fredag 7 december 2012

Krönika: Tankar kring den tredje månaden av säsongen -12/13, del 1

November rusade förbi som ett expresståg. Denna den tredje månaden av säsongen. Europacupspel, seriespel, steg 2 i USM för damjuniorer och avslutningsvis Møbelringen Cup med nykomponerad trupp inklusive ledning.

Challenge cup i lilla skånska staden Höör.
 
Europacuper: IK Sävehof spelade vidare i Champions Leagues gruppspel och tog till sist en fin skalp på bortaplan mot Dinamo Volgograd, tyvärr med ett mål för lite för att få spela vidare i Cupvinnar cupen.
 
Lugi HF gick in i EHF-cupen, men mötte övermäktigt motstånd i Team Tvis Holstebro. Förlust hemma med femton bollar och borta med sju. TTH får möta Lugis "baneman" i förra årets EHF-cup. Ryska Lada med Trefilov på bänken, laget vann EHF-cupen 2012.
 
Samma helg fick Höörs HK H65 besök av ett italienskt lag i Challenge Cup. Det blev seger på hemmaplan (+9) och förlust (-3) på bortaplan. I åttondelsfinalen (i februari) möter man ett lag från Amsterdam, Holland.
 
Det har varit härligt att ha svenska lag med i alla europacuper den här säsongen. Av våra svenskor i utlandet finns tre spelare kvar i Champions Leagues huvudrunda - Krim och Randers HK. I Cupvinnar cupen är det också tre svenskor kvar - Team Esbjerg och Byåsen.
 
I damelitserien fortsatte Sävehoftjejerna att imponera och är obesegrade, trots tuff matchning i CL, när en omgång återstår av "den första halvan". Det känns mest som om övriga lag får slåss om de resterande slutspelsplatserna ännu en säsong. I bottenstriden börjar det tajta till sig, då Spårvägens HF vann två raka matcher innan uppehållet.

Lina Karlsson leder skytteligan och fick också chansen att spela i Møbelringen Cup. Roligt :-)
 
 
Damelitseriens tabell efter 10 omgångar
 
En mindre rolig del är att skadorna börjat droppa in på spelare i de olika lagen. Sävehof fick Jenny Alm på skadelistan under en CL-match. I H65 tappade man sin duktiga mittsexa Cecilia Dobak Ocsko, då hon trampade fel på en träning och fick en korsbandsskada. I Skövde var det duktiga målvakten Frida Granberg, som trampade snett. Lugi fick sin vänsternia Maria Adler på skadelistan och laget letar för fullt efter förstärkning på niometer.
 
För många spelare är det efterlängtat med serieuppehållet, som ger tid för återhämtning av småskador och möjlighet till rehab i lugn och ro. Nackdelen är förstås att man tappar i matchtempo, men det spelas en hel del träningsmatcher i skuggan av EM i Serbien - var så säker. Intressant att följa var man sköter återhämtning och uppladdning smartast.
 
I Damallsvenskan fortsatte nykomligen (div 1 östra) Skånela IF att imponera. Eskilstuna Guif och Önnereds HK turas om att ta hand om direktplatsen till högsta serien. I botten ser det ut ungefär som man skulle kunna vänta sig. För egen del är jag besviken över resultaten från både O/V Helsingborg och Tyresö Handboll, som jag trodde skulle ligga högst upp och slåss om direktplatsen med ÖHK och E-tuna Guif.
 
Damelitserien efter 11 omgångar (6/12 2012)
 
Skytteliga efter 11 omgångar är följande:
1. Linn Ebbvik-Neuman / Tyresö Handboll / 67 Mål
2. Lina Barksten / GF Kroppskultur / 65 Mål
3. Emmy Nordmark / Boden Handboll IF / 61 Mål
4. Mia Rademacher / O/V Helsingborg / 57 Mål
5. Frida Mörk / Skara HF / 54 Mål
6. Julia Parling / Tyresö Handboll / 53 Mål
7. Carolina Järlstam / GF Kroppskultur / 52 Mål
Emma Fernis / Skånela IF / 52 Mål
Rebecka Sandberg / Önnereds HK / 52 Mål
10. Malin Söderlund / Härnösands HK / 51 Mål
 
I nästa del återkommer jag med USMs steg 2 och landslagsaktiviteterna, som avslutade november. En liten utblick på de större damligorna hade jag också tänkt mig.
 
Nu ska jag ge mig av till urgamla Lunds idrottshall för att se pausaktiviteten med "gamlingar" iklädda den vinröda dressen (100 års jubileum). Har hört att det ska vara både den och den med, men det kanske bara är snackisar.
 
Alltså dags att ut och plumsa i snön, som härnere kan vara både vit och brunslaskig (=saltblandad).
 
 
Vi höres.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar