onsdag 25 april 2018

Tankar efter USM finalhelgen och inför semi 3:5


Gott om folk på läktarplats i Baltiskan 
under finalerna i USM på söndagen. 
Foto: Christoffer Borg Mattisson.

Intresset för handboll är stort i den del av Sverige som jag bor i - både bland publiken och i media. Detta trots att här också finns de svenska mästarna i herrfotboll (MFF) och flera herrishockeylag (bl a Malmö Redhawks).

USMs finalsteg i Baltska hallen och hallarna intill

Intresset märktes under USMs finalsteg som gick av staplen 20-22 april. Helsidor i de lokala morgontidningarna inför, under och efter. Massor med publik - t ex 2 000 på finalen i F16 mellan Skövde HF och Gustavsberg.

Inför USMs finalsteg.
(Publ 2018-04-20)

Efter USM helgen.
(publ 2018-04-24)

Själv unnade jag mig att vara på plats under söndagens finaler. Roligt att träffa alla som bor långt bort och såklart även de handbollsälskare som jag träffar på hemmaplan härnere i sydvästra Skåne.

P14 - finalen
På läktarplats satt förbundskapten Tomas Axnér (P02/03) och hans assisterande Lasse Eklöv. På planen möttes HK Aranäs och IF Kristianstad 1. De bjöd oss på härliga offensiva försvar, nästan 3-3 och en i övrigt mycket sevärd handboll. Lovar gott inför framtiden och är ett rejält kliv framåt i utveckligen jämfört med det som bjöds i Norrköping på det allra första gemensamma USM finalsteget (2012). Slutresultat Kristianstad - Aranäs 19-13.

F16-finalen
På webbkommentatorsplats satt förbundskapten Niklas Harris (F00/01) och på läktaren fanns assisterande Joel Tulldahl. Skövde HF hade gott om spelare på bänken (17 enl protokollet), men lät bara 8 spela i finalen. Motståndarna från Gustavsberg hade en smalare trupp (12 spelare), men lät alla få speltid. Jag trodde nog att Skövde skulle ta hem detta ganska enkelt, men så blev det inte (coachen Jerker Nyman ska förresten ta hand om A-laget över sommaren innan nye danske tränaren kommer hem från sin smekmånad). I stället coachade Gustavsbergs coach Niklas Axvallen riktigt smart både spelare och spelval. Vi fick se ett 7-6 spel som blev tungan på vågen både när underläget skulle hämtas upp (12-16, 30.33) och i förlängningen. Vilken härlig handbollspropaganda! Slutresultat Skövde - Gustavsberg 29-30.

Jackie Moreno, Gustavsberg.
Foto: Christoffer Borg Mattisson.

Min favoritspelare blev Gustavsbergs mittnia Jackie Moreno med en häftig blick för spelet och många, många öppnande passningar. Nu försvinner hon till Skuru och skolas om till vänstersexa, samma position som hon fått i U-landslaget. Varför då? Jo i konservativa Sverige skolar man om pga längden till kantspelare... Jag blir bara så trött på det sättet att tänka.

Mittnian Mia Rej Bidstrup, København Håndbold.
Vinnare av MEP-listan i Danmark 2017/2018 (74,74).
Med i A-landslaget. Längd: 1,68cm

Vad gör man i grannlandet Danmark som vunnit både mästerskap och Europacuper på damsidan? Man låter talangen tala, inte längden eller bredden. Två bra exempel på det är den så älskade handbollsspelaren med smeknamnet Mulle - mittnian Kristina Kristiansen 1,62 cm. Klubbkompis med Anna Lagerquist, systrarna Westberg och Angelica Wallén i Nykøbing Falster Håndbold (NFH). Hon har vunnit skytteligan, varit med i landslaget och är en mycket sevärd handbollsspelare, därav publikens kärlek. Det andra exemplet är mittnian Mia Rej Bidstrup 1,68 cm, som spelat i Sverige hos H65 Höör och var med och vann finalen i Challenge Cup nere i Paris. Numera spelar hon hos de danska ligasegrarna København Håndbold, är lagkamrat med Johanna Bundsen, Jenny Alm och Hanna Blomstrand. Hon är bästa målskytt i laget både i grundserien och slutspelet den här säsongen, trots att hon aldrig lägger några staffar. Bonus blev uttagning till A-landslaget igen.

Sen finns där en svensk herrspelare som precis som Mulle är mycket älskad av publiken i sitt hemland. Han mäter 1,66 cm över havet och leder numera storklubben Vezprem. Jag menar förstås den fd mittnian Ljubomir Vranjes.

Det som krävs i mina ögon, för att vi ska få fram den här typen av spelare, är mod i tränarkåren. Mod att våga gå emot traditionen och våga tänka i nya banor och våga bli ifrågasatt. På köpet får du ett snabbare mer attraktivt spel. Man måste inte vara 1,85 för att spela på mittnio eller 1,65 för att spela på kanten - det kan mycket väl vara tvärtom. Låt talangen tala, inte längden eller bredden.

P18-finalen
Tja här fick vi visserligen uppleva spänning mellan Lugi och IFK Skövde med förlängning. Men det var egentligen aldrig något snack om vilket lag som skulle vinna. När Skövde gick upp och punktmarkerade Lugis mittnia Casper Käll syntes desperationen tydligt. Personligen avskyr jag punktmarkering. Tråkigt för alla - både spelaren, matchen och publiken. Ett 5-1 försvar är helt klart att föredra i stället. Det mest intressanta var att matchen påminde om en av de många i årets grundspel i Handbollsligan. Numera är det många juniorer som spelar i högsta serien på både herr- och damsidan. Så var det inte 2012. Slutresultat Lugi - IFK Skövde 36-33.

F18-finalen
Skövde i den tredje finalen - HF mot otippade H43. Skulle det bli ett guld den här gången? Skövde hade länge initiativet (14-11, 31.54), men H43s coach Daniel Engdahl hade ett ess i rockärmen, som fungerat hela helgen. 7-6 spelet. Det tog fem minuter att vända matchbilden och sen fick Skövde kämpa i uppförsbacke.

Nora Persson, H43.
Foto: Christoffer Borg Mattisson.

Omutlig i målet var Nora Persson, som tränats i alla år av  Mikael Samuelsson, som själv vaktat buren i H43.

Målvaktstränare Mikael Samuelsson längst till höger.
Han finns bakom målvakterna hos de svenska mästarna H65 Höör och kommer till hösten även att hjälpa Eslövs målvakter i allsvenskan (18/19).
Foto: Christoffer Borg Mattisson.

Det blev för tufft för Skövde som återigen vann ett silver. Slutresultat Skövde - H43 20-21.

Nöjd och belåten styrde jag kosan hemåt. Kunde konstatera att det skett en hel del positivt på både dam- och herrsidan sedan Norrköping 2012. Gåhandbollen är på väg bort och de offensiva försvaren med ett snabbare spel på väg in. Det lovar gott inför framtiden.

SM-semifinal 3:5
Det ska bli spännande att se om Lugi Dam kan göra som Lugi Herr dvs slå de regerande svenska mästarna i en semifinal. Igår (24/4) fick Kristianstad bita i gräset då Lugi Herr inte visade ett enda spår av sitt gamla smeknamn "Swinging Lugi". I stället var det "Fighting Lugi" vi fick se.

Lugis Hannah Flodman har verkligen klivit fram under slutspelet. 
Blir det tredje gången gillt och en fjärde semifinal?
Foto: Kenneth Landgren.

H65 leder med 2-0 och kan avgöra på hemmaplan inför fullt hus ikväll  (25/4). Det var utsålt redan igår ;-) Domare Carnbro & Kliko. Sportkanalen sänder med Oscar Carlén som expertkommentator... Så underligt att svensk media måste ha herrar som kommentatorer på alla dammatcher. Tradition? Tja faktafel och namnfel drösslar de med. Kanske ska damsidan vara "tacksam" för att matchena sänds överhuvudtaget - både på webben och TV? I stället för att bli förbannade över kunskapsbristen? Svenska spels odds: 1,20 - 11,70 - 5,65. Tufft, tajt och massa fajt blir det, men vem som vinner vill inte jag gissa. Vad tror du?

Hanna Åhlén, Daniela De Jong och Jennie Linnéll och resten av Skuru
behöver glömma bort att det är semifinal och Sävehof.
I stället njuta av situationen och visa hur bra de faktiska kan spela handboll. Foto: Christoffer Borg Mattisson.

I den andra semifinalserien har serietvåan Skuru underpresterat rejält. Sävehof har komfortabelt tagit ledningen med 2-0 i matcher när Elin Hallagård skapat både ro och vilja med sitt sätt att dominera på planen tillsammans med Wilma Anderssons suveräna målvaktsspel. Talangen från Skara gör sina första semifinaler någonsin med 41% i räddningar. Imponerande.

Imorgon (26/4) är det dags för match nr 3 i Eriksdalshallen och svenska spels odds säger: 1,85 - 8,45 - 2,28. Domare: Widell & Åström. Hur tror du det går? Jag är benägen att sätta en slant på Sävehof om nu inte Mats Kardell fått sina spelare att tro på att de faktiskt kan vinna över Sävehof på hemmaplan, som de gjorde ifjol m Svarvén vid rodret.

Avslutar med en vårbild - fast vi får rejält med regn idag så hundarna nästan vände i dörren ;-)


---
kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak (211)
Facebook: Damhandboll framför allt (gillar 746, följer 791)
---
Bloggen fyllde 5 år den 5 juni 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar