tisdag 4 juni 2013

Krönika: Allt att vinna!

Johanna Westberg -
vass i skyttet och mittlåset.

Så var den första halvan av T&T:s (Klingvall/Sivertsson) examen till ända. Det gick väl tja.... Kritiken är inte nådig i media, då vi vant oss vi att damlandslaget tar sig till alla mästerskap. Punkt. Slut.

En av de saker som förvånade mig var Klingvalls kommentar om den sista time-outen, som spelarna fick hålla - i stället för att få raka och tydliga besked av ansvarig coach. " Det är inte alltid som de lyssnar och jag tyckte att det var bättre att de fick lösa detta själva". Hm.

Kim Rasmussen

Polens danske förbundskaptenen (landstränare på danska) Kim Rasmussen hade läst på läxan och tog med sig tre plusmål till returen i Polen. Det polska landslaget har gradvis flyttat fram positionerna sedan han tog över, som förbundskapten. Kanske räcker det hela  vägen den här gången, kanske inte?

Våra egna tjejer är på hemmaplan och laddar om batterierna inför lördagens retur. Finns det något positivt att hämta från mötet i Örebro? Jag gillade det nykomponerade försvarsmittlåset Blohm-Westberg. Det fungerade lika bra, som under Nettbuss Open. Två unga, fräcka tjejer, som visade noll respekt för motståndarna och gick ut och smällde på. 

Johanna Ahlm höll länge Sverige med i matchen och är en spelare, som det går att använda mycket bredare än bara som spelfördelare/playmaker/mittnia. I Viborg har hon haft framgång, som vänstersexa och är förstås bra på västernio också.

Jannike Nordström kom återigen in och stängde - precis, som i sin första landskamp mot Serbien. Finfina 48% i räddningar säger sitt. 

I returmatchen har tjejerna allt att vinna och jag hoppas att de vågar tro på sig själva och sitt eget spel. Att de visar upp den spelglädje, som finns i handbollen, i kombination med fighterhjärtat och vinnarskallarna.

Vad drömmer jag om? Hm. Jo lite oortodoxt tänkande. Sivertsson som kliver fram och visar det jag sett så måånga gånger i TV-rutan, när han var tränare i danska Kolding. Lugnet och viljan och klokheten. Byte anfall/försvar på kantspelarna i varsin halvlek - Sand och Hagman gör det oväntade framåt, men är inte lika vassa som Helleberg och Fogelström bakåt. Eller nä förrsten låt Hagman starta på niometer, så har vi våra vänsterhänta med direkt. Byte anfall/försvar på mittsex Ågren/Blohm. Att Johanna Westberg får börja på vänsternio med Johanna Ahlm som playmaker. I målet? Hm. Oavsett vem, så byt direkt om det inte fungerar. En målvakt behöver få tag i några bollar för att komma rätt in i matchen.

Oavsett vilka, som får starta, så önskar jag allra mest att tjejerna glöder, så in i den, visar tålamod och glömmer allt om tekniska fel. Att de hämtar massvis av go energi ur den polska publikens engagemang och har j-ligt kul.

-------

Play-off matcher (Europa) 1:2
 • +18: Danmark-Turkiet 42-24 (retur i Danmark = Danmark är klara i praktiken)
  (13 danska målskyttar! och unga mv Rikke Poulsen klev in och tog över efter skadade Sandra Toft)
 • +12: Tjeckien-Island 29-17 (retur i Tjeckien)
 • +8: Tyskland-Ukraina 24-16 (retur i Ukraina)
 • +6: Spanien-Makedonien 27-21 (retur i Spanien)
 • +3: Polen-Sverige 26-23 
 • +2: Rumänien-Slovakien 23-21 (retur i Rumänien)
 • +1: Ryssland-Nederländerna 27-26 (retur i Ryssland)
  (Nederländernas Lois Abbingh gjorde 11 mål)
 • +/- 0: Frankrike-Kroatien 18-18 (retur i Kroatien)

De flesta kvalmatcherna har klara segrare, som dessutom har returmötet på hemmaplan. Spännande lär det bli i Polen, Rumänien, Ryssland och definitivt i Kroatien.

Play-off matcher övriga
Pan Amerikanska mästerskapen pågår 1-8 juni. De fyra semifinalisterna går vidare till VM.

Klara är Ungern (EM-brons 2012), Montenegro (EM-guld 2012), Norge (VM-guld 2011)  och Serbien (värdland)

Lottning sker den 15 juni i Belgrad.

Angelica Wallén 
- en spelare som underligt nog fått stå utanför A-landslaget.
Kan spela på alla positioner och tillför massor av energi.
Foto: Viktor Ljungström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar