Hatten av för en imponerande insats i SHE-kval 1:3.

Att Drott skapat möjlighet att sätta Halmstad på kartan i allsvenskan. Länge sedan ett damlag fanns långt upp i seriesystemet från den delen av landet.

Att Kungälv hade mer publik på sin SHE-kvalmatch än något av lagen i kvartsfinalerna (975 jämfört med LUGIs 844).

Inget. Även om det klagas en hel del härnere i Skåne på Eslövs insats i Märsta. Men jag undrar om Skåne klarar av att ha fyra lag i högsta serien trots att sporten växer rejält just på damsidan i den här delen av landet.

Kvalens första publiksiffra (975+627+731+478+554 =) 3 365

Mina summeringar av kvalmatcherna
SHE-kval 1:3

Kungälv - Skara 25-26 (12-14)
Hemmalaget inledde bäst och var i ledningen med +3 efter tjugo minuter (9-6, 19.46). Det tog Skara ytterligare fem minuter att komma ifatt och sen gå ifrån med hjälp av framför allt Matilda Synnergren, Carolina Järlstam och Maria Sundin. I den andra halvleken var det Kungälv som fick kämpa i uppförsbacke. När Victoria Strålman gjorde 25-26 (56.33) vädrade den stora hemmapubliken (975) en skräll. Med 8 sekunder kvar på tavlan blev hemmalaget tilldömda en straff och Victoria ställde sig på straffpunkten. Men inhoppande målvakten Wilma Andersson vann den fajter och bortaseger var ett faktum. Flest mål för Kungälv gjorde Amelia Lundbäck (5) och Victoria Strålman (5). För Skara var det Maria Sundin (6).

Värt att notera 1: Kungälv fick tre straffar, men lyckades inte sätta någon av dem. Bättre facit på den delen och större möjlighet att vinna på bortaplan.

Värt att notera 2: Dagen innan matchen var Per Johansson nere i Bukarest och vann den första kvartsfinalen i Champions League med CSM Bucuresti mot FTC.

Skånela - Eslöv 29-24 (16-11)
Systrarna Bardis inledde målskyttet (0-2, 1.49), men sen var det roliga slut för gästerna från Eslöv. Åtta minuter senare ledde Skånela med 7-2 (9.30). Den kallduschen lyckades Team Eslöv aldrig hämta in och Märstalaget kunde defilera in i mål. Segerfixare var framför allt den rutinerade trion (-86) Sofia Petersson (7, fd Nyström), försvarsgeneralen Therese Eriksson (1) och målvakten Louise Eriksson. Flest SIFmål gjorde Moa Andersson (9). I Eslöv lyste Anna Bardis (10) alldeles för ensamt. Det är bara att hoppas på att hemmaplansfördelen hjälper spelarna att höja sig i match nr 2.

Matchreferat Skånela

GUIF - Boden 23-28 (8-13)
Programenlig seger för Boden, som gått från klarhet till klarhet under slutet av säsongen. GUIF krigade på bra i nya arenan och släppte aldrig taget. Den stora skillnaden för dagen var Bodens danska målvakt Sofie Svarrer Hansen, som överglänste Josefin Brodd Björklund. Flest mål för GUIF gjorde Jennifer Wallin (6) och i Boden var det Emmy Nordmark (8). Vinner Boden detta i två raka eller har GUIF nya knep att ta till i match nr 2?

Matchreferat GUIF

Allsvenskt kval 1:3

Ska Drott lyckas ta sig upp till allsvenskan
som nykomling i division 1 södra?
Hemmaseger med mersmak i kvalmatch nr 1.

Drott - Lidingö 29-23 (18-10)
Jag varnade för detta. Roligt för Drott och staden Halmstad som tappat ner sitt tidigare så framgångsrika herrlag till division 1 södra. Nu finns chansen att få ett allsvenskt lag på damsidan i stället om alla håller huvudet kallt. Hur var matchen? Drotts Sanna Souraniemi gjorde det första målet och visade vägen. Hemmalaget kom tidigt i förarsätet och det blev ett scenario som präglade matchbilden. Gästerna från Stockholm kom aldrig upp i nivå, trots massor av rutin på plan i form av Anna Ljungdahl Rapp (-72), Helena Stenqvist (-83), Veronika Larsson (-85) och Emma Jonsson (-86). Det gjorde i stället hemmalagets rutinerade kantlirare och straffspecialist  med tröjnr 9, Johanna Birkkjaer Andersson (-86), tillsammans med övriga lagkamrater. Flest mål för Drott satte Johanna Birkkjaer Andersson (7) och Sally Sivertsson (5). I Lidingö var Hanna Elénius (7) och Signe Wallgren (5) främst. Spännande fortsättning följer i Gångsätrahallen.

Enköping - OV 14-24 (9-11)
OVs formkurva fortsätter att peka uppåt, men det tog ett tag på bortaplan innan det syntes. Hemmalaget inledde bäst och ledde med 7-4 (18.36) innan gästerna från Helsingborg gjorde ett ryck. Fem raka mål signerat fem olika målskyttar på fem minuter och matchbilden svängde helt. Resten av kampen blev mest en fråga om hur stor målskillnad det skulle bli då målvakts- och försvarsspelet satt som en smäck enligt rapporterna. Flest mål för Enköping gjorde Emma Ingvarsson (5) och för OV var det Emilia Blomberg (7). Om ingen underskattning sker ska OV spela hem detta i Idrottens hus.