tisdag 13 november 2012

Krönika: Tankar kring den andra månaden av säsongen 2012/2013, del 2

Under oktober kom Europacupspelet igång. I Champions League är det fyra (!) lag med svenskanknytning. Grupp A: Randers HK (Sabina Jacobsen och Ulrika Ågren), grupp B: RK Krim Mercator (Linnea Torstenson och Gabriella Kain), grupp C: IK Sävehof och grupp D: Viborg HK (Johanna Ahlm, Isabelle Gulldén och Cecilia Grubbström).

Den obligatoriska frottéhandduken till alla svettfläckar.
Foto: Annette Andersson
 

Hur har det gått? Inget vidare. Randers och Krim lyckades i alla fall skrapa ihop två poäng genom att slå varsitt "bottenlag". Både Sävehof och Viborg har idel förluster att räkna in. Roligast är nog faktiskt att Ida Odén ligger högt upp i skytteligan med Jamina Roberts tätt därefter.

H43/Lundagård åkte ner till Makedonien för ett dubbelmöte i Cupvinnar Cupen. Det blev två förluster och respass direkt. Mängder med erfarenhet fick tjejerna förstås med sig hem (och 75 000kr i bidrag från förbundet till klubben).

I Damelitserien har H65 Höör (eller mer korrekt Höörs HK H65) fortsatt att överraska. Hittills en enda förlust (Kärra). Av de två nykomlingarna så går det bäst för Kärra, som spelat två oavgjorda och vunnit en. Caperiotumba saknar både poäng och sin skadade playmaker, Sandra Eriksson.

Handboll = kamp.
Foto: Emma Caorline Svensson

När det gäller att infria förväningarna, så är det bara ettan Sävehof och tvåan Skuru, som lyckats med det. De spelade en spännande match i Nacka bollhall, som Partillegänget vann till sist (30-28). Övriga lag har bjudit på både vin och vatten. För egen del skulle jag önska att det var minst en överraskning i varje omgång och fler oavgjorda resultat. Helt enkelt mer spänning i matcherna!

Vissa lag har varit lite mer sjukdomsdrabbade än andra och i slutet på månden började knäskadorna "trilla in", alltid lika trist. Under november spelas tre omgångar (7-10) innan det blir upphåll för landslagsaktiviteter och EM. Spännande att se hur lagen kommer att lägga upp den matchfria perioden, för att bibehålla formen. Återkommer med nyheter i kalenderinlägget, så fort jag vet mer.

Damallsvenskan då - hur går det där? Hm. Tja. Jag tippade O/V Helsingborg och Tyresö Handboll i toppen, men tji vad jag fick fel.... O/V vinner hemma och förlorar borta och Tyresö hittade inte vinnarspåret förrän i slutet av månaden.

I stället är det Eskilstuna Guif och Önnereds HK, som turats om med de två första platserna. Bakom skuggar nykomlingen Skånela IF (mycket imponerande), GF Kroppskultur (trots flera tränarbyten) och Brinkhammars Skara HF.

I botten ligger mer förväntat nykomlingen Härnösands HK och "återkomlingen" Partille IF HK. Tabellen haltar och blir inte komplett förrän den 15 december. Då spelas en match från omgång 1 och en från omgång 7.

Det absolut roligaste med Damallsvenskan är att det är minst ett överraskande resultat i varje omgång eller vad sägs om följande:
omg 3: Skånela - Hallby 32-17
omg 4: Skara - Tyresö 26-21
omg 5: Boden - O/V 24-24
omg 6: E-tuna Guif - Boden 17-28

Någon skytteliga har jag inte hunnit ta fram. Det tar sin tid att fixa till det i Excel. Återkommer med sån statistik, men jag vill inte lova när. Publikligan leds av Skara HF, som snittar 500 personer per match.

Vilken europacupmatch valde jag den gångna helgen (10-11/11)? Det blev Höör, där man tog emot mästarlaget från Italien, Esercito Figh Futura Roma, som spelar i den slovenska ligan och i princip motsvarar det italienska landslaget. Roma-laget spelar sina hemmamatcher i norra Italien (Brixen), då det inte finns tillräckligt stora hallar i Rom...... Det blev hemmaseger med nio mål. "Bra att ha till andra halvlek", sa lagkapten Jonna Linnéll direkt efter matchslut. "Därnere blir det en helt annan halvlek med mycket tryck och liv".

Yrvädret från Danmark "in action" (nr 90).
Foto: Annette Andersson


Vad var det för "tungomål" då? Tja funderingar fanns på att åka upp till Partille för att få se Larvik live, men nä. Min moderklubb var på besök i Helsingborg  - DET var kul att få prata ångermanländska, utan att behöva ta hänsyn till skåningarna ;-)

Ute är det mörkt efter en dimmig och grå novemberdag. Träden börjar bli kala och det är riktigt blött i markerna efter en himlans massa regnande. Inne i hallarna är det varmt och gott. Vi bjuds att delta i glädjen, kampen, farten och jubla till massor av läckra mål och mirakulösa räddningar plus förstås modiga handbollstjejer.

Ha're bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar