onsdag 14 december 2016

DA: Tungt favoritfall å lite annat i den 9:e omgången

Fyra rätt varav två helgarderingar känns bra. I de andra två matcherna bjöds vi på en rejäl överraskning när GUIF bröt Önnereds segersvit och Spårvägen visade nykomlingen GT Söder var skåpet ska stå.

Vad var roligast?
Att de två av de äldsta spelarna i serien fortsätter att göra det riktigt bra. B/Ts Elisabeth Frisk (-79) gjorde fyra mål och Lidingös Helena Stenquist 2 mål.

Vad stack ut?
GUIF är det lag som ser ut att ha fått mest ut av tvåveckorsuppehållet före förra omgången. Två raka skalper av topplagen - först Kungälv och nu Önnered. I båda fallen bröt Eskilstunagänget långa segersviter.

Vad var sämst?
Publiksiffran i Lunds Idrottshall? Eller att Lidingö inte verkar komma upp i nivå den här säsongen och fortfarande är poänglösa? Eller kan du som läser komma på något annat (maila gärna eller skriv en kommentar)?

Omgångens publiksiffra (150+88+149+241+212+305 =) 1 145

Spelaren i mitten gjorde det igen.
Den här gången i derbyt mot GT Söder.
Spårvägens Towe Andersson (15) hann med 11 mål.
Rosad av ÖHKs tränare tidigare i höst.
Övriga på bilden: Ellen Johnzon (20), Matilda Ringholm (17),
Vanessa Mate (10) och Sandra Fiedorowicz (22).

Bjurslätt/Torslanda - Lidingö 34-23 (17-9)
Gästerna från Stockholm hängde med i en kvart när Emma Jonsson satte 8-6 (15.23). Sen gjorde Torslandaspelarna 5-0 där de två sista målen var signerade Sophie Ogrelius. Efter det kom Lidingö aldrig in igen i matchen. Hemmalaget kunde spela hem två viktiga poäng i bottenstriden. Lina Barksten är verkligen på hugget med 6 mål i första och fyra i andra = 10 totalt. I bortalaget nätade Caroline Wahlgren 6 gånger.

Lundagård - RP 22-18 (10-8)
Även här viktiga poäng att spela om i bottenstriden med de två strecken nedåt. Lundagård var som vanligt tuffa att möta på hemmaplan och Matilda Perssons rutin mellan stoplarna kom väl till pass. Målsnål inledning med 1-1 efter tio minuter, sedan gjorde Therese Persson det förlösande 2-1 (11.22). Även om RP hängde med med länge (15-13, 43.10) så var matchen Lundagårds. Flest mål i hemmalaget gjorde Emma Persson Wik (5). I RP var främsta målskytt Sofia Sandell (6). Nathalie Barhanko saknades helt klart hos gästerna.

Matchreferat Lundagård

Tyresö - OV 25-20 (14-11)
Gästerna från EM-staden Helsingborg inledde bäst och ledde med 6-2 efter elva minuter. Jessica Strand hade gjort hälften av OVs mål. En lyckad time-out av Tyresö (12.00) vände så sakteliga på matchbilden. Enligt rapporterna fick man ordning på defensiven och de båda målvakterna Josefine Holst och Evelina Eriksson fick briljera (50% på båda). Den avslutande tiominutersperioden av första halvlek vinner hemmalaget med 7-3 och går till pausvila med 14-11. Efter paussnacket var det aldrig någon fråga om vart segern skulle gå och Tyresö gled ifrån till 20-13 (39.27). Flest mål för Tyresö gjorde Alexandra Lundström (6). I OV var det återigen Ellinor Fahlstedt (5).

Matchreferat Tyresö

GUIF - Önnered 25-23 (11-10)
Omgångens skräll eller? Både och. I förra omgången var det Kungälv som gick på pumpen på hemmaplan mot just GUIF. Även då bröts en lång segersvit. Nu var det de hittills obesegrade serieledarna från Göteborg. En av förklaringarna är förstås att Josefin Brodd Björklund känner nyckelspelarna i ÖHK bra efter sina säsonger i Kärra. En annan är att Luksic&co fått ihop laget. GUIF hade ledningen en bra bit in i andra halvlek innan gästerna kom ikapp och den sista kvarten blev riktigt spännande. 23-23 med fem minuter kvar, men det blev inga fler mål för Önnered. Precis som mot Kungälv så var det stängt. Josefin Brodd Björklund gjorde bland annat en trippelräddning. Två femmålsskyttar i GUIF Josefin Johansson och Malin Almqvist. Evelina Källhage (6) gjorde flest i Önnered.

Matchreferat GUIF
Matchreferat Önnered

Spårvägen - GT Söder 26-25 (13-14)
Det åttonde Stockholmsderbyt innehöll allt om man ska dömma av rapporterna. Jämnt, offensiva försvar, halvpunkt, spelare som vågade kliva i luckorna som skapades och massor av kamp. Spårvägen valde tidigt att låta Julia Lundin ta hand om GT Söders främsta skyttehot Sanna Stolperud. Det gav plats för lagkamraterna och Emelie Kindlund (6) och Yasmin Domonji (5) som tog vara på möjligheterna. I Spårvägen handlade det mesta som vanligt om spelmotorn Sandra Fiedorowicz (8) och vänsternian Towe Andersson (11). Det var Towe som blev tungan på vågen med sex mål den sista kvarten när Spåret tog över initiativet vann avslutningen med 8-6.

Matchreferat Spårvägen
Matchreferat GT Söder

Kungälv - Skånela 26-26 (15-14)
En toppmatch med nykomlingen och hemmalaget Kungälv i ledningen under större delen av matchen. Gästerna från Märsta med en rutinerad trio i form av Sofia Nyström, Therese Eriksson och Louise Eriksson (-86) behöll kylan oavsett vilken typ av försvar som Per Johansson lät hemmaspelarna sätta upp (6-0 samt en- och tvåpunkt). Det stod 11-5 (18.03), men en klok time-out av Fredrik Söderberg hade styrt om riktningen och i halvtid var KHKs ledning bara +1. Andra halvlek blev en mer jämn historia med KHK i ett eller flera måls ledning över Skånela. Viktiga mål i slutsekvensen för KHK gjorde Clara Lerby, Victoria Strålman och Julia Bredeby. I Skånela tog Sofia Nyström stort ansvar efter Kristin Thorleifsdottirs röda kort (3e utvisningen) med både mål och assist vilket ledde till en avslutande punktmarkering. Bortalagets Veronica Wislander gjorde det som visade sig bli matchens sista mål (26-26, 57.49). Publiken på plats, omgångens högsta siffra (305), fick verkligen valuta för pengarna.