onsdag 5 november 2014

Litet bildsvep från oktober

Hej!

Oktober rusade förbi med både matcher och resor för min del. Månaden började med ett besök i Köpenhamn. Närmare bestämt Fredriksbergshallarna (50 mins bilresa eller 60 km) dit lagkaptenen Johanna Ahlm och hennes Team Esbjerg kommit för att möta København Håndbold.

Playmakerrollen (M9) 
passar Johanna Ahlm.

I hemmalaget finns Sverigebekantingen Mia Rej, som rehabiliterar från sin korsbandsskada.

Mia Rej med bandagerat vänsterknä.
Samma tröjnr (90) som i H65 Höör.

Under den senare delen av oktober har en annan Sverigebekanting, Anne Munk, valt att kliva in på bänken igen. Københavns danska landslagsmålvakt Søs Søby fick en hjärnskakning under en av landskamperna i oktober och Anne finns tills vidare som stöd för Christina Elm.

Johanna försöker ta sig förbi mittblocket 
med mängder av landslagsrutin
(Pernille Holmsgaard, Marianne Bonde och Louise Svalastog).

Hur det gick i matchen? Esbjerg vann med 27-25 efter att ha legat under med 11-16 i paus. Johanna gjorde sina två mål i slutet av matchen, vilket gav hennes lag segern.

Johanna Ahlm - nöjd med segern och ligaledningen.

Några dagar senare mötte jag henne i Lund med landslaget (och gjorde en intervju http://www.svenskhandboll.se/Elitdam/Nyheter/Internationellt-BoxerDameligaen/). Landslaget tränade i Arenan och spelade en träningsmatch i Baltiskan mot Island.

Den andra helgen i oktober passade jag på att se lite allsvensk handboll. Hellton kom på besök i Lunds gamla anrika Idrottshall. Nykomlingen Lundagård fick för första gången möta ett ordentligt utgrupperat 3-3 försvar.

Kolla hur högt upp Helltonspelarna är i sitt försvar.

Hur det gick? Hellton vann med 32-28 (15-13) och jag fick se Kristin Ullén showa - totalt 9 mål.

Niomålsskytten Kristin Ullén, IF Hellton.

Precis innan nästa Danmarksresa fick jag vara med om en häftig upplevelse i Lunds Idrottshall. Ett Skånederby som lockade fullt hus (!). Jag såg många ansikten jag aldrig sett på en dammatch tidigare. Det var fullt ös på publiken i annars så tysta akademiska Lund. Många små kamper i kampen mellan spelare som känner varandra även utanför plan. Matchen var spännande in till målsnöret och kunde ha slutat hur som helst. Den här gången vann H65 med 23-21 (12-11).

Det blev tre sjumålsskyttar alla bördiga från Stockholmsregionen - Emelie Westberg (Skuru IK), Jennie Linnéll (Tyresö HF) och Cassandra Tollbring (Rimbo HK). Vill du läsa om matchen hittar du min text på http://www.svenskhandboll.se/Elitdam/Nyheter/Enaktaderbyrysare/

Ja så var det dags att resa till Jylland. Närmare bestämt Viborg. Det är ganska exakt 370 km och helt klart närmare än en tur till Stockholm (600 km). Anledningen till resan var förstås den inledande gruppspelsmatchen i Champions League mellan de danska mästarna Viborg HK och våra svenska mästare Sävehof.

Viborgs lagkapten - Isabelle Gulldén.

Viborg Stadionhal.

Jag passade på att smita in på Sävehofs träning på lördag eftermiddagen i Viborg Stadionhal. För mig var det en speciell känsla att besöka en hall, som jag sett så otroligt många gånger på dansk TV. Viborg har vunnit många finaler både nationella och internationella. Laget har haft en mängd fantastiska spelare under årens lopp. Till exempel tyskan Grit Jurak (H9), montenegrinskan Bojana Povocic (M9/V9) och danskan Henriette Mikkelsen (V6). Numera axlar Isabelle Gulldén playmaker och lagkaptensrollen.

Christian Dalmose,
Cheftræner i Viborg HK.

Christian Dalmose är huvudtränare för A-laget. Med honom vid rodret förra säsongen vann klubben en trippel - Landspokalturneringen, det danska mästerskapet och Cupvinnarcupen. Han har en mycket speciell ledarstil och improviserar ofta under pågående matcher.

Förmiddagen innan matchen gick jag en promenad i denna lilla stad (heter by på danska). Viborg ligger vid en sjö och landskapet är kuperat, så jag fick ordentligt med motion :-)

Sjön är uppdelad i Nørresø (på bilden) och Søndersø.

I bakgrunden syns den välkända domkyrkan.

Mitt på söndagseftermiddagen (19/10) var det så äntligen dags för avkast. 

Fotograferat från pressläktaren högt, högt upp.

Här kommer gästerna från Partille.

Hur det gick? Det blev en spännande första halvlek och en lika ospännande andra halvlek. Viborg vann till slut med + 13. Lagkaptenen Bella Gulldén sprang mellan intervjuerna efter match och hade inte hunnit duscha när jag lämnade arenan en timme efter matchslut. Slutresultat 38-25 (16-15).

Personligen hoppas jag att Sävehofspelarna får revansch på sig själva i Partillebohallen den 16 november, då Viborg är gäster.

Oktobers sista match för min del blev ännu ett Skånederby. Den här gången i Eslövshallen mellan Eslöv och H65 (29/10). Dessförinnan hade jag hunnit med lite ledigt, vilket inkluderade en långtripp (Stockholm).

Både Eslöv och H65 skänkte pengar till Rosa Bandets oktoberkampanj. I Eslövs var de gulsvarta spelarna prydda med för kvällen rosa tröjor. Inte lika mycket publik som två veckor tidigare i Lund, men ändå över 1 000 personer. 

Hur gick det? Ännu en gång vann H65 (24-21 (14-10)) och är för tillfället bäst i Skåne. Återigen blev det en sjumålsskytt - Emma Berndtsson. Och precis som mot Lugi var det många kamper i kampen.

Jag hade glömt kameran hemma och svor för mig själv när två motståndare kramade om varandra efter matchen. Tills jag kom på att jag har en kamera i mobilen. Och fick chansen att ta denna underbara bild fylld med vänskap och handbollsglädje.

Kompisarna Rebecka Lindberg Johansson (H65) 
och Emma Berndtsson (Eslöv).
Båda med U-landslagserfarenhet.

Och med den bilden avslutar jag det här inlägget. Ha det gött.

----

Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak - jag skriver ett tweet när ett nytt inlägg är publicerat (eller uppdaterat).

----

P.S. Du får gärna surfa in på www.svenskhandboll.se/elitdam där jag skriver regelbundet under säsongen 2014/2015 - bland annat "Pulsen på". Mailadressen dit är annette.andersson@elithandboll.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar