DA: Höstens sista omgång (10) bjöd på en rejäl skräll

Fem rätt och en total överraskning då Lidingö spräckte sin nolla. Helt ok tycker jag.

Att Lidingö lyckades hålla undan och ta sina första poäng. Det ökar spänningen kring de två nedre strecken rejält. Roligt var också att 402 personer hittat till ÖHK-hallen en måndagkväll innan jul.

Vad stack ut?
Under hösten har jag med allt mer höjda ögonbryn kunnat konstatera att OV mer eller mindre slutat att skriva om sitt damlag och fokuserar på herrarna (som spelar i samma serie). Lika illa är det nästan med Bjurslätt/Torslanda. Något bättre är Lundagård, Lidingö och RP. Jag vill ge en stor eloge till övriga klubbar som skriver om alla matcher eller sina hemmamatcher. Undrar nyfiket om ni passar på att skicka ut pressmeddelanden också? Om inte - gör det så får vi med en god portion envishet mer uppmärksamhet för allsvenskan på damsidan också. Skriver ni inget finns ni tyvärr inte i mångas ögon.

Vad var sämst?
Det stora målskillnaderna +8, +10x2, +11 och +12. Årets upplaga av allsvenskan ser inte ut att bli lika jämn och oförutsägbar som föregångarna.

Nu väntar lite drygt två veckors speluppehåll och chans att fira jul och nyår i lugn och ro med familj och vänner. Egen träning står förstås alltid på schemat för en handbollsspelare året om, men det blir mindre av den kollektiva.

Tabellen när hälften av Stockholmsderbyna spelats
visar att Skånela leder före Spårvägen.

Omgångens publiksiffror (123+149+109+150+402+320 =) 1 253

Total publiksiffra efter höstens matcher (10 omgångar)(1626+1293+931+1334+992+1307+1312+920+1145+1253 =) 12 113

Lidingö - Spårvägen 22-21 (14-8)
I Stockholmsderby nr 9 kom det ett tidigt direkt rött kort till gästernas Vanessa Mate, som normalt ligger som spets i det offensiva försvaret. Då stod det 2-0 på tavlan och kanske var det därför favoriterna kom på efterkälken ännu mer under resten av halvleken eller så hade Lidingö läst på läxan. I den andra krigade Spårvägen sig ikapp till 20-20 (53.36) när Josefine Thulin gjort sitt fjärde raka mål (totalt 8). Men den här matchen var hemmalagets och när Spårvägen fick andra halvleks andra dubbelutvisning (Linnea Elfström 54.15 och Ronja Gustafsson 55.00) blev uppförsbacken för stor. Säsongens två första poäng till Lidingö blev ett faktum och ett stort grattis till laget från undertecknad. Flest mål i Lidingö gjorde Jessica Rydberg (6).

Matchreferat Lidingö
Matchreferat Spårvägen

OV - Bjurslätt/Torslanda 17-25 (7-9)
I svala Idrottens Hus i Helsingbog får man sitta med ytterkläderna på trots att handbollens spelas inomhus. Det var en otroligt målsnål inledning med mängder av tekniska fel. Första halvlek präglades annars av lagens båda målvakter OVs Madeleine Gustafsson och B/Ts Emma Johnson, som höll siffrorna nere. I den andra satte BTs spelare sina lägen medan OV brände. Det gav ett målmässigt övertag för gästerna som var uppe i +10 med fyra minuter kvar (14-24, 56.06). Sophie Ogrelius bjöd på den ena lobben efter den andra från sin kant eller på straff. Kanske har hon lyssnat på expertkommentator Martin Frändesjö, som efterlyste just lobbar under hela EM. Flest mål i OV gjorde krigaren Emilia Blomberg (5). I B/T var det "lobbspelaren" Ogrelius (6).

GT Söder - Lundagård 32-22 (18-8)
Det blev tidigt klart att båda poängen skulle stanna kvar i Sköndalshallen. 10-5 efter en kvart ökades successivt. Den "traditionsenliga" dippen i starten av andra halvlek för GT Söder gav Lundalaget chans att komma något närmare, men segern var aldrig i fara. Flest mål i GT Söder gjorde Sanna Stolperud (7) och Emelie Kindlund (6). I Lundagård var Emelie Kristiansson främst med 7 mål.

Värt att notera: GT Söder livesände matchen på SolidTangos plattform. Det är något klubben planerat att fortsätta med under våren.

Matchreferat GT Söder

RP - GUIF 17-27 (11-8)
Det blev en match med två ansikten. I den första var hemmalaget i förarsätet med en het Elin Sjöbrink som nätade 7 gånger. I den andra kom gästerna och förhandsfavoriterna ut med ett tätare försvar och fick igång sitt kontringsspel. När GUIFs Jennifer Wallin gjorde sitt andra raka mål stod det 14-18 på tavlan (43.43). Sedan fortsatte gästerna att gasa och RP fick se sig ifrånsprungna, kanske lite falskt invaggade efter sin fina första halvlek. Flest mål i RP gjorde Elin Sjöbrink (10) och i GUIF var Sofia Tenglin (7) målbäst.

Matchreferat RP
Matchreferat GUIF

Önnered - Kungälv 34-22 (17-10)
Med ett av Sveriges bästa domarpar på plan (Kliko&Johansson) fick tjejerna verkligen spela handboll. Men den här gången märktes det vilket lag som har gott om spelare med elitserieerfarenhet och vilket lag som består av unga spelare som kommer underifrån. +6 (8-2) efter en kvart fortsatte bara att utökas oavsett vilka taktiska motdrag Kungälvsbänken gjorde (framför allt flera olika varianter på punktmarkeringar). Det blev till slut en tolvmålsseger och serieledning över juluppehållet för Önnered. Flest mål i ÖHK gjorde Jessica Ahlert (8). I Kungälv hittade Amelia Lundbäck nätmaskorna flest gånger (5).

Värt att notera: Var det träningssamarbetet med Sävehof, under EM-uppehållet, som märktes i den här matchen?

Matchreferat Önnered

Skånela - Tyresö 33-22 (17-9)
Höstens sista Stockholmsderby (nr 10) blev aldrig någon nervpirrande tillställning. I stället fick hemmapubliken njuta av ett Märstagäng som fått ihop både försvar, omställningar (kontringar) och uppställt anfall. Tyresö hängde med i en kvart, sen gasade Skånela och vann till slut med +11. För min del påminner det om fjolårets möte i Tyresöhallen där Skånela segrade med +9 (37-28). Flest mål i Skånela gjorde tre femmålsskyttar - Sofia Nyström, Theres Östlund och Kristin Thorleifsdottir. I Tyresö hittar vi två sjumålsskyttar - Alexandra Lundström och Olivia Svalstedt.