onsdag 13 februari 2013

Gästkrönikör: Laget som älskar att spela (elit)handboll

Reflektioner inför resan till Helsingborg helgen 9-10 februari - publicerad på Boden Handboll IFs hemsida. Undertecknad fick tillåtelse att publicera detta roliga och tänkvärda på bloggen.

Sveriges längsta resa för damlag på elitnivå genomförs till helgen av Boden Handboll IF:s damer. Avståndet med bil är 1 482 km enkel väg, vilket kan jämföras med att ta bilen från Malmö till Milano, vilket är lite kortare nämligen 1 469 km enkel väg.

Man kan även titta på förhållandet km per handbollsminut, vilket innebär att Boden Handboll IF åker ca 49,4 km för varje spelminut. En utvisning kostar nästan 100 km utan att man är på plan. Ännu värre är det för målvakterna där man med garanti har en på bänken under hela matchen vilket innebär att varje spelminut är guld värd.

Om man tittar på dagsläget för prissättning av en tor resa från Boden till Helsingborg så ser man att SAS vil ha det lilla nätta beloppet av 8 574 kronor för Luleå-Malmö. Men man kan spara pengar på att flyga från Ängelholm på söndag. Den stora summan av 32 kronor sparas på att använda det alternativet.

SJ bidrar med alternativet att åka från Boden på fredag och sova/sitta på tåget i 20 timmar och 6 minuter. Hemresan påbörjas på söndag eftermiddag och tar bara 19 timmar och nio minuter till en kostnad av endast 3 086 kronor i sovvagn per person med en total restid av ca 39 timmar och med en total frånvarotid av ca 65 timmar från Boden.

Laget som älskar att spela elithandboll

Så alla påstående om att vårt damlag inte älskar att spela handboll i damallsvenskan faller platt till marken, när man tittar på vilken omfattning av tid man lägger ned för en timmes spel.

Snitttiden för frånvaro per bortamatch är ca 33 timmar, vilket innebär att för varje minut man spelar match, så krävs det 33 minuters frånvaro hemifrån per matchminut. Men för resan till Skåneland så krävs det 41 minuter frånvaro per matchminut. För SJ-alternativet så krävs 65 minuter per matchminut.

Men nu är handboll det bästa vårt damlag vet och om man älskar sporten så mycket, så älskar man att åka till Helsingborg och spela en toppmatch. Dessutom mot ett bra lag där dom tidigare tre matcherna lagen i mellan har varit riktiga nagelbitare med två oavgjorda och en seger för OV Helsingborg. Dessutom så har OV Helsingborg kvitterat dom sista sekunderna i bägge matcherna i Boden som spelats mellan lagen. På hemmaplan så tog OV en storseger med två mål förra säsongen.

Att tippa att det blir en jämn match mellan två bra lag är ingen kvalificerad gissning. För att vårt damlag skall kunna ta poäng så krävs det diciplin i försvarsspelet, men även att man verkligen håller högsta nivån i anfallsspelet. Man måste även få utdelning på omställningarna och våga ta chanserna när dom kommer.

Den långa färden för att få spela handboll i hela Sverige är något vårt damlag älskar och förhoppningsvis kan man även visa det på planen i Idrottshuset i Helsingborg.

Mikael Carlsson, Boden Handboll IF
..................

Matchen i Idrottens Hus var spännande och en av de bästa matcher jag sett på ett bra tag. OV hade greppet om den första halvleken, men Boden kom in med lite nya idéer i den andra och vann med 29-24. Damallsvenskans skyttedrottning = Bodens mittnia och straffskytt Emmy Nordmark var glädjen personifierad efteråt. Ytterligare sju mål på "kontot" och massvis med assist.