torsdag 29 mars 2018

Allsvenskan: Summering och kvalfunderingar

Ett stort GRATTIS till Kungälvs HK 
som tog direktplatsen upp till SHE.
Foto: Annette Andersson

Efter tio säsonger är Kungälv återigen tillbaka i den högsta serien på damsidan. Uttåg i mars 2008 och åter i september 2018. Grattis! Laget består av en blandning av egna produkter och nyttiga nyförvärv ofta med en hel del rutin. Lite samma mix som Önnered, som vann allsvenskan solklart ifjol och nu spelar slutspel i SHE. Ska bli spännande att följa om Kungälv kan göra lika bra ifrån sig redan den första säsongen.

Hur gick det med tipsen?


Det blev två rätt. Mest fel hade jag om Skånela som får kvala i stället för att ta direktplatsen. Skador har stökat liksom tappet av Sofia Peterson (fd Nyström) och försvarsklippan Therese Eriksson. 

Övriga fyra lag längst upp finns där, men på olika tabellplaceringar jämfört med mitt förhandstips - GUIF, Kungälv, Bjurslätt/Torslanda och Tyresö. Allra roligast tycker jag fortfarande det är att B/T ska SHE-kvala och får göra det med derbykaraktär mot Heid. Intressant att se hur mycket nerverna spelar extra spratt för både spelare och ledare. Kan bli tuffa fajter, men Heid borde vinna serien. 

Tyresö i blixtstrande snabbt omställningsspel
efter en målvakträddning.
Foto: Annette Andersson

Tyresös offensiva försvar och moderna snabba uppspel i anfallen kommer säkerligen att stöka för SHEs näst sämst placerade lag - Skara. Klubben som för det mesta fyller hela hallen med intresserad, högljudd publik. Till skillnad mot Tyresö och alla de andra Stockholmsbaserade lagen. Jag vet inte varför Stockholmarna har så svårt att hitta till handbollshallarna. Inte ens topplaget Skuru lyckas fylla sin lilla hall. Märkligt är det.

GUIF har haft en uppåtgående trend efter nyår, men jag tror inte att de räcker till mot Skövde. Visserligen gör det forna topplaget sitt första kval nedåt på måånga år och bytte ut sin rutinerade tränare mot orutin på bänken. Men massor av rutin på plan då Therese Islas Helgesson och Majsan Johansson finns i det nya ledarteamet. Kanske kan man skaka om dem i första matchen på hemmaplan. Det återstår att se.

Överraskat positivt på mig har de två Stockholmlagen GT Söder och Spårvägen gjort. De lyckades ta sig över kvalet nedåt och puttade ner Drott och regionkonkurrenten Skånela. Hellton klarade sig som jag trodde och med det vill jag ge klubben en eloge. Inte enkelt hålla kvaliteten när man ramlar ur högsta serien. OV började bra, men svajade en del på slutet. Nu får de en lokalkonkurrent när Eslöv med nye coachen Lasse Eklöv ska pröva sina vingar i den nästa högsta serien. Stor omställning för en förening som funnit högst upp sedan säsongen 1995/96.

Drott har kämpat i motvind pga av klubbens minst sagt urusla ekonomi. Klubbens nya kassör Anke Kullenberg beskrev läget på klubbens hemsida den 26 mars (länk).

AIK och Kärra fick respass tillbaka även om Stockholmslaget gjorde en riktigt fin vår så räckte det inte hela vägen tyvärr. Synd för i den klubben fanns det mycket hjärta för den nästa högsta serien och man låg bakom en webbaserad upptaktstidning i höstas. 

Nya lag till allsvenskan 2018/2019

SHE: Eslövs IK
Division 1 norra: Tumba HBK
Division 1 södra: HK Aranäs

Blir intressant att följa dessa båda. Tumba som spelade i högsta serien under namnet Caperiotumba säsongen 2012/13, tappade spelare och fick bygga nästan helt nytt. Aranäs med Magnus Ferdinandsson vid rodret som bland annat coachat Kärra i elitserien. En klubb som siktar uppåt och har herrlaget i högsta serien (medan Tumbas herrar ramlade ur allsvenskan).

Kval till allsvenskan
Precis som med kvalet till SHE spelas dessa i bäst av tre och utmanaren börjar hemma. 

Drott - Strand
Jag tror att Drott vinner detta enkelt om bara inställningen och ekonomin är med. Strand kom visserligen trea i division 1 norra, men långt bakom ettan och tvåan poängmässigt. Hudiksvallsklubben har ambitioner, men jag tror inte de räcker den här gången. 2-0 till Drott.

Skånela - RP
Helt öppen serie i mina ögon. RP kom på femte plats i division 1 södra, i en serie som har tuffa lag att möta. Många av SHE-lagens farmarklubbar hittar du där. Skånela har haft en vikande trend med bara en seger på de sex senaste omgångarna. Märstaklubben som kvalade uppåt ifjol och var nära att slå ut Eslöv får verkligen bekänna färg. Jag gissar på 2-1 till Skånela, men som sagt det kan mycket väl bli tvärtom.

Derby
Stockholm
Bäst i Stockholm (efter Skuru) kan Tyresö titulera sig. Grattis! Det ska som sagt bli mycket intressat att följa deras SHE-kval mot Skara. 

Avslutningsvis
Önskar jag er alla en fin påsk och hoppas såklart på att ni hittar ner till hallarna och se någon spännande fartfylld handbollsmatch.

Lite sommarkänsla nu när vintern sjunger på sista versen.
Foto: Annette Andersson

---
kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak (207)
Facebook: Damhandboll framför allt (gillar 743, följer 789)
---
Bloggen fyllde 5 år den 5 juni 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar