lördag 29 juni 2013

Krönika: Tankar kring den åttonde månaden av säsongen 2012/2013 å lite annat oxå

Den åttonde månaden av säsongen 2012/2013 = maj. I början av månaden avgjordes SM-finalen och Europacupfinalerna. Under den andra halvan drog landslagsaktiviteterna igång. Maj är en månad då ryktena om vem som går var, surrar som flitiga bin i en bikupa. Nytt för den här säsongen är alla tränarbyten både i elitserien (6 plus en dröse nya assisterande) och allsvenskan (4).

IK Sävehof tog hand om guldmedaljen efter en tuff fajt mot Lugi HF.
Foto: Viktor Ljungström.

Juni-Juli-Augusti = mellanperiod eller ska man kanske kalla det för uppbyggnadsperiod? En tid då det är möjligt för trötta handbollskroppar att återhämta sig både i kroppen och knoppen.

Här kommer en snabb tillbakablick på den allra sista månaden av säsongen 2012/2013, som lite extra plus kommer det något om juni oxå, som snart är över.

SM-finalen
Det blev en härlig och tuff match mellan Sävehof och Lugi, som gick till förlängning. Helt annorlunda jämfört med SM-finalen 2012, då Sävehof körde över Lugi i den andra halvleken. Nathalie Hagman ställde till det för de gulsvarta och hade kunnat bli matchens lirare om inte Ida Odén klivit fram i ännu en final. Sävehof tog hand om kvalplatsen till Champions League.

All star team säsongen 2012/2013
översta raden:Johanna Westberg (V9), Therese Brorsson (mv), Marie Wall (V6),
Lina Karlsson (skytteligan), Linn Blohm (M6), Jasmina Djapanovic (H9).
nedre raden: Mia Rej Bidstrup (MEP), Ida Odén (M9), Louise Sand (komet), Niklas Harris (tränare)
saknas gör Clara Monti Danielsson (försvarsspelare) och Hanna Fogelström (H6).
Foto: Viktor Ljungström.

Under midsommarhelgen fick Partillegänget ett härligt besked. Precis lika härligt som året innan? Laget var vidare direkt till CL-gruppspelet, då Oltchim Valcea och Dinamo Volgograd tackat nej. Lottning skedde igår (28/6) och laget hamnade i grupp C. Det betyder att man i Partillebohallen får chansen att se Linnea Torstensson (slovenska mästarna Krim) och målsprutan Paule Baudouin (vann den franska skytteligan med sitt Metz). Plus ett av lagen från kvalturneringsgrupp 1 (Byåsen, Leipzig, Tertnes eller Minsk). Jag satsar på att Leipzig tar sig vidare från den gruppen med Tysklands landslagskeeper Katja Schülke. Mums säger jag bara.

Månadens tristaste besked
Samarbetet mellan H43 Lund och KFUM Lundagård avslutades. För spelare med ambitioner blev det till att se sig om efter en ny klubbadress illa kvickt. Lugi, H65 Höör, Team Eslöv och norska Opsal har hittills fått nytillskott. Fortfarande finns det spelare (29/6), som inte bestämt sig för om de ska sluta, spela i division 1 sydvästra (KFUM Lundagård), i division 2 södra (H43 Lund) eller leta vidare. H43 Lund elitsatsar med sitt A-lag för herrar (som tagit sig tillbaka till herrelitserien genom att vinna herrallsvenskan). Ibland bli man bara så matt.

Det andra Lundalaget, Lugi HF, fortsätter att ha både herr- och damlag i den högsta serien.

Önnereds HK.
Foto: från ÖHKs hemsida

Önnereds HK tackade ja till platsen i högsta serien och fick upp både herr- och damlag till säsongen 2013/2014. Platsen i allsvenskan tog HK Lidköping hand om. Båda lagen har fokus på att bygga ut sina hallar (ÖHK-hallen resp Idrottens hus).

Internationellt
I Danmark blev FC Midtjylland mästare med coachen Helle Thomsen i spetsen. Team Tvis Holstebro fick silvret och EHF-cupens mästarbuckla (lagets första internationella titel). Viborg HK blev trea efter seger över fjolårsmästarna (och mitt favoritlag) Randers HK.

FC Midtjylland
Foto: från klubbens hemsida.

FC Midtjylland fick gruppspelsplatsen i Champions League och lottades in i grupp B. En ny regel inom EHF gör att lag från samma land måste mötas i kvalet till CL. Stora rubriker kring det i dansk media, när det blev klart att Viborg fick en av de fyra wildcard-platserna. TTH och Viborg lottades in i kvalgrupp 3. Det lär bli knallhårt vilket av lagen, som tar den enda gruppspelsplatsen.

Randers tackade nej till platsen i EHF-cupen av ekonomiska skäl. Nystartade København Håndbold tog den möjligheten. Även Team Esbjerg (Johanna Ahlm) kommer att delta där. HC Odense (Maria Adler och Jessica Hellberg) tog möjligheten att delta i Cupvinnarcupen. Inget lag kommer däremot att delta i Challenge cup.

I Norge tog Larvik sin nionde raka slutspelsseger. Återigen blev Byåsen tvåa. Larvik tog sig till CL-final, men ungerska Györi tog hand om mästartiteln. Inför kommande säsongs spel i Champions League blev Larik lottade i grupp D och lär tar sig vidare till huvudrundan. Byåsen och Tertnes (fick ett av fyra Wildcard) hamnade i kvalgrupp 1 tillsammans med Lepzig.

Larvik HK
Foto: från EHFs sajt

Stabæk tog platsen till cupvinnarcupen. Levanger HK (med svenske Björn Blomquist vid rodret) deltar i EHF-cupen. Inget norskt lag har anmält intresse för Challenge cup. Norsk Topphåndboll kommer att gå in och sponsra lagen (med 40 000 NOK till bortamatcherna om jag kommer ihåg korrekt).

I Tyskland gjorde Thüringer HC "trippeln" genom att vinna serien, mästerskapet och DHB-pokalen. HC Leipzig besegrades i båda finalerna och blev tvåa i serien. Ulrika Ågrens nya klubb Buxterhuder SV placerade sig på tredje plats.

Thüringer HC
Foto: från EHFs sajt

THC mötte blivande mästarna Hypo NÖ i cupvinnarcupens semifinal. THC lottades in i grupp A i Champions League eller "skräckens grupp" med Hypo NÖ, Györi och vinnaren av kvalgrupp 3 (Viborg eller TTH?). Leipzig finns i kvalgrupp 1 (norskt motstånd och sedan "Sävehofgruppen", om de tar sig vidare). Buxtehuder lär delta i Cupvinnarcupen, precis som förra säsongen.

I Frankrike blev Metz HB  franska mästare och tog hand om Coupe de France-pokalen. Issy Paris vann Coupe de la Ligue-turneringen. I Europacuperna blev det EHF-silver för Metz (förlust mot danska TTH), silver i cupvinnarcupen för Issy Paris (förlust mot Hypo NÖ) och i Challenge cup blev det respass  i kvartsfinalen för Nimes (mot H65 Höör).

Metz HB
Foto: från EHFs sajt

Metz möter Sävehof i Champions League (grupp C). Laget spelar en snabb och fysisk handboll, som är attraktiv att se på. Spelarna har "kjol", vilket ser lustigt ut. Fleury (förlust mot Metz om mästartiteln) fick ett wild card och hamnade i kvalgrupp 4. Dijon deltar i Cupvinnarcupen, Issy Paris och Mios i Challenge cup.

Danmark både nära och långt borta. Fyllt med
massor av duktiga handbollsspelare å tränare. 
Dags att importera kunnandet?

För övrigt har nedräkning börjat för nästa mästerskap - EM i Beachhandboll 9-14 juli i danska Randers. Direkt efter är det ungdoms-OS i holländska Utrecht. Å märkligt sparsamt med info kring SM i Beachhandboll 6-7 juli (länken www.beachhandboll2013-se - fungerar ej ....... )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar