måndag 5 september 2016

Mina tips inför seriestarterna i SHE och DA

Hej!
Här kommer mina tips inför den kommande säsongen (2016-2017) i de två högsta ligorna på damsidan - Svensk HandbollsElit (SHE, fd Elitserien damer) och Allsvenskan damer (DA).

Svensk HandbollsElit (SHE)
På alla upptaktsträffar jag varit på brukar de flesta tränarna vara försiktiga med sina tips. Henrik Signell tippade till exempel sitt lag på tredje plats i tabellen för ett år sedan, men Sävehof vann ännu en gång både grundserien och SM-titeln. Patrik Svarvén&Anders Skogäng stack ut hakan och tippade sig själva på första plats och i en SM-final. De fick till hälften rätt.

Det blev inte tredje gången gillt i Skuru IKs tredje raka SM-final.
I stället vann IK Sävehof för åttonde gången i rad.
Foto: Viktor Ljungström.

Den mest intressanta kommentaren under fjolårets upptaktsträff kom som så ofta från Skövde HFs mångårige tränare Magnus Frisk

"Jag tycker inte att det är så jätteintressant att tippa i den här delen av säsongen. Egentligen skulle vi väl alla tippa oss på en och samma plats – den första. Där borde det vara fullt med andra ord."

En kort återblick på förra säsongen (2015-2016)

Grundserien
1. IK Sävehof 40p, 2. Skuru IK 36p, 3. Lugi HF 32p, 4. VästeråsIrsta HF 31p, 5. Skövde HF 30p, 6. H65 Höör 26p, 7. Team Eslöv 16p, 8. BK Heid 14p (-59), 9. Kristianstad HK (ny) 14p (-69), 10. IF Hellton (ny) 13p, 11. Önnereds HK 10p, 12. Spårvägen HF 2p.

dvs 
- Spårvägen ner i Allsvenskan och Skara HF ersätter. Västgötskorna som gick igenom näst högsta serien med två oavgjorda och tre förluster - hela åtta poäng före tvåan Boden Handboll IF
- i kvalet misslyckades Önnered att hålla sig kvar. Eller ska jag skriva att Boden lyckades med sin taktik = att plocka in Tobias Pettersson som tränare och ha Per Johansson som mentor?

Vad tror jag om den kommande säsongen?

Tittar man på  nyförvärv och förluster i SHE 2016-2017 (länk) ser det ut som om det blir fem topplag - Sävehof, Skuru, Lugi, H65 och Skövde. Medan VästeråsIrsta får bygga nytt liksom Team Eslöv (ännu en säsong). 

När det gäller de regerande mästarna Sävehof är min fundering framför allt hur det kommer att bli resultatmässigt under hösten. Henrik Signell dubblerar med förbundskaptensjobbet och har plockat in en ny assisterande tränare (Niklas Larsson). Gruppspel i Champions League och EM på hemmaplan - hur går den ekvationen ihop med SHE?

Ida Odén är tillbaka ordentligt efter mammaledigheten och Jamina Roberts från Danmark. Är nyfiken på om den senare får visa upp sina fina kvaliteter som spelmotor nu när Johanna Ahlm är korsbandsskadad. Men under våren tror jag mästargänget blir svårslaget och kanske inte vinner grundserien, men väl står i en SM-final.

Vilka lag hotar underifrån? 

Skuru har värvat smart med Angelica Wallén som bidrar med rutin och sin förmåga att leverera oavsett position. Alexandra Bjärrenholt med sin speed, målfokus och vinnarskalle. Personligen ser jag fram emot att få se Mia Lagumdzija i högsta serien - verkligen ett utropstecken i Allsvenskan ifjol. Laget är tajt och ihopspelat, trots danmarksflyktande storstjärnan Carin "Kakan" Strömberg. Om Nackalaget vinner första omgången i EHF-cupen (Slavia Praha) blir det danskt motstånd - Kakans nya klubb Viborg HK = mkt tuff utmaning.

H65 Höör har plockat in räven Ola Månsson med SM-medaljer och SM-finaler på CV:n. Kan han höja truppen det där sista lilla extra tillsammans med nyförvärven Sofia Hvenfelt och Emma Lindqvist? Att klubben valt att tacka ja till Challenge Cup och där får både energi och rutin kan bli avgörande för en SM-finalplats. 

Lugis Dragan Brljeic har värvat både rutin (Beatrice Nilsson och Ida Nilsson) och fyllt på med unga talanger som visade framfötterna under USMs finalsteg. Hanna Blomstrand och Anna Lagerquist blir viktiga brickor och under säsongen återkommer korsbandsskadade Filippa Sarebrant och Jenny Carlsson. Tuffast möjliga motstånd i EHF-cupen i form av det danska hårdsatsande laget Nykøbing Falster (NFH), så rutinen lär få komma under grundserien i stället. Luring som alltid.

Slutligen Skövde HF. Man har värvat klokt, men att ersätta Maja Eriksson och Anna-Maria Johansson blir ett tufft uppdrag. Tilda Olsson och Tilda Matthijs behöver kliva upp ett snäpp i sin nya klubb. Farliga till våren och under slutspelet definitivt.

Mitt tips för SM-finalpar: Sävehof och H65
Mitt tips som segrare i grundserien: Skuru

Resten då? 

Jag tror att det blir en jämn historia mellan de kvarvarande lagen - VästeråsIrsta (rejäl föryngring av truppen), Team Eslöv (delvis ny tränarkonstellation och föryngring av truppen), Heid (ny tränarkonstellation), Kristianstad (ny tränarkonstellation och andra säsongen = alltid tufft), Hellton (ny tränare och andra säsongen = alltid tufft. Dock extra plus för att man fått behålla systrarna Ullén) och nykomlingarna Skara (för tunn och oerfaren trupp?) och Boden (ny tränare, men kvar finns spelare som Emmy Nordmark, Annica Ölén och Carn Bergdahl  - fast hur långt räcker de i SHE?).

Vilket lag tar nedflyttningsplatsen? Faktiskt kan vilket som helst av dessa sju göra det. Fyra av lagen har varsin fantastisk hemmapublik som kan bära dem långt. Det är mer eller mindre fullsatt oavsett hur det går (Heid, Hellton, Skara och Boden). I Kristianstad är publiken högljudd och hemmavänlig oavsett antal och ger en härlig inramning. Elitserierutinen "sitter i väggarna" i VästeråsIrsta och Team Eslöv, men räcker det?

Jag tror att det blir ett riktigt getingbo runt båda stecken nedåt. Många tuffa, täta nervpirrande kamper, där konditionen hos spelarna sett över en hel säsong och den mentala styrkan hos tränarteamen blir avgörande för vilket lag som till slut får inta plats nr 12.

Allsvenskan damer (DA)

Fjolårets seriesuveräner i Allsvenskan - Skara HF.

En kort återblick på förra säsongen (2015-2016)

Grundserien
1. Skara HF 36p, 2. Boden Handboll IF 28p (+55), 3. OV Helsingborg HK 28p (+27), 4. Eskilstuna Guif 28p (+19), 5. Tyresö Handboll 26p (+57), 6. Skånela IF 26p (+43), 7. KFUM Lundagård 23p, 8. RP IF Linköping 18p, 9. Lidingö SK (ny) 15p, 10. Bjurslätt/Torslanda (ny) 15p, 11. GF Kroppskultur 13p, 12. Kärra HF 9p.

Ut åkte de två rutinerade klubbarna - Kroppskultur och Kärra, det senare laget fick säsongen spolierat av mycket skador. De ersätts underifrån av GT Söder (Gubbängen/Tallen IK - för övrigt Nathalie Hagmans moderförening) och Kungälvs HK.

I kvalspelet uppåt tog sig som sagt Boden vidare, vilket gör att det blir två nykomlingar från SHE - Spårvägen HF och Önnereds HK. I kvalspelet nedåt fixade båda nykomlingarna, Lidingö SK och Bjurlätt/Torslanda, nytt kontrakt.

Vad tror jag om den kommande säsongen?

Ja nyförvärv och förluster i DA (länk) visar att Önnered satsar på en snabb comeback. Många experter pratar om att nykomlingen Kungälv kommer att ta hem seriesegern. Det tror inte jag, trots att truppen har rutinerade Per Johansson på bänken.

Jörgen Sjöö har tagit över rodret i RP och kommer till en trupp som känner varandra väl och vill mycket. Kanske kan de ta en topplacering den här säsongen?

Tappen av spelare i Lundagård (de notoriska målskyttarna systrarna Svensson), Lidingö (mkt rutin) och Spårvägen (mkt rutin) gör att jag tror att lagen kommer att husera på den nedre halvan.

Många nya spelare i Tyresö (igen) och Skånela kan bära både långt och kort. Konkurrensen om spelare i Stockholmsregionen för de fem klubbar som spelar i DA är stentuff (Tyresö, Skånela, Lidingö, Spårvägen och GT Söder). Det ser den här gången att gå ut över nykomlingen GT Söder tillsammans med Lidingö. Kampen runt vilka Stockholmslag som får stanna kvar i DA blir intressant att följa.

Guif har tappat en duktig målvakt (Louise Neidenström) och fått en duktig (Josefin Brodd Björklund) - frågan är hur stort tappet av Mia Lagumdzija kommer att betyda? Får tränarduon Johan Moberger och Peter Luksic ihop truppen är de en falig utmanare om direktplatsen.

Bjurslätt/Torslanda har liksom stockholmslagen stentuff konkurrens från övriga lag i DA (Önnered, Kungälv), plus SHE (Heid och Sävehof). Nedre halvan ännu en säsong gissar jag.

Sist men inte minst OV. Systrarna Möller har tagit över och är ett både kompentent och roligt tillskott på bänken. Frågan är om truppen håller hela vägen för en topplacering i år igen. Jag har sett dem i en träningsmatch mot Lundagård där inget av lagen riktigt övertygade.

Mitt tips för direktplatsen: Önnered
Mitt tips för kvalplatserna (3): Guif, OV och Kungälv
Mitt tips för nedflyttningsplatserna (2): flera lag men mest sannolikt GT Söder, Lidingö, Lundagård och Bjurslätt/Torslanda.

Avslutningsvis

Jag har som alltid gärna fel när det gäller mina tips i båda serierna. Vilja slår alltid klass - så är det och förblir i en lagidrott som handboll.

Mina favoritsysselsättningar på fritiden.

Önskar er alla en fin start på hösten och säsongen. I det sydästraste hörnet av detta avlånga land bjuds vi för tillfället på sol och lagom värme. Inget kan väl vara bättre ;-)

P.S. Ibland får jag höra att jag är vinröd (= Lugi). Inget kan vara mer fel. Jag håller sedan många år tillbaka på danska Randers HK. Är uppuxen i södra Norrland och lärde mig spela handboll i en liten förening. Att jag sedan några år tillbaka är ungdomstränare i lundaföreningen Lugi är mer en slump och beror framför allt på två personer - Emme Adébo och Mattias Larsson.
--
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak
Facebook: Damhandboll framför allt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar