Drott upp och Eslöv kvar (SHE och DA-kval 3:3)

Mina förhandstips höll för båda matcherna. Allsvenskan fick ett nytt landskap på kartan, Halland, och i högsta serien fortsätter det att vara fyra skånska lag.

Allsvenskan: Skåne (OV), Halland (Drott), Göteborg (Kärra, Bjurslätt/Torslanda), Bohuslän (Kungälv), Värmland (Hellton), Sörmland (GUIF), StorStockholm (AIK, GT Söder, Spårvägen, Tyresö, Skånela).

SHE: Skåne (LUGI, Eslöv, H65, Kristianstad), Göteborg (Heid, Önnered, Sävehof), Västergötland (Skara, Skövde), Västmanland (VästeråsIrsta), StorStockholm (Skuru), Norrbotten (Boden).

Louise Eriksson och Kristin Thorleifsdottir
småsnackar precis efter smällen.

Vad stack ut?
Hur hårt virke det är i handbollsmålvakter. Louise Eriksson fick bollen mitt i ansiktet efter ett 100% läge för Betty Svensson efter två minuter av den andra halvleken. Hon låg en stund och blev ompysslad. Sen reste hon sig upp och fortsatte att hålla samma höga nivå.

Vad var sämst?
Bristen på nationellt medialt intresse för SHE-kvalet på damsidan.

Omgångens publiksiffra (325+648 =) 973

SHE-kvalets totala publiksiffra (975+627+731+1100+595+1370+648 =) 6 046
Allsvenska kvalets totala publiksiffra (478+554+348+250+325 =) 1 955

Mina summeringar

Nykomlingar i allsvenskan säsongen 2017/2018.

Lidingö - Drott (DA-kval 3:3) 22-24 (12-10)
Knökfullt i Gångsätrahallen när Lidingö inledde strålande i den tredje och avgörande kvalmatchen. På tavlan stod det 8-4 efter 18 minuter. Fem minuter senare utjämnade Drotts Sanna Souraniemi till 8-8 (23.28). I samma sekvens hade Lidingös storskytt Jessica Rydberg fått linka av planen med en stukad fot. Hemmalaget kunde trots det hålla undan och gå till pausvila med +2 (12-10). I mitten på den andra halvleken tog Drott över efter två raka mål av Amanda Kullenberg (18-17 och 19-17). Signe Wallgren kvitterade till 20-20 (52.35), men den här gången var gästerna från Halmstad starkare i avslutningen och kan kliva upp i Allsvenskan efter endast en säsong i division 1. Flest mål för Lidingö gjorde Signe Wallgren (5) och för Drott var det Cecilia Patriksson (6).

Värt att notera I: Lidingö missade alla sina straffar.

Värt att notera II: Det blir fortsatt fem Stockholmsbaserade lag kommande säsong i Allsvenskan. AIK ersätter Lidingö, som får spela i division 1 norra. Övriga lag är: GT Söder, Skånela, Tyresö och Spårvägen.

Eslöv - Skånela (SHE-kval 3:3) 25-23 (13-11)
Precis som uppe på Lidingö såg Eslöv ut att gå mot en enkel seger. 8-5 efter knappt 18 minuter där systrarna Bardis gjort sex av målen och Moa Sandell hållit rent bakom mittlåset Sofie Ericsson & Emelie Lindvall. Skånelacoachen Söderberg tog time-out och fem minuter senare kvitterade Moa Andersson (9-9, 22.44). Dags för Eslöv time-out som gav arbetsro med bland annat en fräck japan av Julia Bardis på assist från kantliren Andrea Johansson. +2 i halvtid eller 13-11, där Julia och Anna Bardis tillsammans gjort 10 av hemmamålen och Moa Sandell hade 50% (10/20). Den andra halvleken blev spännande och intensiv då Skånela kom ikapp tidigt. Storpubliken (säsongsrekord) höll andan eller körde på för fulla halsar. Sista fem minuterna blev målsnåla när lagen bjöd på tekniska fel och skott utanför. Det blev systrarna Bardis som avgjorde till hemmalagets fördel - totalt 18 av 25 mål signerade dessa båda (Anna 10 och Julia 8). En stor eloge till Skånela som visade att det inte finns någon skillnad på de bästa lagen i allsvenskan och de sämre i högsta serien. Flest mål för Skånela gjorde Anna Nygårds (5) och Kristin Thorleifsdottir (5).

Kommentar: Om Kristin Thorleifsdottir blev punktmarkerad som i de två andra kvalmatcherna? Ja. I match nr 1 klev Sofia Petersson (fd Nyström) i luckorna. I match nr 2 gick Sofia Petersson sönder (konstaterat korsband) och Anna Nygårds var magsjuk. I match nr 3 var det spelmotorn Anna Nygårds som satte myror i huvudet på Eslövsförsvaret.