onsdag 9 maj 2018

Har du koll på finalspelen?

SM-guldmedaljörerna 2016 och 2017 möts i SM-finalen 2018.
Foto: Viktor Ljungström och Martin Trobäck.

Så är det äntligen dags att få reda på vilket lag som plockar hem SM-guldet 2018 och möjligheten att få spela i Champions League 2018/2019. H65 Höör eller IK Sävehof? Vilket lag tror du står med pokalen den 10/5 vid fyrasnåret på eftermiddagen? 

Jag? Jag önskar mig en jämn och spännande kamp. En riktig nagelbitare och inget för de hjärtsvaga precis ;-) En final som avgörs efter två förlängningar, precis innan alla tänker "Å nej inte med straffar".

Men det var läget i Sverige - har du koll på hur det ser ut i andra länder runtomkring? Hur det går i deras kamp om att bli mästarinnor och få spela i Champions League? Här kommer en snabbgenomgång.

Danmark
Följer vi på nära håll då dansk TV alltid sänder mycket handboll. Semifinal 3:3 spelas den 12/5 mellan København Håndbold och Viborg HK samt Odense och Team Esbjerg

Hanna Blomstrand
Foto: Kenneth Landgren

Här hemma håller vi på seriesegrarna København (för mitt älskade Randers tog sig visserligen till slutspel, men åkte ut direkt). Mia Rej Bidstrup finns i truppen och henne har min man varit lagledare för. Sedan finns där ytterligare tre svenskor - Hanna Blomstrand, Jenny Alm och Johanna Bundsen. Dessutom är tränaren Claus Mogensen gift med en av våra stora stjärnor inom idrotten Åsa Eriksson, numera Mogensen. Men i motståndarlaget Viborg (Danmarks motsvarighet till Sävehof) har Carin Strömberg varit riktigt duktig på H9 (!).

Storfavoriter till titeln som danska mästarinnor är Odense med ett stjärnspäckat lag. Nästan bara landslagsspelare och fd förbundskapteten Jan Pytlick vid rodret. Han som coachade det danska damlandslaget till två OS-guld 2000 och 2004.

Pokalmästare i december var förresten Team Esbjerg.

Norge
Där är Vipers Kristianstad (fd Våg) klara för final, som blir i bäst av två. Motståndare blir antingen Cassandra Tollbrings Larvik eller Storhamar. Jag sätter mina pengar på Larvik som bortaslog Storhamar med 41-32.

Vipers vann serien och Larvik kom tvåa. 

Pokalmästare i december var Vipers Kristiansand.

Tyskland
Här spelas inget slutspel. I stället består serien av 14 lag och seriesegraren blir tysk mästare. Det är redan klart att Thüringer HC tar titeln, trots att två omgångar återstår av HBF - Handball Bundesliga Frauen.

19-20 maj spelas final4 i DHB-pokalen (tyska cupen). De fyra lag som kvalificerat sig dit är Bad Wildungen Vipers, VfL Oldenburg, SG BBM Bietigheim och TuS Metzingen. Förhandsfavorit är ligatvåan Bietigheim. Laget tränas av dansken Martin Albertsen.

Frankrike

Linnea Torstenson i Nice, som blev fyra.
Foto: LFHs mediatheque.

Både play-off (slutspel) och play-down (kvalspel) pågår parallellt. Det är tolv lag i LFH (Ligue Féminine Handball). De åtta främsta går till slutspel och de övriga fyra kvalar, där sämsta laget åker ur.

I play-off har man kommit till semifinaler. Besançon möter Brest (Idéhn och Sand) och Metz (den franska motsvarigheten till Sävehof) möter Nantes

Metz vann ligan med Brest som tvåa. 

Franska cupen (Coupe de France) spelades den 4 maj under stor pompa och ståt (6 finaler samma dag). Brest vann.

Europacuper
Tre cuper finns att spela i och om. Roligt nog hade vi fyra svenska lag i aktion säsongen 2017/2018. Längst kom H65 Höör som gick till gruppspel i EHF-cupen (första svenska lag som klarat det).

Challenge Cup
Finallag är spanska Rocasa Gran Canaria och polska MKS Perla Lublin. Lagen spelade oavgjort i den första matchen och möts igen den 13 maj i Polen.

EHF-cupen
Norska ligamästarinnorna Vipers Kristiansand vann på hemmaplan över rumänska SCM Craiova med 26-22. Retur i Rumänien den 11 maj.

Champions League - final4
Spelas den här helgen 12-13 maj. Semifinalparen är CSM Bucuresti - Györi och Rostov Don - HC Vardar. Mina förhandsfavoriter är fjolårssegrarna och "hemmalaget" Györi. Visserligen är Györi från Györ, men matchen spelas i den ungerska huvudstaden Budapest och publiken hejar på detta storlag med spelare från hela världen.

Sveriges lagkapten - Sabina Jacobsen.
Foto: Viktor Ljungström

Jo jag vet att fd svenske förbundskaptenen Per Johansson coachar Bucuresti och att Isabelle Gulldén, Sabina Jacobsen och Nathalie Hagman finns i truppen, men i mina ögon spelar det mindre roll.

Avslutningsvis
När vi summerar maj är den ordinarie handbollssäsongen över. Då tar landslagsaktiviteter, ungdomsmästerskap och alla härliga ungdomsturneringar över på gräs och grus.

Vill passa på att önska er alla en härlig kristihimmelsfärdshelg, som inleds på bästa sätt = med SM-finaler.

Längre bort än så är inte Danmark (för oss som bor i Skåne).
I bakgrunden syns slottet där Shakespears Hamlet utspelar sig ;-)
Foto: Annette Andersson

---
kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak (212)
Facebook: Damhandboll framför allt (gillar 754, följer 797)
---
Bloggen fyllde 5 år den 5 juni 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar