torsdag 7 mars 2013

Krönika: Tankar kring den sjätte månaden av säsongen 2012/2013, del 1

Dags att blicka tillbaka på en händelserik sjätte månad av säsongen (=februari). Europacupspel, landskamper, Damelitserien och Damallsvenskan, prestigefyllda Coupe de la Ligue avslutades och USMs steg 3 för A-flickor. Plus förstås att transferfönstret stängdes mitt i månaden.

Jag börjar med den internationella utblicken den här gången.

U17-landslaget
Spelade sina allra första landskamper under februari. Det blev en seger och en förlust mot Norge. Nästa uppgift kommer i slutet av mars - EM-kval nere i Spanien.

TV-tornet (i Amsterdam) på rullande hjul för de modiga...

Europacupspelet
Det var några lag med svenskor, som spelade åttondelsfinaler i Cupvinnarcupen (Team Esbjerg och Byåsen), och Challenge cup (H65 Höör). Kvar blev H65 Höör, som vann båda åttondelsfinalerna mot VOC Amsterdam. De lottades mot det franska topplaget HBC Nimes i kvartsfinalerna, som spelas under första halvan av mars.

I Champions League har vi Krim (Linnea Torstenson och Gabriella Kain) och Randers (Sabina Jacobsen och Ulrika Ågren). Båda lagen kvalificerade sig " i sista minuten" till huvudrundan. Det gick inget vidare för danska mästarna Randers, som förlorade alla sina matcher (3 st). Men de slovenska mästarna Krim överraskade alla, vann två av tre och låg på andra plats (=semifinalplats), när februari gick över i mars.

De fyra stor ligorna
Danmark
Dame Håndbold Ligaen. De sex främsta lagen går till slutspelet och nr 1 och 2 får ta med sig extrapoäng in. Slutspelet sker i två grupper. När februari var över låg "svensklagen" 3) Viborg HK, 4) Randers HK och 5) Team Esbjerg. Det fjärde "svensklaget" Aalborg DH (Maria Olsson och Louise Lindholm) låg nr 11 och sist i tabellen. 

Ojämnt antal lag för att Slagelse DH begärde sig i konkurs i mitten av månaden (16 februari). 

Norge
Postenligaen Kvinner. De två främsta lagen går direkt till semifinal och där hittar vi ett svensklag i form av andraplacerade Byåsen. Lag 3-8 delas upp i två grupper och vinnaren av resp grupp går till semifinal. Här hittar vi 5) Storhamar.

Utanför slutet av säsongen ligger Levanger (9) och Gjövik (12 = sist). Klart är redan att Gjövik flyttas ner till 1. divisjon kommande säsong. Medan Levanger har chans på slutspel.

Frankrike
Ligue Féminine de Handball. Svensklagen Toulon har klättrat ett par placeringar och ligger på sjunde plats, medan Nice fortfarande finna på sista plats. Två omgångar återstår innan slutspelet börjar.

Under februari spelades kvarts-, semi- och final i Coupe de la Ligue. Vann gjorde Issy Paris över HBC Nimes. Mycket prestige. Ännu en nationell turnering pågår - Coupe de France. Fjolårsmästarna Toulon är ett av fyra kvarvarande lag.

Tyskland
Handall Bundesliga Frauen. Inga svenskor i högsta serien den här säsongen. Leder 1. Bundesliga gör Thüringer HC  före Buxtehuder SV.

Även i Tyskland har man en pokal att spela om - DHB-Pokalen. Under januari spelades åttondelsfinlerna. Kvartsfinalerna spelas i mars. Semifinalerna och finalen spelas enligt upplägget "Final Four" 20-21 april i Göppingen (kolla här).

Woha vilken fin pokal att spela om! (DHB-Pokalen).

Liten fundering
Danmark, Norge, Frankrike och Tyskland har varsin nationell turnering fylld med prestige och uppbackning och mycket media och en bra prischeck. Jag har massvis av minnen från alla danska Pokalfinaler jag sett under åren på TV (här nere kan vi se dansk TV).

Det går ju att drömma om att vi, i vårt avlång land, skulle kunna skapa något liknande på damsidan. En egen nationell turnering, där lagen från de två högsta serierna deltar, för att skapa mer spänning och en alldeles egen turnering för seniorer (USM finns ju för juniorer och yngre). En bas där lagen underifrån fick en chans att "känna på" hur det är att möta lagen i högsta serien. Men med strikt lottning, så lagen från DA får en chans att också gå långt. 

En möjlighet att skapa ännu mer intresse kring den här underbara, snabba sporten fylld med glädje, kamp och massor av fräcka mål, grymma räddningar och variation i försvarsspelet. Nya idoler för de yngre att se upp till. Kanhända skulle det kunna ge en bas, även ekonomiskt, för att våga ge sig ut på äventyr i de europeiska cuperna?

Något att fundera och diskutera kring? Låta det få växa fram med ett sunt ekonomiskt tänk i botten? Gnällspikar det finns det gott om, men modiga kreatörer jobbar på lite mer i skymundan och tur är väl det. Annars hade vi aldrig haft IKEA, Tetra Pak eller ABBA.

Våren har kommit till oss i Lund.

Jag återkommer med del två med lite mer inhemskt perspektiv - Damelitserien, Damallsvenskan och USM. Vi höres.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar