torsdag 8 december 2016

DA: Överraskningar och överkörningar i den åttonde omgången

Fyra rätt av sex möjliga där de två jag missade på var riktiga överraskningar. Det känns helt ok. Att GUIF skulle knäcka Kungälvs långa svit (26 matcher utan förlust) och att RP skulle vinna med +5 över Spårvägen såg jag inte komma.

Vad var roligast?
Att nykomlingen GT Söder fortsätter att överraska. Nu var det en av fjolårets nykomlingar Bjurslätt/Torslanda som fick känna på hur de är att möta i Sköndalshallen.

Vad stack ut?
Skillnaden mellan toppen och botten. Önnered +20, Tyresö +16 och Skånela +13.

Vad var sämst?
Jag kan inte låta bli att tjata om det - publiksiffrorna. Det märks så tydligt att de fyra publiklagen flyttat ett steg upp - Hellton, Kristianstad, Boden och Skara. Den totala siffran är ad ett av dessa lag brukar ha som publiksiffra. Hur gör vi sporten med populär?

Omgångens publiksiffra: (105+174+206+142+129+164 =) 920

Linnea Säreborn -
en av de tre nyckelspelarna i Önnered.
På bilden i USMs DJ-final april 2015
då i Sävehof (hon möter Sara Olofsson, Lugi).

Önnered - Lundagård 33-13 (16-4)
Gästerna från Lund hängde med i tio minuter sen gick tåget. Serieledarna gjorde sex raka mål och gick från 2-3 (10.05) till 8-3 (18.54). Målen var signerade Jessica Ehrnbring (2), Evelina Källhage (2) och Victoria Larsson (2). Gästernas Sofia Påhlman svarade visserligen med ett mål (8-4, 19.37), men sen tog bensinen slut. Hemmalaget gjorde tio raka mål och kunde unna sig att låta hela laget få speltid under resten av matchen. Flest ÖHK-mål gjorde som vanligt nyckelspelarna Ehrnbring (6) +Källhage (5) + Säreborn (6) = 17st eller 52% av målen. Sandra Nilsson gjorde flest för Lundagård, 3 st.

Matchreferat Önnered

Lidingö - Tyresö 14-30 (5-19)
Det sjunde Stockholmsderbyt blev uddlöst. Efter en kvart ledde Tyresö med 7-1 (15.16). Det var snarare en fråga om hur stor målskillnaden skulle bli. Flest mål i Lidingö gjorde Jessica Rydberg (6). Tio målskyttar för Tyresö och flest mål gjorde kantliraren Hanna Norén (7). Summa summarum är Lidingö fortfarande det enda laget utan poäng i årets allsvenska.

Matchreferat Tyresö

Kungälv - GUIF 20-23 (10-9)
Det blev en riktig toppmatch i Mimershallen där lagen turades om att ha ledningen tills det var fem minuter kvar (18-18, 54.57). Då gjorde GUIF ett miniryck med 3-0 på lika många minuter (Caroline Karlsson, Olivia Gemmel och Josefin Johansson). Det blev matchavgörande. Men en annan faktor som verkligen avgjorde till gästernas fördel var Josefin Brodd Björklund som radade upp kvalificerade räddningar och rosades av Kungälvs tränare Per Johansson efter matchen. Flest mål för Kungälv gjorde Emilia Lindmark och Clara Lerby - båda fem mål. För GUIF hittade Olivia Gemmel nästmaskorna sju gånger.

Matchreferat Kungälv
Matchreferat GUIF

RP - Spårvägen 23-18 (9-4)
Det blev en riktig överraskning när RP vann ganska komfortabelt mot tränaren Jörgens Sjöös gamla lag Spårvägen. Ledning från start till mål, ett stabilt försvars- och målvaktsspel och med Nathalie Barhanko på målhumör - nio baljor den här gången. Gästerna från Stockholm försökte med olika försvarslösningar, men var för dagen det sämre laget. Flest mål för gästerna gjorde (gissa vem ;-)) RP-fostrade Towe Andersson (7). Två viktiga poäng till Linköping i bottenstriden.

Matchreferat RP
Matchreferat Spårvägen

GT Söder - Bjurslätt/Torslanda 25-24 (16-11)
Det blev en matchbild där hemmalaget hade kontrollen och gästerna kom ikapp, men inte förbi. Intressant att den nya regeln med sju utespelare utnyttjades sista kvarten i andra halvlek av Torslandalaget. 22-17 blev 23-22 (51.18) på några minuter och nerven kröp in i avslutningen. Men GT Söder-spelarna lyckades hålla undan och plocka den femte tvåpoängaren. Flest mål i hemmalaget gjorde Sanna Stolperud (7). I B/T var Lina Barksten (6) främst.

Matchreferat GT Söder

Skånela - OV 33-20 (17-11)
Gästerna från Helsingborg hängde med nästan hela första halvlek (11.10, 22.09), men en olycklig utvisning på Jessica Strand i kombination med en straff gav hemmalaget möjlighet att nästan stänga matchen. Plus sex i halvlek blev successit större i den andra halvleken. Ett bra försvarsspel enligt rapporterna och elva målskyttar där Moa Andersson blev främst med 9 mål. I OV krigade Elinor Fahlstedt på bra och hann med 6 mål.