SHE: Så fick vi en ny serieledare bland annat (10:e)

Publikmagneterna Boden och Kristianstad såg till att omgångens siffra blev riktigt bra. För egen del hade jag fyra rätt. Gissade att Skövde-Skuru skulle bli jämnt, men inte att Skövde skulle ta hem det. Anna Bardis storspel gav Eslöv en överraskande poäng i Kristianstad. Omgångens medianyhet var att Lugi gick upp i serieledning på bättre målskillnad jämfört med Sävehof.

Ska det bli en ny SM-final för Lugis lagkapten Anna Lagerquist?
(och herrarna motsvarigheten Handbollsligan).
(i bakgrunden Jamina Roberts)

Svar på frågorna i införtipset:
1. Vilka lag har hanterat EM-uppehållet smartast med matchtempo, rehabilitering mm?
Skövde var det klart bättre laget jämfört med SM-finalfavoriten Skuru. Nykomlingarna har fortfarande en bit kvar. Heid har också tagit väl vara på uppehållet.

2. Hur slitna var landslagsspelarna inklusive förbundskaptenen efter EM?
Sävehofs sex landslagsspelare var slitna och troligen Signell också. Två mästerskap på mindre än 6 månader (OS och EM) och Europacupspel tar sitt. Samtidigt tycker undertecknad att man då kan välja att ha en bredare landslagbas för att slippa slita på få spelare. I Kristianstad var det samma tecken, även om både Satrapova (och Bundsen i Höör) spelade upp sig i slutet av matcherna. Lugis Blomstrand fick vila, medan Lagerquist var still going strong - flest mål av alla.

3. Hur väl har nyförvärven kommit in i lagen?
En bit kvar har de alla (Jensen, Widell och Hejel) till skillnad från de spelare som kom tillbaka efter skadeuppehåll. Bland andra Mikaela Mässing och Tilda Olsson levererade.

Comeback med mersmak.
Mikaela Mässing gjorde 4 mål mot Sävehof
trots tuff uppvaktning av Thess Krönell.

Omgångens publiksiffra: (612+745+1517+604+1322+671=) 5 471

Skövde - Skuru 27-26 (14-13)
Hemmalaget hade fått tillbaka både Tilda Olsson och Malin Larsson och kanske var det det som var tungan på vågen i den här jämna matchen? Skuru fick ett tidigt övertag i första halvlek, efter en kvart var det inhämtat och avslutningen på halvleken blev Skövdes. Viktoria Börjesson hade koll på skyttarna (43%, 16/37) till skillnad mot kollegan i motståndarmålet Hanna Daglund (4%, 1/22). I den andra halvleken hade Skövde möjlighet att stänga matchen flera gånger (18-14, 21-16), men fick inte till det. Skuruspelarna bet sig kvar, kom ifatt och när Mathilda Lundström utjämnade till 26-26 (57.56) kunde det gått hur som helst. Mest kyla i det läget visade Sara Johansson med matchens sista mål (27-26, 58.59) och hemmaförsvaret stängde definitivt ner en av förhandsfavoriterna till SM-finalen. Flest mål i Skövde gjorde (gissa vem?) Fatos Kücükyildiz (6). I Skuru var det Alexandra Bjärrenholt (6).

Värt att notera: Om man bara tittat på statistiken så borde Skuru vunnit klart. Skövde 5 utv, Skuru 1 utv. Skövde 21 tekniska fel - Skuru 13 tekniska fel. Skövde 9 assist - Skuru 12 ass. MEN skottmissarna vann Skuru klart med 29% jfrt Skövde 14%.

VästeråsIrsta - Skara 31-20 (14-10)
Nykomlingarna och gästerna inledde bäst och hängde med större delen av första halvlek. Men när hemmalaget ökade på sin effektivitet i avsluten ett snäpp till i andra halvlek samtidigt som målvaktslöftet Irma Schjött spikade igen (51%, 18/35, plus en straff) blev avståndet för stort. VästeråsIrsta kunde spela hem ännu en tvåpoängare och tack vare målskillnaden kliva upp på en fjärde plats. Flest mål i VI gjorde Ellenor Åström Nilsson (8 plus 6 assist = drygade ut sin ledning i assistligan). I Skara hittar vi tre tremålsskyttar - Monika Rajnohova, Elin Ottosson och Maria Sundin.

Boden - Lugi 17-28 (7-14)
Det blev publikrekord (1 517) när serien gick igång igen längst uppe i norr. Gästerna från Lund hade lite svårt att växla upp i matchinledningen och Boden ledde med 7-6 (18.19) innan den definitiva vändningen kom. Olivia Löfqvist gjorde fyra av Lugis sju mål de sista tio minuterna av första halvlek. I den andra fortsatte Bodenspelarna att stångas mot gästernas försvar och duktiga målvakt Ida Nilsson (48%, 12/25), vilket gav enkla omställningmål för Lugispelarna. En säker seger för de nya serieledarna från Lund (herrarna leder samtidigt Handbollsligan förresten). Flest mål i Lugi gjorde Anna Lagerquist (6). I Boden visade Emmy Nordmark upp att det även går att göra mål på de bästa - totalt 5 mål.

Värt att notera: Lugi hade med sig 10 utespelare och två målvakter. Dragan Brljevic lät Hanna Blomstrand få vila (stukad fot) och gick runt på nio utespelare i 60 minuter.

H65 Höör - Sävehof 21-21 (13-8)
Omgångens mest spännande match? Eller en besvikelse för hemmapubliken? H65 hade fått tillbaka sin storskytt Mikaela Mässing (varit korsbandsskadad) och kom taggade till tänderna. Det blev en tidig hemmaledning och de regerande mästarna stod inte att känna igen. Men å andra sidan hade Ryde & Wiberg full koll (55% (11/20) resp 47% (9/19)). Avslutningen blev kanske onödigt dramatisk när Sofia Hvenfelt drog på sig H65s första och enda utvisning (57.04, 21-18). Sävehof tog chansen att knappa igen och när H65 brände i nästa läge kom kvitteringen. Trots möjlighet att avgöra i slutsekunderna kunde hemmalaget inte behålla kylan. Flest mål i H65 gjorde Cassandra Tollbring (5). I Sävehof var det Elin Karlsson Hallagård (5).

Värt att notera: Årets upplaga av Sävehof ser för tillfället ut som den som det siades för ifjol - att flera lag skulle besegra dem. Lugi och Kristianstad har pressat dem rejält i nya Partille Arena, VästeråsIrsta vann enkelt i Bombardier och nu slarade H65 bort sin (första?) chans. I Champions League har det också gått under förväntan, så det blir intressant att se gruppspelet i EHF - några segrar eller inga alls?

Kristianstad - Eslöv 30-30 (15-15)
Gott om publik (1 322) när det fjärde Skånederbyt gick av stapeln. Det blev lika svängigt och spännande som ett derby kan vara. Hemmalaget inledde bäst och ledde med 12-7 (17.14), men övertaget blev inhämtat med matchens stora lirare Anna Bardis i en av huvudrollerna. Femton lika i paus. I mitten av andra fick Eslöv ett övertag (23-27, 48.50). Då valde Stefan Wall att testa med 7 mot sex och avståndet minskade. Precis som i Höör blev avslutningen dramatisk. 57.01 hade Asli Iskit gjort 30-29, men bara sekunder kvar hinner Mikaela Johansson inte med i försvaret, blir utvisad (59.44) och Anna Bardis ställer sig på straffpunkten för åttonde gången. 30-30 (59.48) bakom Lucie Satrapova som annars varit bra i slutet av matchen. Time-out av hemmalaget, men skottet i sista anfallet går högt över och poängen blir delad. Flest mål för Kristianstad gjorde återigen Asli Iskit (10). I Eslöv var Anna Bardis bäst med 13 mål.

Värt att notera: Eslöv hade med sig 10 utespelare och två målvakter. Tomas Westerlund lät Rebecka Isaksson och Inez Svensson få vila (stukad fot) och gick runt på åtta utespelare i 60 minuter.

Hellton - Heid  20-26 (13-10)
En match med två ansikten. Den första halvleken var Helltons med Kristin Ullén som ett härligt utropstecken och 7 mål (totalt 8). Ingen i Heid hade kommit upp i nivå och målvakten Josefin Wickström hade 25% i räddningar. Vad Camilla Hultgren Dahlberg än sa till sina spelare i paus så hade det effekt. Ut kom gästerna som ett nytt lag och tog över matchbilden. När Annica Smidje gjorde sitt andra raka mål var underläget upphämtat (15-15, 35.48). Några minuter senare hade Heid övertagit ledningen och släppte den aldrig ifrån sig. Tillsammans med att lagets försvaret gav bättre hjälp fick Josfin Wickström möjlighet att spela upp sig. Hon landade till slut på finfina 43% (14/32) i räddningar. Främsta målskytt i Hellton blev Kristin Ullén (8). I Heid var det Annica Smidje (9).