måndag 31 december 2012

Krönika: Listor och årsslut

Så var ännu ett år till ända och många är de årskrönikor och årslistor, som publiceras. För ett handbollsfreak känns det vettigare att summera och göra listor när säsongen är över = i maj/juni. Det jag tycker är kul att summera vid årsskiftet är de trender och tendenser, som går att skönja (snyggt formulerat, eller hur ;-)).

Här är de tecken jag tycker mig ha sett:

1. Kvinnliga domarpar på internationell elitnivå blir allt vanligare. Under EM i Serbien var flera par i aktion. Det är något jag fick höra var på g under sommaren 2010.

Under Lundaspelen dömde ett franskt domarpar Boys 18.
 
2. I allt fler ligor är det ett lag som dominerar - Sverige (IK Sävehof), Norge (Larvik), Österrike (Hypo Nieder Österreich), Slovenien (RK Krim) och Montenegro (Buducnost) för att ta några exempel. Hur får vi jämnare serier??

IK Sävehof vann SM-finalen 2012 för fjärde året i följd.
Foto: Victor Ljungström

3. Dominansen har successivt flyttat sig österut. I Champions Legues huvudrunda kommer de flesta lagen från östra Europa. I finalerna i OS och EM möttes Norge och Montenegro. Det blev varsin vinst. Det som förvånade många var att Montenegro kunde besegra "omöjliga" Norge utan Bojana Popovic och Maja Savic. För mig som har tillgång till dansk TV var det inte alls någon överraskning. Bojana och Maja finns i kulisserna. Dessutom hjälper de till att bygga upp en handbollsskola.

EM-guldmedaljörerna 2012 = Montenegro.
Foto: från den officiella EM-sajten.


4. Fler kvinnor blir assisterande tränare - i Damelitserien har vi fyra säsongen 2012-2013: Johanna Wiberg (Lugi HF), Malin Lake (Skövde HF), Lina Möller/Marina Elenmo (Team Eslövs IK) och Karin Nilsson (Caperiotumba).

Johanna Wiberg och Åsa Josefsson inför SM-finalerna 2011.
Foto: Victor Ljungström.

5. Allt fler lag har flera olika försvarsalternativ att jobba med, vilket är roligt från åskådarperspektiv. 6-0 kan bli lite väl "platt" och för mycket "skott på mål" i stället för en utveckling av lirare på kanter och mittsex i anfallen.

Önskelista inför 2013
1. Fulla läktare på alla matcher!! Dags för klubbarna att hårdjobba med marknadsföring inkl att ha som policy att ungdomslagen går på matcher i utbildningssyfte.
2. Kvinnliga tränare - båda assisterande och huvudansvariga på alla nivåer.
3. Kvinliga elitdomarpar, som dömer i herrelitserien.
4. Expertkommentatorer, som är spelare, som nyligen avslutat sin aktiva karriär (så gör man bl a i Danmark).
5. Att ta tillvara kunskapen från våra fd utlandsproffs, som en "normal" rutin.

Saxat från andras listor
Oavsett så är det roligt att läsa listor och här kommer lite sett med andras ögon än mina :-)
  • Årets ”Nä men titta, vi vann!”… …är svenska damlandslaget som efter åtta bedrövelser och lika många raka mästerskapsförluster slog Danmark i öppningsmatchen i EM. Torbjörn Klingvall trampade i klaveret ett par gånger men min ackumulerade känsla så här efter mästerskapet är att EM var början på något nytt och bra med damlandslaget, och att Torbjörn Klingvall är rätt man för att leda laget. (Handbollsbloggen Ystad Allehanda)
  • Årets x… …är Filippa Idéhn. Sävehofs målvakt har gjort en bra säsong och bland annat landslagsdebuterat, men är det bara jag som läst sönder hennes målvaktsstil? Hon ”exar” ju hela tiden! Ifall utespelarna bara har lite kyla finns det plats att lägga tunnel på henne nästan varje gång. Att hon vågar vägra långbrallor gör bara luckan än svårare att missa. (Handbollsbloggen Ystad Allehanda)
  • Årets ”Ähh, var kom de ifrån?”… …är Montenegros damlandslag som först blev silvermedaljörer i OS, sedan tappade sin och kanske världens bästa spelare i Bojana Popovic, för att avsluta året med att bli Europamästare efter en högdramatisk final mot Norge. Kul, tycker jag, som tröttnat på norsk dominans. (Handbollsbloggen Ystad Allehanda)
GOTT NYTT ÅR!!
 
P.S. Under Lundaspelen syntes både en och annan känd handbollsprofil.
 
Jamnina Roberts var på plats för att se lillebror spela i Boys 10.
Nöjd och belåten med att Sävehofs damlag är obesegrade efter 11 omgångar.
Twittrade gjorde "twitterkungen" Emil Berggren.
Båda två fick skriva mängder med autografer, när de tittade på "Special Class".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar