onsdag 6 december 2017

Linnea, Hanna och annat med VM-anknytning (VM 2017)

Det ges betyg till spelarna efter match i olika media.
Jag ger de två expertkommentatorerna Linnea Torstenson 
och Hanna Fogelström +++++ för att de utgår från att vi som
tittar har hjärna och noll behov av att "utbildas" å är roliga och kunniga.
Foto: Viktor Ljungström.

Så har Sverige vilodag efter andra raka segern. Det blev som jag misstänkte riktigt tufft mot Tjeckien. Men laget redde ut det till slut. 

Bäst igår var i mina ögon att få höra Linnea Torstenson kommentera matchen och Hanna Fogelström i studion. Roliga, intressanta och kunniga med stort hjärta i handbollen. Det är ingen förlust att Per Johansson är på plats och coachar Montenegro, snarare tvärtom. När jag dessutom fick se intervjun med honom efter förlusten mot Japan i direktsändning som han bara lämnade dessutom, så tja... Japans danske coach Ulrik Kirkely var med och coachade det danska damlandslaget tillsammans med Jan Pytick i några år och är en erkänt duktig handbollsprofil. Det är aldrig roligt att förlora, men att höra en så medievan person som Montenegros coach be motståndaren att dra åt helvete var en tankeställare.


Apropå ingenting alls eller?

Läste herr Flincks krönika om "B-laget har räddat Sveriges VM", där han visar upp en bristande kunskap om damhandboll på både nationell och internationell nivå. Ska man skratta eller gråta?

För mig som sett den danska högsta serien regelbundet de senaste 13 säsongerna och följt damhandbollen i Sverige ännu längre hopar sig frågetecknen. Det blir så uppenbart att han är van att följa herrarnas variant av handboll sedan många år tillbaka. Trist. 

I min förstasjua är Bundsen given i målet. Hon är förstemålvakt i nya klubblaget Köbenhavn och gör det bra redan första säsongen. Bakom henne borde varit en yngre målvakt som får mycket förtroende i sitt klubblag inte Idéhn som hela sin utlandssejour fått spela andra fiol. 

På kanten förstår jag valet av Sand och Fernis, men Sand är skadad och borde bytas ut mot t ex Marie Wall, som gör en kanonsäsong i H65. Fernis har först varit skadad och sen varit på begravning. Ingen bra upptakt för denna annars så skickliga spelare. Bra att bredden bakom med Mellegård och Gustin levererar.

Mittsexan Ulrika Toft Hansen (fd Ågren) har alltid varit en fantastisk målskytt och en spelare som höjer resten av gänget på plan. Hennes svaghet är försvarsspelet, vilket är ovanligare för en linjespelare. Där finns däremot Anna Lagerquist, som gjort det riktigt bra bakåt, men ännu inte riktigt räcker till framåt på den här nivån. Lagkapten Sabina Jacobsen har blivit en försvarsspelare, som måste bytas in på gott och ont.

Johanna Westberg trea bakåt tar hand om
Malin Hanold (numera Otter) tillsammans med Carin Strömberg.
Foto:Viktor Ljungström.

På niometer har Johanna Westberg leverat i flera år med mängder av mål. Hemma i Skuru var hon en ruggig försvarsspelare att möta med både snabbhet och lång räckvidd. Hade herr Flinck ingen koll på det? Hanna Blomstrand ses i Danmark som ett av de bästa nyförvärven den här säsongen och borde fått ingå i startuppställningen från början. Hon är dessutom mycket duktig i försvaret och totalt orädd. Det hade tydligen inte gått ut till Stockholmsmedia heller.

Bella Gulldén är Bella Gulldén. Nutidens motsvarighet till Mia Hermansson Högdahl. Hon har förmågan att göra omgivningen bra, men det gäller att hänga med för medspelarna. Hon kan plocka fram det där lilla extra ur sig själv när det behövs och det har hon gjort hittills. Bakom henne hade jag valt Jamina Roberts, som är en irrationell spelare och påminner mycket i sin spelstil om den i Danmark så högt älskade playmakern Mulle (Kristina Kristiansen).

Övriga tre - Nathalie Hagman, Carin Strömberg och Jenny Alm har hittills inte levererat som vi är vana vid. Man kan ju fråga sig varför. Jag saknar att Signell varit modig nog och plockat med några yngre mycket lovande spelare i stället. Att få rutin på den här nivån är värdefullt plus att de brukar bidra med ett fantastiskt mod. I Danmark finns målvaktslöftet Althea Reinhart (-96) och Kristina Jörgensen (-98). I Norge valde islänningen Hergeirsson ut Helene Faukse (-97) för att ta några exempel.

Avslutningsvis

Svenskorna får en lite lugnare match imorgon torsdag (7/12) mot Argentina, men det gäller att lämna underskattningen kvar på hotellet. Annars kan det bli en jobbig upplevelse. Den fick herrlandslaget i hemmaVM 2011 - en förlust med 22-27. Håller fortsatt tummarna för en kvartsfinalplats.

---
kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak (206)
Facebook: Damhandboll framför allt (gillar 732, följer 778)
---
Bloggen fyllde 5 år den 5 juni 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar