fredag 23 februari 2018

Norge - Eliteserien kvinner (15 omg) har du koll?

Jenny Sandgren har precis skrivit på för
ytterligare säsonger i Fredrikstad.
Foto: Viktor Ljungström

Handen på hjärat hur stor koll har du på hur det går i Norge? I högsta serien? För de svenskar som finns i några av lagen? Å hur det går i Europacupspelet för andra lag än Larvik, som mötte H65 Höör i EHF-cupen?

Här kommer en snabb genomgång, som inleds med tabellen jämfört med förhandstipsen från norska TV2 sporten.

Eliteserien kvinner efter 15 omgångar.

Förhandstipsen och den faktiska tabellen efter 15 omgångar stämmer faktiskt ganska bra överens. Den enda riktiga överraskningen är nykomlingen Fredrikstad med svenske Christer "CK" Karlsson vid rodret. I mål återfinns en svenskduo - Jenny Sandgren och Karin Karlsson. På mittsex spelar Louise "Malo" Karlsson.

Hos norska mesta mästarna Larvik kommer Cassandra Tollbring alltmer in i spelet. Hon lägger mycket straffar och är för tillfället lagets bästa målskytt med 57 mål. Klubben misslyckades i Champions League, men är vidare till kvartsfinal i EHF-cupen och ska möta danska Viborg.

Moa Fredriksson finns med hos Storhamar, men inte i målprotokollet. Hon har varit många säsonger i den norska högsta ligan vid det här laget. Sommaren 2014 gick flyttlasset.

I Storhamar finns också världsstjärnan på linjen - Heidi Løke, som återvände hem till Norge inför säsongen.

Madeleine Östlund då i Skuru nu i Gjerpen.
Foto: Viktor Ljungström.

För de fd Skuruspelarna Sandra Wrede (Molde) och Madeleine Östlund (Gjerpen) är de med på bänken och på plan, men har inte alls samma dominanta roller som i Nackaklubben med många mål. Molde tränas för övrigt av Magnus "Bagarn" Johansson.

Ligaledaren Vipers har också tagit sig till kvartsfinal i EHF-cupen och möter franska Brest. I Vipersmålet hittar du den legendariska norska landslagsmålvakten, med drösvis av medaljer, Katrine Lunde och Japans landslagsmålvakt Sakura Hauge.

Inför den här säsongen har man gjort om slutspelet från att ettan och tvåan gick direkt till semifinal till en variant som påminner om den svenska. Skillnaden är att i Norge kör man en "Europacupspelsvariant" dvs bäst i två matcher och målskillnad.

Avslutningsvis

Skytteligans topp 5
1. Ida Wernersen, Fredrikstad 100 mål
2. Linn Jørum Sulland, Vipers och Melanie Bak, Gjerpen 96 mål
4. Tonje Nøstvold, Sola och Betina Riegelhuth, Storhamar 88 mål

---
kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak (207)
Facebook: Damhandboll framför allt (gillar 742, följer 789)
---
Bloggen fyllde 5 år den 5 juni 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar