onsdag 4 juni 2014

Damelitserien och silly season 2014

Hej igen!

Nu återsamlas de lag, som deltog längst i SM-slutspelet medan andra redan påbörjat försäsongsträningen innan sommarledigheten. Precis som vanligt har spelare slutat, bytt klubb eller blivit uppflyttade från ungdomsverksamheten. Ny dynamik, som ska fås ihop till säsongsstarten den 20-21 september.

I alla de tre tunga handbollsregionerna - stor-Stockholm, stor-Göteborg och Skåne flyttar spelarna huvudsakligen mellan lokala klubbar. Ytterst få beger sig ut på äventyr i andra delar av landet eller för den delen utomlands.

Stockholmsregionen kryllar av klubbar och gemensamt för de flesta är trånga hallar. I de tre högsta serierna finns 11 olika lag med stockholmsk anknytning. Det betyder en god rekryteringsbas förstås och det syns i flaggskeppen i högsta serien. Än så länge är det bara en spelare långväga ifrån (Skånela). Kanske kommer det fler?

Här följer en liten genomgång av den kungliga hufvudstadens förändringar på både spelar- och ledarsidan

Stor-Stockholm

I Skuru IK fyller man på underifrån nu när rutinerade Emelie Westberg (Skåne), Johanna Westberg (Danmark) och Emma Jonsson (slutar) lämnar. Under den gångna säsongen har klubben haft duktiga spelare utlånade till klubbar i regionen både i Damallsvenskan och Division 1 nordöstra. Spörs vilka som kommer att dra på sig den grönvita tröjan i högsta serien?

I Spårvägen HF tappar man också rutin när Sofia Nyström (Skånela IF), Karin Walter (slutar) och Anna Walter (slutar) försvinner. In kommer Emma Ekenman-Fernis (Skånela IF) och ett gäng hungriga damjuniorer från ungdomsverksamheten i Team Stockholm. Tjejerna tog sitt andra raka USM-guld i våras. Nygammal tränare blir det på bänken i form av Jörgen Sjöö.

Även i Skånela IF ledarteam blir det förändringar. En ny assisterande tränare kliver in i form av Fredrik Söderberg. Klubben tappar utöver Emma också Viktoria Högström Unell (VästeråsIrsta HF). In kommer ett nyförvärv från Värmland - Julia Böjeryd (IF Hellton).

Det fjärde laget från huvudstadsregionen är en nykomling eller ska man kanske säga återkomling? Tyresö HF spelade i Damelitserien säsongen 2010/2011, men blev sist med 0 poäng och -352 i målskillnad. Under säsongerna sedan dess har klubben spelat i Damallsvenskan och dessutom hunnit med att ombildas till Tyresö Handboll efter en sammanslagning (med HK Tyrold och IK Tyresö).

Klubben tappar Linn Ebbvik-Neuman och Linnea Mattson, som båda slutar. I Tyresös trupp fanns 2013-2014 sju spelare från Skuru/Nacka och två från Spårvägen/Team Stockholm.

Värt att notera är att huvudtränaren Niklas Blomgren kom till föreningen inför säsongen efter att ha varit huvudtränare för Skurus damjuniorer och tagit dem till USM-final 2013. Niklas finns också med i ledarstaben kring U18-landslaget..

Fortsättning följer..........

Nä nu väntar tvättstugan på mig. Härnere i det sydvästraste hörnet av Skåne har vi fått efterlängtat regn. Det kommer mest i form av ett milt duggregn, vilket faktiskt är ganska skönt. Färgerna blir på något märkligt sätt intensiva också.

Ha det smutt tills vi hörs igen. När har jag som vanligt obsalut ingen aning om.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar