tisdag 4 april 2017

De första kvartsfinalerna och en semifinal

"April april jag kan lura dig dit jag vill" och många gapskratt. Så inleder vi alltid den här månaden i det avlånga landet vi kallar Sverige. Det är en bra start på slut- och kvalspelen - att skratta och visa glädje.

April = äntligen dags för slutspelslagen att inleda kampen om de två SM-finalbiljetterna. Förhandsfavoriter är ettan Sävehof och tvåan Lugi. Det betyder såklart att där finns utrymme för överraskningar.

Efter förra säsongen tappade VästeråsIrsta 10 spelare.
Många av dem bärande i laget. Trots det kom man på femte plats
med nya assistdrottningen Ellenor Åström Nilsson i spetsen. 
(Ifjol på 10e plats m 44 assist. I år första plats m 93 assist, 19 före tvåan.)
Alla pratar om Frenne Båverud, men på bänken finns även mycket
meriterade Jessica Enström. Spelaren som alla ville ha i sitt lag, men ingen ville möta. 
Foto: Viktor Ljungström.

De senaste exemplen är Skövde i semifinalerna våren 2015 när de ledde med 2-0 i matcher mot Sävehof. Förra våren, 2016, var det VästeråsIrsta som bjussade på en överraskning när Skövde slogs ut i tre raka matcher och Lugi gjorde det samma i den första semifinalen mot Sävehof (24-18).

Här kommer mina införtips till både kvartsfinalerna och den högintressanta första semifinalen i Challenge Cup.

H65 tillsammans med spelarna i Atletico Guardes
efter segern på bortaplan och vidareavancemang till semin.
Den fina sidan av handbollen i ett nötskal.
Foto: Nils-Åke Åkesson.

Mina införtips

5/4 1:5 H65 Höör - Skövde
Jag tror på seger för hemmalaget. H65 har verkligen växlat upp efter EM-uppehållet. 9 segrar, 2 oavgjorda och 2 förluster (Sävehof och Lugi) plus avancemang till semifinal i Challenge Cup. Skövde däremot har inte gått att känna igen i slutet av grundserien. Påverkades truppen för mycket av polisutredningen kring olaga hot mot en spelare från en annan spelare? Ifjol underpresterande man - blir det likadant i år?

Oddset: 1,25 - 10,70 - 4,65

8/4 1:5 Lugi - Kristianstad Lunds idrottshall
Gästerna gör sitt första slutspel med nygamla tränaren Lennarth Ebbinge på bänken. Stefan Wall slutade med omedelbar verkan i förra veckan. Hur påverkar detta Kristianstadspelarna? Där finns rutin från landslagsspel (Satrapova, Chrova och Weisenbilderova) och slutspel (Johansson och Rutqvist), men räcker det? Jag  tror inte det utan Lugi vinner en komfortabel seger. Önskan om fullsatt i härliga gamla Lunds Idrottshall då det trots allt är ett Skånederby.

Värt att notera: Det klart att Stefan Walls ersättare blir Ulf Schefvert. Kommer han att finnas med bakom kulisserna redan nu?

Oddset: 1,10 - 13,80 - 7,90

8/4 1:5 Skuru - VästeråsIrsta
Allt annat än en säker seger för Skuru förvånar. Varför? Västeråsspelarna verkar få stora darren varje gång lagen möts numera. Jag begriper egentligen inte varför då man slagit både Sävehof och Lugi på hemmaplan, men förlorat mot Skuru med 23-29 (seriestarten) och nu senast med 17-31 i Nacka Bollhall. Hannah Flodman eller Hanna Åhlén? Eller tar fd VIspelaren Alexandra Bjärrenholt hem spelet ännu en gång?

Oddset: 1,23 - 11,00 - 4,90

8/4 1:2 CC semi H65 Höör - DHC Sokol Poruba Sporthallen Höör streamas: https://livestream.com/h65hoor/semifinal1
Tufft motstånd som H65 mötte för drygt två år sedan. Då blev det svenskt avancemang tack vare fler mål på bortaplan. Den säsongen, 2013/2014, blev Jasmina Djapanovic tvåa i cupens skytteliga med Alexandra Lacrabere på första plats. Jannike Wiberg (då Nordström) glänste och fick en landslagsplats. Marie Wall var femma och Mia Rej sexa i skytteligan. Mia Rej - det danska yrädret som är med som M9 i all star team för danska ligan 2016/2017. Kan Rejs ersättare Cassandra Tollbring ta ännu ett kliv tillsammans med spelare som Mikaela Mässing, Marie Wall och Anna Olsson? Jag tror på hemmaseger. Frågan är hur stor målskillnad man lyckas fixa.

9/4 1:5 Sävehof - Heid TV4 sport kl 18.00
Allt annat än seger för de regerande svenska mästarna förvånar. Heid har viktiga spelmotorn Kristina Zubonja på skadelistan (stukning) och förlorade i förra veckan med 23-37 i Partille. Då var det kantlirarna och landslagskompisarna (96/97 + A) Emma Ekenman Fernis och Olivia Mellegård som klev fram. Vem gör det den här gången i Sävehof?

Oddset: 0,00 - 22,00 - 22,00

Så här ser det ut hos oss nere i Lund.
Visst är det härligt med vår.
Foto: Annette Andersson.

---
Läsare under januari 2017: 11 471
Läsare under februari 2017: 10 999
Läsare under mars 2017: 12 874
---
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak (181)
Facebook: Damhandboll framför allt (gillar: 490; följer: 512)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar