torsdag 8 mars 2018

Vinter i Skåne och två omgångar kvar i SHE + lite Challenge Cup

Asli Iskit var het senast i CC mot och i Ardesen (10 mål),
men mittsexan Maja Hansson (15) imponerar också.
Foto: Christoffer Borg Mattisson.

Det finns människor som älskar snö även den här årstiden = mars. Till dem hör inte jag. Jag vill ha vår. Men det skiter Kung Bore i. Just nu slåss han med Gumman Tö om vem som ska få övertaget. Inne i handbollshallarna är det tack och lov varmt å gott. Till helgen bjuds vi på Europacup handboll i Kristianstad. Å en hel massa annan handboll i denna handbollstokiga del av Sverige. 

Tipsen efter 20 omgångar - hur står det till med dem?
Två omgångar återstår av den högsta serien med namnet SvenskHandbolls Elit = SHE. Många kallar fortfarande serien för Elitserien. Eller Damligan. Eller SHEligan. Eller Handbolls Elit Dam. Eller .... Undrar när detta nya är ordentligt inarbetat i vanlig media ;-)

Nu över till tabellen och tipsen efter 20 omgångar och med 4 poäng att spela om. Hur har det gått för oss som tippade i september?


Tja sådär. De regerande svenska mästarna från den lilla staden Höör ligger fortfarande på första plats. Det tippade både tränarna och jag. Men att Skuru skulle ligga tvåa trodde ingen av oss. Å definitivt inte suverän tvåa. 

Utropstecknen i H65 är i mina ögon nya målvakten Gry Bergdahl, Evelina Källhage och Ida Gullberg. Att efterträda Jessica Ryde respektive långtidsskadade Jonna Linnéll var ingen enkel uppgift. Det har de gjort med bravur som min gamle mentor Jan Wigren skulle skrivit. Liksom att hela truppen fortsatt att höja sig några snäpp.

I Skuru är det framför allt Ulrika Olsson, som leder tre (!) av totalt sex listor. MEP, skytteligan och assistligan. När Hanna Daglund flyttade till Danmark klev unga och ganska orutinerade Rebecca Nilsson in mellan stolparna. Hon har levererat och ligger tvåa i målvaktsligan bakom landslagsrutinerande Jannike Wiberg, vilket säger det mesta. Mats Kardell har verkligen lyckats att höja hela truppen på en knapp säsong. Enda plumparna tycker jag har varit 7-6 spelet, som gjort att laget tappat flera matcher.

Bakom de två topplagen ligger tre där Kristianstad nog överraskat oss allihop. Många som växt flera steg snabbt under Ulf Schefvert. Mittsexan Maja Hansson är en av dem. Hon som haft elithandbollspaus i några säsonger. Såg de orangea på SHEplay (super att detta finns förresten) mot Skara. En sömnig första halvlek förbyttes till något helt annat i andra och en säker seger trots bara 11 spelare. I helgen hade truppen varit nere i Turkiet och spelat kvartsfinal mot Ardesen och vunnit trots tuffa förutsättningar med dåligt med sömn. Ardesen som slagit ut bland annat Skuru i tidigare Europacupspel. När turkiskorna förlorade mot en skandinavisk motståndare senast i Challenge Cup gick det laget till final och vann i Paris ;-) Det var våren 2014. Får se hur det här äventyret slutar. Retur i Kristianstad på lördag kl 16. 

LUGI går som förväntat. Jenny Carlsson och Melissa Petrén bär det mesta av lasset efter Anna Lagerquist och Hanna Blomstrand. Sävehof har fått tillbaka viktiga Julia Eriksson, som gjorde nio mål uppe i Boden. Jo jag vet att media pratar om Ida Odén, Johanna Ahlm och Elin Hallagård. Men i mina ögon är den enskilt viktigaste spelaren hos de gulsvarta Julia.

Sen gör tabellen ytterligare ett hopp till fem lag som krigar om de tre resterande slutspelsplatserna. Och att få slippa kvala. På den översta hyllan finns säsongens tredje överraskning - nykomlingen Önnered som spelar totalt respektlöst och har spelare på alla positioner som mer än gärna sticker in nästan plus målvakter som gärna står i vägen. Härlig injektion för både högsta serien och internt i Göteborg. Personlig favorit är Linnea Säreborn, som utmärkte sig redan ifjol i allsvenskan.

Resterande fyra lag - VästeråsIrsta, Heid, Boden och Skövde har alla "skuffet" som de säger på andra sidan Öresund. Det betyder gjort oss besvikna på svenska. 

Minst besviken är jag på Heid som kommit sig nu på slutet. Towe Andersson som vann den allsvenska skytteligan ifjol har acklimatiserat sig bra. Å försvaret har hittat en bättre balans. Näst minst besviken är jag på Skövde. Jag misstänkte att laget riskerade att hamna under slutspelsstrecket för första gången på ja en evighet typ. Personlig favorit i truppen är Johanna Flygelholm.

Att VästeråsIrsta skulle ligga såhär långt ner i tabellen kunde jag inte ens misstänka. Där hade tränarna mer rätt uppfattning. Ellinor Åström Nilssons långa frånvaro och tappet av Jessica Enström på bänken verkar ha betytt lite för mycket. Likaså är jag förvånad över Boden med skickliga Mariana Lopes och Emmy Nordmark. Det har jag gemensamt med övriga tippare. 

Alla som tippade hade däremot helt rätt om vilka lag som skulle placera sig som 11a och 12a. Skara respektive Eslöv. Skara får kvala och jag hoppas laget blir kvar då Magnus Frisk tar över på bänken nästa säsong. Det blir spännande att följa. Eslöv lämnar SHE och tränare Westerlund samt kantliraren Andrea Johansson lämnar klubben. Det senare gör förmodlingen flera andra spelare. Får väl ser hur läget ser ut för de forna mästarna till hösten. Hoppas de slipper göra en "Lundagård" = dra sig ur serien under säsong (Lundgård lämnade division 1 17/18).

Lite specialstatistik

Skånederbyn
Göteborgsderbyn


Lag MEP (inom parentes tabellplacering)
 1. H65 Höör 389,2 (1)
 2. Skuru 360 (2)
 3. Sävehof 297,2 (4)
 4. Kristianstad 250,9 (5)
 5. LUGI 249,1 (3)
 6. Önnered 224,9 (6)
 7. VästeråsIrsta 224,6 (7)
 8. Boden 210,9 (9)
 9. Heid 207 (8)
 10. Skövde 191,6 (10)
 11. Eslöv 186,6 (12)
 12. Skara 162,2 (11)

Publik (hemma) (inom parentes tabellplacering)
 1. Sävehof 10 810 (4)
 2. Boden 9 196 (9)
 3. Kristianstad 7 667 (5)
 4. Skara 7 284 (11)
 5. Skövde 6 498 (10)
 6. LUGI 6 438 (3)
 7. H65 Höör 5 235 (1)
 8. Önnered 4 793 (6)
 9. VästeråsIrsta 3 707 (7)
 10. Eslöv 3 651 (12)
 11. Heid 3 505 (8)
 12. Skuru 2 725 (2)

Underifrån kommer mest troligt Kungälv efter flera år i allsvenskan och även en kort sejour i division 1. Intressant att notera i näst högsta serien är att de två topplagen båda kör med offensiva försvar, som stökar för motståndarlagen. På de tre kvalplatserna ligger Tyresö, Bjurslätt/Torslanda och GUIF. Nu får vi se vilka lag som kniper vilka platser i både SHE och allsvenskan. 

Vinter i mars i sydvästra Skåne.
Tillhör definitivt inte vanligheterna.
Foto: Annette Andersson

Ute snöar det fortfarande... Har gjort så oavbrutet sen klockan två igår eftermiddag. Innan dess hade vi återigen haft nästan barmark med gott om vintergäck och snödroppar. Suck säger jag bara. 

Såhär ska det se ut ;-)
Foto: Annette Andersson

---
kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak (207)
Facebook: Damhandboll framför allt (gillar 742, följer 788)
---
Bloggen fyllde 5 år den 5 juni 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar