VM2017 - överraskningar och favoriter som höll

Polen tog andan ur Sverige. Förlust med 30-33.

I väntan på Sveriges andra match i VM nere i Tyskland kommer mina tankar kring den första omgången. Det blev några skrällar, några skador och några favoriter som höll.

Favoriter
Ryssland (grupp C) mötte Tunisien, som hängde bra med i första halvlek (14-9). Men i andra körde den ryska björnen på allvar och vann halvleken med 22-7. Totalt 36-16. 13 målskyttar. Imponerande.

Norge (grupp B) mötte Ungern och gjorde jobbet klart redan i första halvlek (21-11). Katrine Lunde hade 50% i räddningar och Nora Mørk hann med 7 mål. Imponerande.

Nederländerna (grupp D) mötte alltid så okända Sydkorea. De sista tio minuterna avgjorde till asiatiskornas fördel. De vann den avslutande perioden med 6-3 och matchen med 24-22. Skrällen var ett faktum.

Frankrike (grupp A) mötte Slovenien. Efter ett underläge med -3 i första halvlek lyckades fransyskorna nästan komma ikapp. Uddamålsförlust med 23-24. Anmärkningsvärt att varken Leynaus (15%) eller Darleux (13%) kom upp i nivå i målet. Sloveniens målvakt Amra Pandzic hade däremot 39% (15/38). Blir intressant att följa henne i resten av turneringen. Ännu en skräll.

Hemmanationen Tyskland (grupp D) gjorde vad de skulle och besegrade Kameroun med 28-15. Det som media skrivit mest om är att viktiga spelmotorn Kim Naidzinavicius drog korbandet efter 140 sekunder. Mycket att fundera på för coach Biegler.

Andra toppnationer
Sverige (grupp B) mötte Polen i VM för andra mästerskapet i rad. 2015 blev det uddamålsseger. Det såg ok ut efter den första halvleken (15-17), men inledningen av den andra verkade chocka de blågula på plan och på bänken och ingen kom upp i nivå. Tekniska fel framåt och omställningsmål i baken där ingen av målvakterna lyckades plocka några frilägen och ge energi till övriga. Bundsen 10% och Idéhn 15%. Bra påläst av coach Krowicki.

Danmark (grupp C) mötte Montenegro med Per Johansson på bänken. 9-2 efter en kvart. Sju av målen signerade kantlirare (H6) Radicevic. Det blev till slut en sjumålsförlust för danskorna (24-31). Målvakten Sandra Toft (25%) var riktigt besviken på både sin egen insats och lagets efteråt.

Brasilien (grupp C) mötte Japan, coachat av dansken Ulrik Kirkely. Japan firade segern i förskott för Ana Paula Belo gav ena poängen till Brasilien i slutsekunden. Oavgjort 28-28.

Värt att notera
  • Fem danska förbundskaptener utöver Klaus Bruun Jørgensen i Danmark. Japan: Ulrik Kirkely, Ungern: Kim Rasmussen, Nederländerna: Helle Thomsen, Angola: Morten Soubak och Kina: Jesper Holmris.
  • Topp3 i skytteligan: 1. Jovanka Radicevic, MNE 12 mål, 2. Lois Abbing, NED 11 mål och Ana Paula Belo, BRA 10 mål.
Personliga reflektioner
Målvakter: spelförståelse är A och O plus mod, snabba reflexer, superbra kondition och smidighet som en panter.
Förbundskaptener: Är i mina ögon matchcoacher som kan maxa truppen under mästerskap. Sådana som kan ändra en matchbild under spelets gång, ingjuta mod och tro i sina spelare som t ex Ulrik Wilbek (DEN) och Marit Breivik (NOR). Tränare har spelarna i sina klubblag.