lördag 14 april 2018

Kvalen är över nu ere semifinaler och SM-finalen kvar


Hanna Åhlén eller Emma Ekenman Fernis?
Vilket lag vinner semifinalserien - Skuru eller Sävehof?
Foto: Viktor Ljungström.

Jag bjuder på en snabb genomgång av kvalen till de två högsta serierna. Plus några högst personliga reflektioner inför semifinalerna som inleds imorgon söndag (15/4).

SHE-kvalen

Skövde klarade sig med glans tillsammans med sin tillfälliga tränarkonstellation - Andreas Larsson, Therese Islas Helgesson och Anna-Maria "Majsan" Johansson. 2-0 i matcher över GUIF där Josefin Johansson hann med 17 mål (blir hon kvar eller snor något SHE-lag denna duktiga skytt?). Roligast var publiksiffrorna 943 i Eskilstuna och 769 i Skövde. Till hösten får vi se hur mycket nye danske tränaren Rasmus Poulsen hunnit påverka spelet.

Heid gjorde processen kort i derbyna mot Bjurslätt/Torslanda. 2-0 i matcher. B/T ska ha en eloge för att de hängde med bra i första halvlekarna i båda matcherna och för publiksiffran - 780. Till Heidhallen kom 607 personer. Riktigt bra domarpar i båda matcherna för övrigt.

Det glimmade och glittrade om nr 9 i Skara.
Petra Skogsberg visade varför hon varit proffs och med i landslaget.
Foto: Viktor Ljungström.

Precis som jag misstänkte fick Skara problem med Tyresö och deras offensiva försvar, kvicka spelvändningar och duktiga målvakter. I den tredje och avgörande matchen pratade sportjournalisten sig varm för Olivia Svalstedt. Det var fullsmockat i hallen i den sista matchen när de rutinerade spelarna klev fram i form av Petra Skogsberg, Caroline Friberg, Lovisa Henriksson, Alexandra Roos och Carolina Järlstam. Uddamålsseger gav fortsatt plats i SHE. 2-1 i matcher. Publiksiffror: 783 - 927 - 1100.

SHE 2018/2019

BK Heid
Boden Handboll
H65 Höör
IK Sävehof
Kristianstad HK
Kungälvs HK (nykomling)
LUGI HF
Skara HF
Skuru IK
Skövde HF
VästeråsIrsta HF
Önnereds HK

Allsvenska kvalen

Drott gjorde mycket riktigt processen kort mot Strand. 2-0 i matcher. Johanna Birkkjær Andersson gjorde totalt 14 mål för Halmstadlaget. Tyvärr inte så roliga publiksiffror här: 265 (totalt 360) resp 300 (1500).

Skånela fick programenligt problem med RP. Förlust nere i Linköping vändes till två segrar på hemmaplan. 2-1 i matcher. Bar hemmalaget gjorde Moa Andersson med sin totalt 25 mål. RP fick smak för att avancemang är möjligt kanske redan nästa säsong. Inte heller här var det särskilt bra publiksiffror: 293 (2 200) - 342 (600) - 352 (600)

Allsvenskan 2018/2019

Bjurslätt/Torslanda
Eslövs IK (nedflyttat)
GT Söder
GUIF
HK Aranäs (nykomling)
HK Drott
IF Hellton
OV Helsingborg
Skånela IF
Spårvägen HF
Tumba HBK (nykomling)
Tyresö Handboll

Semifinaler

Mikaela Mässing kliver igenom.
Sara Olofsson gör allt för att hålla emot.
Massa intressanta dueller blir det i semifinalserien mellan H65 och LUGI.
Foto: Martin Trobäck.

Så möts de i år igen - H65 Höör och LUGI resp Skuru och Sävehof. Bäst av fem, men blir det det i båda matchserierna? Jättesvårt att sia om. Svenska spel sätter H65 och Skuru som favoriter i den inledande matchen. 1,35 jfrt 3,95 resp 1,65 jfrt 2,67. Jag vet själv inte vad jag ska tro efter det inledande kvartsfinalspelet. Jämnt och spännande och mycket publik nere i Skåne kan jag i alla fall gissa på.

I mina ögon är domarvalen en mycket viktig faktor. Varför? Kvinnliga spelare kan sällan ifrågasätta, be om en förklaring eller ge en ilsken kommentar på ett domslut eller ett icke-domslut utan att få en varning eller bli utvisade. Jag vet många spelare som slutat fråga i rädsla för att bli utvisade ("Det är ingen idé jag får bara två minuter ändå"). Många domarpar är fortfarande mycket mer toleranta med herrspelarna innan tecknet för utvisning kommer. Vana? Tradition? Redan på 1960-talet klagade de kvinnliga spelarna på att domarna blåste för "enkelt". Det är över 50 år sedan. Jag skulle önska en dialog kring detta med högt i tak. Domarna är en viktig del i spelet, utan dem inga matcher. Respekt för varandras roller är viktig liksom lika behandling. Båda borde vara en självklarhet. Vilken nivå vill vi ha som spelare, ledare, domare, publik och media?

Avslutningsvis

Mitten av april och vårens alla blommor rusar fram efter en riktigt lång vinter. Allt blommar mer eller mindre på en gång. Handbollsmässigt står USMs finalsteg på menyn 20-22 april liksom semifinaler och avslutningen med SM-finalerna den 10 maj i min favoritarena Scandinavium. I rollen som journalist är den toppen både vad gäller platser att sitta och allt "därbakom".

Vårhälsningar från våra två livsnjutare.
Foto: Annette Andersson

---
kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak (210)
Facebook: Damhandboll framför allt (gillar 745, följer 790)
---
Bloggen fyllde 5 år den 5 juni 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar