tisdag 12 februari 2013

Krönika: Tankar kring den femte månaden av säsongen -12/13

I den femte månaden, januari, drog de högsta serierna igång igen både här och utomlands. USMs tredje steg för damjuniorer sållade fram 16 lag och "mitt" lag Randers HK spelade sin första match i Champions Leagues huvudrunda.

Ulrika Ågren är en av spelarna i Randers.
 
Eftersom det var uppehåll i herrelitserien fick damerna chansen att visa upp sig för TV-publiken vid två tillfällen. Sverigecupen övervakades av det yngsta damlagets förbundskapten med team. En ny fin handbollshall blev invigd, Eslövshallen.

Men jag tar det väl i tur och ordning min vana trogen och jag börjar med:

Damelitserien
Sävehof trampar på i ensamt majestät längst upp och kliver än så länge igenom serielunken obesegrade. Skuru har ett litet glapp ner till ett helt koppel med lag (5 st), men än är det för tidigt att sia om placeringar bland de sex-sju främsta. Att undvika sjundeplatsen lär vara många lags målsättning.

Damelitserien efter femton omgångar.
 
Betydligt intressantare är det kring slutspelsstrecket, där konkurrensen är knivskarp mellan H43/Lundagård, Heid, Spårvägen och Kärra. Caperiotumba tappade sin främsta målskytt och straffläggare, Andrea Johansson, till Spåret, den siste januari och får ännu svårare att ta något poäng.
 
Tuffast program i Damelitserien har H65 Höör, som är enda lag vidare i en europacup på damsidan. Laget visade upp en andra halvlek i TV-matchen mot Sävehof, där man spelade jämnt trots att just den andra halvleken är Partillelagets starka vapen. Det gav genklang i stugorna.
 
En snackis under månaden var Lugis serbiska nyförvärv.
 
Damallsvenskan
Årets serie hade det verkligen varit roligt att få lägga odds på. Varje omgång bjuder på minst ett överraskande resultat, som hade gett rejält klirr i kassan ;-) I den näst högsta serien är det kamp kring alla streck.
 
 Damallsvenskan efter 16 (17) omgångar.
 
Önnered leder fortfarande, men knappt före det forna storlaget Skånela. Kanske har man en ny storhets tid i vardande? Eskilstuna Guif smyger därbakom, men har svårt att få talangerna att stanna. De flyttar gärna iväg till elitserieklubben på andra sidan Mälaren (=VästeråsIrsta).
 
Lagen bakom dessa tre kämpar om både kvalstrecket uppåt och nedåt! Tre poängs skillnad mellan fyran och tian gör att där kommer att bli stora tabellomflyttningar under kommande omgångar. Mumsigt :-)
 
USM
Under januari avverkades steg 3 i USM. Damjuniorerna fick kvar
Elitseriebaserade lag (8) - Eslövs IK, IK Sävehof, KFUM Lundagård, Kärra HF, Lugi HF, Skuru IK, Team Stockholm och VästeråsIrsta HF.
Allsvenskt baserade lag (4) - Eskilstuna Guif, GF Kroppskultur, Skånela IF och Önnereds HK.
Övriga lag (4) - GT Söder, HK Aranäs, Kristianstad HK och RP IF Linköping.
 
Skuru IK med Jenny Södrén i spetsen blir farliga i steg 4.
 
Steg 4 avverkas den 9-10 mars. Mitt tips är att Skuru IK, Kärra HF, Skånela IF, IK Sävehof, KFUM Lundagård och Team Stockholm tar sig vidare plus två överrskningar. Tuffaste grupperna, på pappret ser grupp 1 och 4 ut att vara -  kolla själv.
 
Sverigecupen
Vann cupen gjorde Södermanland, som spelade på hemmaplan i Katrineholm.
 
All star team
Bakre raden från vänster: Moa Johansson (Bohuslän-Dal), Sara Olofsson och Evelina SJöström (Skåne), Madelene Kviamäki (Södermanland), Ronja Westerlund (Stockholm), Jennifer Wallin (Södermanland).
Främre raden från vänster: Mimmi Eliasson och Evelina Källhage, båda från Göteborg.
Foto: från svenskhandboll.se
 
All star team
Målvakt: Evelina Sjöström, Skåne
V6: Madelene Kviamäki, Södermanland
H6: Evelina Källhage, Göteborg
M6: Ronja Westerlund, Stockholm
9M: Mimmi Eliasson, Göteborg; Sara Olofsson, Skåne och Moa Johansson, Bohuslän-Dalsland
Försvarsspelare: Mimmi Eliasson, Göteborg
MVP: Jennifer Wallin, Södermanland.

- Mimmi Eliasson (IK Sävehof) ingår i U17-landslagets trupp, som togs ut den 30/1 - hela truppen hittar du här.
 
Internationellt
Litet öga håller jag på våra svenskor, som finns i de största ligorna. Skadeproblem för tjejerna i Norge har gjort att de inte märks så mycket varken i media eller i skytteligan. Det går bättre för spelarna i Danmark. Där både syns de och finns med i skytteligan. I Tyskland har vi ingen svenska, men däremot i Frankrike och Slovenien.
 
Under februari drar europacupspelet igång igen och då blir det lite mer att skriva om med "internationella glasögon".
 
Handbollsfolk i publiken :-)
 
Härnere i det sydvästraste hörnet av Sverige har vintern med snö och kyla kommit tillbaka. Jag älskar det, men lokalbefolkningen muttrar om vår. Hejåhå. Ha det så gott tills vi hörs nästa gång (eller kanske till och med ses).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar