lördag 7 juni 2014

Damelitserien och silly season 2014 en gång till

Tja!

Förra gången jag skrev om Damelitserien och silly season blev det med stockholmsk accent. Den här gången tänker jag flytta på mig till andra sidan av Sverige - stor-Göteborg.

I de tre högsta serierna finns 9 lag med Göteborgsanknytning, men räknar man in Uddevalla och Kungälv till regionen blir det ännu fler - 11 st. Det ger förstås även här en bred rekryteringsbas. Extra plus är att riksgymnasiet Katrinelund finns i området. Dit kommer lovande damspelare från hela landet.

Silly season-scenariot påminner om Stockholm med juniorer som flyttas upp och spelare som byter klubbar inom regionen. Fast här känns det lite som domino... Och precis som i Stockholm är det ett utlandsproffs, som återvänder till gamla Svedala.

Mesta mästarna i området IK Sävehof plockar Julia Eriksson (Kärra HF) och Sofia Tegstedt (BK Heid) och lyfter upp spelare från det framgångsrika utvecklingslaget HK S-hof i division 1. De vann serien åtta poäng före Skövde HFs utvecklingslag (HF Somby/Skövde) och nio före KFUM Lundagård (uppflyttade till DA).

Förluster med mycket rutin, i form av Jamina Roberts (Danmark), Linn Blohm (Danmark), Frida Tegstedt (Tyskland), Hanna Fogelström (Frankrike) och Amanda Sundberg (Norge), som ersättas av orutin skapar en intressant situation för tränarduon Signell/Jilsén. Det blir spel i Champions League för laget ännu en säsong, vilket kommer att bli en bra värdemätare.

BK Heid får en stor spelartrupp kommande säsong och klubben har även breddat sin ledarbas med Rustan Lundbäck, Annika Wiel Hvannberg och Camilla Hultgren. Adda Walther och Frida Strand slutar, Sofia Tegstedt går tillbaka till moderföreningen och Mikaela Mässing flyttar till Skåne (H65 Höör).

Utöver de spelare, som lyfts upp till A-truppen (9 st) tillkommer Rebecka Karlsson (Kärra HF) och tre spelare från Önnereds HK - Louise Karlsson, Annika Smidje och Wilma Brask Larsen.

Den tredje stor-Göteborgsklubben i högsta serien är Önnereds HK. Hit kommer också spelare från degraderade Kärra HF i form av Beatrice Nilsson och Jessica Ehrnbring. Det mest intressanta nyförvävet är ändå målvakten Sara Nirvander, som kommer hem efter sex års proffsspel (Danmark (2) och Norge (4)). Tre spelare lämnar klubben för BK Heid, men om det är fler som lämnar visar sig.

Underifrån passar föreningen på att lyfta upp spelare (Olivia Mellegård, Sofia Hvenfeldt och Evelina Källhage), som finns med i Ola Månssons U18-landslag. Det lag som tog U17-EMguld i augusti 2013.

Ja det var alles för den här gången. Ute blåser det en del, så att vara i Helsingborg och kolla på beachhandboll blir sandigt och svalt. Bättre att sitta hemma och kolla på landslagshandboll på TV:n. Ja alltså damlandslagshandboll :-) Danska TV2 visar EM-kvalmatchen Österrike-Danmark och det lär bli en bättre kamp än senast mot Ukraina, som präglades av nerver, slarv och en riktigt duktig Cecilia Greve i målet.

Till vi hörs igen - ha det bäst ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar