söndag 23 november 2014

Hur förbereder sig Sveriges motståndare inför EM?

Hej!

Dax för förberedelser inför stundande mästerskap. EM I Ungern-Kroatien väntar runt hörnet.
Uppdaterat med rosa 2014-12-01.


Svenska TV-rättigheter till mästerskapet har TV4-gruppen
Alla matcher visas på TV4 play Premium.
Sveriges matcher visas på TV12.

Nyfiken som jag är kollade jag runt lite hur Sveriges kommande motståndare i grupp C förbereder sig. Tyskland - Nederländerna - Kroatien.

Tyskland möter Rumänien (deltar i grupp B) i ett dubbelmöte 29 och 30 november. Landslaget har en dansk förbundskapten Heine Jensen. I truppen har man fått skador på båda sina högernior Susan Müller (Györi) och lagkaptenen Isabell Klein (Buxtehuder). För Müllers del är det ett finger som spökar och man hoppas få henne tillbaka i tid. Å andra sidan har man fått tillbaka Leipzigs målvakt Katja Schülke från mammaledighet. Hon har stor del i att klubblaget tagit sig vidare till CLs huvudrunda. 

26/11 Nadja Nadgornaja skadade foten och ersätts av Xenia Smits tills vidare.
29/11 Tyskland - Rumänien 23-27 (11-18)
30/11 Rumänien - Tyskland 26-23 (14-13)

Nederländerna (alias Holland) har även de ett dubbelmöte 29 och 30 november, men mot Ryssland (deltar i grupp A). I den 20-manna trupp, som är uttagen, är 16 spelare utlandsproffs. Två av dem har nyckelroller i sina klubblag i den danska ligan - Nycke Groot (mittnia i Helle Thomsens FC Midtjylland) och Estavana Polman (vänsternia i Team Esbjerg).

29/11 Nederländerna - Ryssland 29-29 (13-16) vill du se matcherna i efterskott finns de här
Gissa vem som coachade Ryssland? Jo Trefilov......
30/11 Ryssland - Nederländerna 25-27 (13-17)

Kroatien möter Montenegro (deltar i grupp D)i ett dubbelmöte 29-30 november. I truppen är det gott om bekantingar från Sävehofs CL-spel. Två spelare från Györi och sex spelare från Lokomotiva Zagreb.

29/11 Kroatien - Montenegro 28-19 (11-7)
30/11 Montenegro - Kroatien 26-27 (10-14)

Saxat från det kroatiska förbundets hemsida om den kommande motståndaren Sverige.
(google translate från kroatiska till svenska)

Sveriges damlandslag i handboll är ett bra team som inte varit lika framgångsrikt som dess herrlandslag, men kan vara stolta över som en mycket bra motståndare. I mitten av 1990-talet började en föryngring av det svenska landslaget, som sedan ledde till den första och enda stora europeiska medaljer. Förutom silver på EM för fyra år sedan (2010) svenskarna hålla kontinuitet i Europa, och i de olympiska spelen var för första gången försökt sig på Peking 2008 när de ockuperade den åttonde positionen. Det svenska damlandslaget har varit med i flera mästerskap.Den bästa placeringen i ett världsmästerskap kom 1993 med en sjätte plats. En del av den stora generation som var för fyra år sedan nådde de europeiska medaljer (årg -92/93) kommer inte att spela på EM i Kroatien och Ungern. Dock så i Varazdin grupp C hittar vi varken kantspelaren Mathilda Boson, eller mittsexan Tina Flognman. På bänken kommer att leda en ny förbundskapten Thomas Sivertsson och mycket säkert kommer teamet att bestå av målvakt i Cecilia Grubstrom och Linnea Torstensson, Johanna Ahlm och Isabelle Gulldén. I Varazdin kommer Sverige möta kroatiska kvinnor (8.12.), den nederländska ( 10:12.) och tyska (12.12.). Laget kommer att göra en säker och solid 6-0 försvar, snabba kontringar och koncentrerad och tålmodigt spel i attacken att straffa eventuella konkurrerande fel och uppnå sina mål. Truppen ser ut enligt följande: 1st Skagerstam Grubbström Cecilia (Skövde) andra Idehn Filippo (Sävehof) tredje Bundchen Johanna (Sävehof) 4. Daglund Hanna (Skuru) 5th Dafa Edijana (Sävehof) 6. Helleberg Jessica (Odense) 7th Sand Louise (Sävehof) 8. Wall Marie (Hoor Hk H65) 9. Fogel Hanna (Toulon Saint Cyr) 10th Hagman Nathalie (Holstebro) 11th Wikensten Jenny (Sävehof) 12th Ulrika Ågren (Buxtehuder) 13th Tegstedt Frida (Füchse Berlin) 14 Blohm Linn (Holstebro) 15. Monti Danielsson Clara (Lugi) 16. Linnea Torstensson (CSM Bucuresti) 17. Adler Maria (Odense) 18 Jenny Alm (Sävehof) 19. Westberg Johanna (Randers) 20. Elin Karlsson (Sävehof) 21. Jamina Roberts (Holstebro) 22. Ryde Jessica (H65 Hoor) 23. Ahlm Johanna (Esbjerg) 24. Gullden Isabelle (Viborg) 25. Jacobsen Sabina (Midtjylland) 26. Johansson Anna-Maria (Skövde) 27 Oden Ida (Sävehof) 28. Wallen Angelica (Randers).

Observera att det kroatiska förbundet bland annat inte har klart för sig att Cecilia Grubbström tackat nej.

Sverige har valt att ha ett dubbelmöte med världsmästarna Brasilien - 2 och 4 december. Båda matcherna sänds i TV12. För egen del blir det ett besök uppe i fina nya Helsingborg Arena den 4:e tillsammans med handbollsintresserade vänner. Även Brasilien har en dansk förbundskapten, Morten Soubak.

Brasilien deltog i en turnering under helgen (28-30/11) med Tunisien, Polen och Spanien (arr) och tog hand om segerpokalen. Men i dess kölvatten fick man två viktiga spelare skadade - Eduarda Amorim (förmodat korsband, (Györi))  och Karoline de Souza (förmodad översträckning (Nykøbing Falster)).

Plus att Spaniens målvakt Silvia Navarro Gimenez (Rocasa) skadade ett finger i den högra handen i den avslutande matchen mot Brasilien.

Jag kommer även följa det danska landslagets förberedelser. De hade lite otur och får möta Norge i sin grupp (B). Det norska landslaget är ett av de landslag man möter i Golden League-turneringen. Den spelas tre gånger varannan säsong med Frankrike (grupp D) som tredje stationära lag och ett fjärde lag, som bjuds in till turneringen.

I september var det Brasilien, som blev inbjudna, när turneringen spelades i Danmark. 27-30 november spelar man i Norge (Møbelringen Cup) och har bjudit in Serbien (grupp D). Matcherna sänds i dansk TV, så det är bara att bänka sig i soffan och njuta av bra damhandboll. För dig som har tillgång till norsk TV - kolla om du kan se matcherna.

27/11 Serbien - Frankrike 18-22 (8-13)
         Norge - Danmark 21-24 (8-14)

28/11 Danmark - Serbien 32-20 (18-13)
         Norge - Frankrike 21-20 (11-14)

30/11 Danmark - Frankrike 26-23 (13-11)
         Norge - Serbien 30-18 (16-10)

All star team
Mv: Kari Aalvik Grimsbø, Norge
H6: Linn-Kristin Riegelhuth Koren, Norge
9M: Kristina Kristiansen, Danmark
9M: Allison Pineaut, Frankrike
9M: Lotte Grigel, Danmark
V6: Paule Badouin, Frankrike
M6: Susanne Thorsgaard, Danmark 

På skadelistan
Norge: Linn Jørum Sulland, som ersätts av Ida Bjørndalen Karlsson (Team Esbjerg, gift med Lukas Karlsson).
Danmark: Marianne Bonde (København Håndbold, översträckning eller korsband), Line Jørgensen (FCM) fick vila sitt knä efter 15 min (Frankrike), men ska vara ok t EM. Sandra Toft (Larvik) fick en muskelbristning.
Serbien: Har en lång lista med spelare, som blev kvar på hemmaplan. De arbetar för fullt med att försöka vara klara till hemma EM, bland dem är Andrea Lekic (Vardar) och Dragana Cvijic (Buducnost).


Blå himmel - när såg vi det senast?

Gråvädret med lite regn från och till har vi tydligen prenumeration på för tillfället i den här delen av avlånga Sverige. Det vore trevligt med blå himmel emellanåt också, nu när träden tappat sina färgglada löv.

Ha det gott tills vi hörs nästa gång :-)

----

Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak - jag skriver ett tweet när ett nytt inlägg är publicerat (eller uppdaterat).

----

P.S. Du får gärna surfa in på www.svenskhandboll.se/elitdam där jag skriver regelbundet under säsongen 2014/2015 - bland annat "Pulsen på". Mailadressen dit är annette.andersson@elithandboll.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar