tisdag 28 mars 2017

Flera utropstecken och kampen tätnar kring sista strecket (SHE 21)

Fyra rätt av sex möjliga är jag nöjd med. Överraskade mig gjorde VästeråsIrsta som var kyliga i slutsekunderna och H65 Höör som verkar ha hittat formen lagom till både slutspel och semifinalspel i Challenge Cup.

Finns det hjärterum så får alla plats.
Skövde spelar i Eslövtröjor och H65 shorts i Höör.

Kort om USM (DJ)
Nu är det klart vilka åtta lag som gör upp om den åtråvårda USM-pokalen i Malmö 12-14 maj. Värt att notera är att fem av sex topplag i högsta serien har med var sitt juniorlag. De bär såklart favoritskapet. Roligt att Tumba med damlaget i division två östsvenska tagit sig hela vägen.

Vad stack ut?
Hjälpsamheten i sporten. När Skövde kom till Höör utan bortaställ tog hemmalaget fram shorts och en av elitfunktionärerna kontaktade Eslöv, som snabbt plockade ihop tröjor och körde upp med dem (knappt tre mil).

Vad var sämst?
Publiksiffran i Västerås. Det var trots allt ett toppmöte.

Omgångens publiksiffra (293+539+398+1280+552+1355 =) 4 417

Mina summeringar

VästeråsIrsta - LUGI 28-27 (12-11)
Västeråslaget styrde den här matchen från start till mål. Även om de serieledande gästerna från Lund kämpade sig ikapp och hade chans på både seger och oavgjort. I hemmalaget fanns en lirare som klev fram på allvar, Viola Paulsen, satte sju av sju. I tränare Frenne Båveruds ögon en spelare som kan bli lika bra som Alexandra Bjärrenholt (nu i Skuru). Ett stort avbräck för LUGI kom efter femton minuter när lagkaptenen och försvarsgeneralen Anna Lagerquist spräckte läppen och inte var spelbar resten av matchen. Matchavgörande? Kanske det. Flest mål för VI gjorde Viola Paulsen (7) och Hannah Flodman (7). I Lugi var det Hanna Blomstrand (9).

Kristianstad - Skuru 19-25 (10-9)
En match med två sidor. I den första dominerade Kristianstad med Lucie Satrapova i målet (42%). I den andra kom Skuru ut och tog över och sprang igenom hemmaförsvaret om och om igen. Flest mål i Skuru gjorde (gissa vem ;-)) hundraprocentiga Alexandra Bjärrenholt (10) och i Kristianstad var det Martina Chrova (6).

H65 Höör - Skövde 31-22
Det blev aldrig någon riktig kamp när Skövde kom på besök till Höör. Hemmalaget var klassen bättre redan från start. 7-1 efter 12 minuter talar sitt tydliga språk. Att det inte blev större målskillnad får gästerna tacka Hanna Edvardsson för (41%, 20/48 skott). Flest mål för H65 gjorde Mikaela Mässing (6) och Cassandra Tollbring (6). I Skövde lyste Malin Larsson (7).

Värt att notera: Skövde hade glömt sitt bortaställ och fick låna byxor av H65 och tröjor av Eslöv (kördes dit i bil innan matchstart). Typiskt för den geniuna idrotten handboll att detta sker även på elitnivå. Man hjälps åt.

Boden - Hellton 27-17 (17-7)
Helltons Lina Hillgren gjorde visserligen matchens första mål, men efter fem minuter blev det Boden för hela slanten. +10 i halvtid och lika stor differens efter 60 minuter. Två bra målvakter i Viktoria Polshikova (56% 17/30) och Jessica Wessman (50% 14/28). Skillnaden låg i försvar och modet att gå direkt mot mål. Flest mål för Boden gjorde Emmy Nordmark (9) och Mariana Lopes (6). I Hellton var det Lina Hillgren (7).

Skara - Eslöv 27-25 (13-10)
Så roligt att jag fick rätt om den här matchen. Det gör att spänningen finns kvar kring nedflyttningsstrecket i den sista omgången. Hur ar då matchen? Spännande med Skara i förarsätet i den första halvleken. Den första kvarten i andra var Eslövs för att avsluta med Skara dominans efter en time-out av Andreas Johansson som bokstaligen skällde på tjejerna. Flest mål för Skara gjorde Maria Sundin (5), men alla 11 utespelarna nätade. I Eslöv var det Inez Svensson (8) och Lina Wessberg (4) - alltså de två kantlirarna i Skånelaget. Annars tog Skaras Wilma Andersson (-98) det mesta (40%, 16/40).

Sävehof - Heid 37-23 (21-11)
De tekniska felens match? Sävehof hann med 15 och Heid gjorde 26. Flest av alla gjorde Heids Annica Smidje (9), men så leder hon tekniska fel listan också. Heid hängde med de första fem minuterna (4-2), sen gick tåget. +10 i halvtid blev utökat till +14 efter 60 minuter. Flest mål i Sävehof gjorde Emma Ekenman Fernis (8) och Rikke Jensen (8). I Heid var det Johanna Forsberg (7).

Värt att notera: Dubbelarrangemang med herrarna gav en fin publiksiffra (1 355).