fredag 15 december 2017

VM-semi, SHE och Allsvenskan

Louise "Loui" Sand. 6 mål hittills i VM 2017.
Den stukade foten spökar för denna underbara bollkonstnär.
Foto: Annette Andersson

För sju år sedan laddade jag inför avslutningen av EM 2010 i Herning ganska nära hemifrån. Vi hade biljetter till både semifinalerna och finaldagen. Sverige hade tagit sig till topp 4 för allra första gången i ett seniormästerskap. Men mannen fastnade nere i Italien i ett riktigt snöoväder och alla flyg ställdes in. Här hemma vräkte också snön ner, så jag fick nöja mig med att sitta i TV-soffan iklädd min blå-gula tröja och en halsduk i samma färger. Den gången följde hela Sverige med och lärde sig namnen på spelarna med hjälp av bland andra Ola Brännholm på SVT, Per Kahl på Radiosporten och Lars "Grimman" Grimlund på DN. Även herr Flink på Aftonbladet var på plats, liksom en hel massa andra från svensk media.

Delar av landslaget som tog EM-silver 2010.
Foto: Viktor Ljungström.

Då hette spelarna Gabriella Kain (mv), Cecilia Grubbström (mv).
Kantlirare: Matilda Boson, Nathalie Hagman, Jessica Helleberg,  Annika Wiel Fredén. M6: Kristina Flognman och Johanna Wiberg. 9M: Isabelle Gulldén, Therese Islas Helgesson, Anna-Maria Johansson, Jamina Roberts, Sabina Jacobsen, Linnea Torstenson, Angelica Wallén och Therese Wallter. 

Vår nya expertkommentator Linnea Torstenson 
var enda svenska i all star team. Hon blev MVP 
och var tvåa i skytteligan efter Cristina Neagu, Rumänien.
Foto: Viktor Ljungström.

Den här fredagen den 15 december 2017 nere i Hamburg är fyra av silvermedaljörerna med. Tre av dem har spelat stora roller på vägen till VM-semifinalen. Isabelle, eller Bella som alla säger, Gulldén anses numera som en av världens bästa handbollsspelare. Hon blick för spelet och förmåga att både sätta andra i lägen i sin roll som playmaker och vara en farlig skytt. Jamina Roberts har äntligen klivit ur jokerrollen och får starta på vänsternio. Sabina "Sabbe" Jacobsen har vuxit in i rollen som försvarsgeneral och lagkapten. Den som Lundatjejen Johanna Wiberg hade 2010. Däremot har högersexan/högernian Nathalie Hagman inte levererat på samma nivå som alla vi handbollsfreaks vet att hon kan. Kanske är det dags i semifinalen mot Frankrike?

Nathalie Hagman.
Spelaren som vunnit skytteligan i mästerskap och europacuper.
En av de första gångerna var i U20VM i Sydkorea 2010.
Foto: Viktor Ljungström.

Odds inför semifinalerna
Svenska spel 
NED - NOR 6,85 - 12,60 - 1,17
SWE - FRA 2,53 - 8,35 - 1,77
Bet365
NED - NOR 6,50 - 1,10 
SWE - FRA 2,50 - 1,50
Unibet
NED - NOR 7,00 - 13,00 - 1,20
SWE - FRA 2,75 - 8,50 - 1,75

SHE
I skuggan av VM nere i Tyskland satte högsta serien här hemma igång. De regerande mästarinnorna från Höör såg länge sega ut och tunga i kropparna efter all fysträning de senaste veckorna. Trots det blev det tionde raka segern för H65 Höör. Den här gången över ett Skövde som bet bra ifrån. Matchen lirare i båda lagen blev målvakterna - Jannike Wiberg och Hanna Edvardsson.

Jannike Wiberg i H65 Höör 56% (18/32)
i matchen mot Skövde 14/12 2017.

Resten av lagen drar igång igen på onsdag i nästa vecka (20/12). Jag tycker att det är skönt att veta att de flesta av svenskorna slipper inleda seriespelet så fort de kommer hem. De flesta övriga ligor ute i Europa drar igång i samband med trettonhelgen, vilket jag tycker är klart mycket sundare. Kanske finns denna (o)vana kvar från tiden före framgångar med det svenska damlandslaget?

Danmark: 2 januari 2018 
Norge: 3 januari 2018
Frankrike: 29 december 2017
Tyskland: 23 december 2017

Allsvenskan
Om H65 Höör dominerar SHE (10 segrar 0 förluster), IFK Kristianstad Handbollsligan (16 segrar 1 förlust) och Norge på den internationella scenen så dominerar Kungälv årets upplaga av allsvenskan. Laget från Bohuslän är hittills obesegrade med 10 raka segrar. Senast mot toppkonkurrenten Skånela blev det hemmaseger med 36-33 (19-17). Rebecka Karlsson tio mål och Skånelas Moa Andersson 9 mål.

Kungälvs Emilia Lindmark en av alla duktiga spelare i truppen
Foto: Annette Andersson

I botten ligger AIK fortfarande utan en enda poäng efter tio omgångar. Ikväll spelar de ett derby mot Spårvägen hemma i Solnahallen kl 19. Resten av omgång 11 spelas under helgen, sen tar den näst högsta serien paus till den 5 januari med restmatchen från omgång åtta (OV-GUIF) = vi får en ohaltande tabell efter det. Skönt för alla med ledigt under både jul och nyår.

---
kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak (204)
Facebook: Damhandboll framför allt (gillar 736, följer 782)
---
Bloggen fyllde 5 år den 5 juni 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar