvinnar cupen.

I Norges motsvarighet till Damallsvenskan - Postenligaen Kvinner - är Larvik HK i en egen klass sedan flera säsonger tillbaka.

Tabellen i Postenligaen Kvinner såg ut såhär
lagom till speluppehållet inför EM.
 
Topscorer ärr polskan Izabela Duda, Opsal med 63 (11) mål.

I Frankrike har handbollen stor konkurrens av basket och framför allt rugby. Det skrivs om damhandboll i L´Equipe - den dagliga landstäckande sporttidningen. Matchresultat finns alltid och artiklar, när det är europacuper och landslagshandboll. Mycket uppmärksamhet var det kring spelskandalen med superstjärnan Nicola Karabatic inblandad.

I europacupspelet finns HAC Handball och Metz med i EHF-cupen, HBC Nimes och Mios är med i Challenge cup och Issy Paris finns kvar i Cupvnnar cupen.

I Ligue Féminine de Handball såg tabellen ut såhär inför EM

Topscorer är fransyskan Paule Baudouin, Metz med 59 mål.

I Danmark heter högsta serien på damsidan Dame Håndbold Ligaen och vi som bor nära Sundet kan se matcher på TV. Att åka över och se matcher live tar 50 minuter med bil, så det gör vi allt som oftast. Speciellt, när det är svenskor med på plan.

Ligaen har ansetts vara världens bästa damliga, men efter några lite alltför glada år har man fått börja "sanera" i klubbekonomierna. Det har gjort att man inte längre är lika framångsrika i europacupspelet, men de danska mästarna Randers HK tog sig vidare till CLs huvudrunda ändå.

I de övriga europacuperna finns FC Midtjylland och Team Tvis Holstebro kvar i EHF-cupen och Team Esbjerg finns med i Cupvinnar cupen.

En match i den elfte omgången spelades den 22/12 (FCM-KIF Vejen). Det var en "försmak" av den prestigefyllda TV-sända Pokalfinalen (29/12).

Aktuell tabell för DHL 

Topscorer är norskan Ida Bjørndalen, KIF Vejen med 76 mål.

I Tyskland har flera svenskor spelat i Handball Bundesliga Frauen, många av dem i Leipzig (bland andra Sara Eriksson, Sara Holmgren och Therese Bengtsson). Landslaget har tillhört de stora nationerna under många år, men är just nu inne i ett generationsskifte.

I europacuperna finns HC Leipzig, Thüringer HC och TSV Bayer 04 Leverkusen alla kvar i Cupvinnar cupen.

Aktuell tabell för HBF
 
Topscorer rumänskan Cristina-Ioana Mihai (egen hemsida), Bad Wildungen Vipers 67 mål.
 
Till sist vill jag, precis som alla andra, passa på att önska en GOD JUL.
 
 
P.S. För oss Lundabor tar handbollen inte julledigt. På annandagen kommer massvis av lag för att delta i den stora ungdomsturneringen Lundaspelen (27-30 december). Veckan efter nyår är staden fylld av nästan lika många ungdomar, men de spelar basket i stället i "den andra halvan" av Lundaspelen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar