fredag 17 mars 2017

Det börjar klarna tack vare en överraskning (DA 20)

Fem rätt av sex möjliga den här gången. Överraskade mig gjorde Spårvägen som vann säsongens näst sista Stockholmsderby klart över topplaget Skånela = Önnered klart för SHE.

Viktiga spelare i elitseriekvalet för Önnered våren 2015.
Minst lika tongivande till direktplatsen till SHE våren 2017.
Jessica Ehrbring (4), Jessica Ahlert (22) och Lovisa Ekberg (5).
(På bilden finns också Amanda Byrne (24), Rebecka Sandberg (18)).

Vad var roligast?
Att Önnered fixat att studsa tillbaka till högsta serien på en säsong. Det blev klart när Skånela förlorade mot Spårvägen. Önnered leder med ointagliga fyra poäng. STORT GRATTIS!

Vad stack ut?
Att två kvallag uppåt är klara - Kungälv (nykomling - imponerande) och Skånela. Den tredje kvalplatsen står mellan GUIF och GT Söder. Klart är också vilka lag som kämpar för att undvika nedflyttningsplatserna - OV, Lidingö, Lundagård och RP. Ska vi ha kvar två Skånelag i allsvenskan säsongen 2017/2018 eller?

Vad var sämst?
Att inget av lagen längst ner i tabellen ner skrivit något matchreferat - OV, Lidingö, Lundagård och RP.

Omgångens publiksiffra (100+156+311+150+278+168 =)1 163

Korta summeringar

Önnered - Lidingö 35-24 (17-11)
Lidingö kom på besök med 8 utespelare och en målvakt. Det räckte förstås inte mot serieledarna med ambitioner. Flest mål i Önnered gjorde Lovisa Ekberg (7) och Evelina Källhage (7). I Lidingö var det Hanna Elénius (6).

Matchreferat Önnered

Lundagård - Bjurslätt/Torslanda 20-25 (6-12)
Precis som i föregående match blev det aldrig något snack om vart poängen skulle hamna. Efter en kvart stod det 2-7 på tavlan och gästerna från Torlanda vände sig aldrig om, även om Lundagård kunde putsa på siffrorna de sista fem minuterna. Flest mål i Lundagård gjorde ännu en gång Emma Persson Wik (6). I B/T var det Amanda Björndahl (6).

Matchreferat Bjurslätt/Torslanda
Säker seger för damerna och tryggare tabelläge

Kungälv - OV 25-21 (11-10)
Det blev precis lika jämnt och spännande i Mimershallen som jag misstänkte. Lagen följdes åt även om gästerna från Helsingborg hade initiativet i större delen av matchen. De sista fem minuterna blev matchavgörande när KHK gick från 20-21 till 25-21. Rebecka Karlsson (8) och Elin Sige (3) tog stort ansvar i den sekvensen. Bra i OV var Martina Persson (8) och inhoppande rutinerade Anna Ekström (4).

Matchreferat Kungälv

RP - GT Söder 10-23 (7-11)
En jämn första halvlek byttes till en ojämn andra när GT Söder plockade bort RPs enda riktigt farliga anfallsvapen i form av Elin Sjöbrink (4). Flest mål i GT Söder gjorde Linn Åberg (5).

Matchreferat GT Söder

GUIF - Tyresö 27-26 (14-17)
Eskilstunalaget var tillbaka i måltorkeläget i inledningen på båda halvlekarna. Värst var det i den första (1-7, 9.35). Det tog 55 minuter innan man kom ikapp gästerna med storspelade Evelina Eriksson i målet. En spännande avslutning där Caroline Karlsson gjorde matchens sista mål i slutsekunden = hemmaseger. Målbäst i GUIF Olivia Gemmel (10) och i Tyresö Alexandra Lundström (9).

Matchreferat GUIF
Matchreferat Tyresö

Skånela - Spårvägen 21-27 (11-13)
En jämn första halvlek skvallrade inte om vad som komma skulle. I den andra visade Spårvägen upp hur man får Skånela på knä. Ett aggressivt offensivt försvar och kvicka spelvändningar eller målvaktsreturer från fd Spåretmålvakten Louise "Lollo" Eriksson gav snabbt ett femmålsövertag. Flest mål i matchen gjorde de spelare som lagt beslag på de två översta platserna i skytteligan - Skånelas Kristin Thorleifsdottir (6, 2:a) och Spårvägens Towe Andersson (9, 1:a).