tisdag 4 december 2012

Krönika: Allt ljus mot Nis

Vid A har du Nis. Här syns också hur nära det är till Makedonien...

Ikväll (4/12) vänds alla blickar mot Handbolls-EM i Serbien, då gruppspelet drar igång. Vi som bor på de olika sidorna om Sundet (=Öresund) vill olika saker nu när det är dags för klassikermötet Sverige-Danmark.

Matchstart 20.15, men TV-sändningarna går igång redan kl 20.00 (sjuan eller TV2).

Kan Sverige slå Danmark? Sverige har ny tränarkonstelltion, där Tomas Sievertsson är försvarsguru och Torbjörn Klingvall gnuggar anfall. I Danmark har man kvar Jan Pytlick (efter en hel massa heta diskussioner efter OS-misslyckandet), men man har fått ny energi i sin ledarstab med Ulrik Kirkely. Det ger i mina ögon ett nollsummespel på ledarsidan.

Båda lagen är nykomponerade jämfört med de senaste mästerskapen. I det svenska landslaget har vi fått in fem debutanter, två rutinerade, som var skadade innan OS, en som knappt spelade i OS. Kvar finns åtta spelare med en hel del mästerskapsrutin. I Danmark har man ungefär samma blandning.

Det pratas i media om hur Linnea och Bella "ska göra det", världsstjärnor som de är, men nä jag tror att det handlar mest om vilken inställning alla har - på plan, på bänken och på läktarplats. Att oavsett om Danmark byter försvar, har nya spelare i truppen, spelar sin "turbohandboll", så är det

- Vi vill inte komma hem och säga att vi har haft kul. Vi vill komma hem och ha vunnit matcher (=presterat)!

som gäller. DEN inställningen gillar jag.

Min favoritradioexpertkommentator är tillbaka, fd landslagsspelare Christina Ström. Lyssna på hennes tankar här

För mig, som kan se över till Danmark klara dagar är det självklart at kolla in vad "motståndarna" skriver inför matchen. Danska TV2-sporten följer, som alltid, med fylliga reportage, å en hel del godbitar finns också på europamester.dk

Nu är det dags för ett helt gäng spelare att knipa svenska hjärtan ännu en decembermånad :-)
  • Målvaktsduon Grubbström/Olsson, som känner de danska skyttarna.
  • Kantlirarna Helleberg/Sand/Fogelström/Hawia, som är som geparder i kontringspassen från både Cissi och Ia.
  • Elakingarna i försvaret Flognman/Ågren/Blohm
  • Skyttarna Torstenson/Westberg
  • Genombrottsspelarna Jacobsen/Wallén/Roberts
  • Speluppläggarna och straffläggarna Gulldén/Ahlm
Glöm inte bort att komma ihåg att det finns en hel del "extra" saker T+T kan dra nytta av, som att hela tio spelare spelat i Dame Håndbold Ligaen. Plus att svenskorna gillar att slå ur underläge.
 
Det luktar svensk skräll eller hur!? 

Foto: Victor Ljungström

Fotnot: I de senaste tre mötena har det blivit dansk seger med luringen Jan Pytlick vid rodret. För ett år sedan förlorade svenskorna med 19-20 (9/12 2011), i OS 18-21 (28/7) och nu senast i Møbelringen Cup blev siffrorna 25-31 (25/11).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar