Här kommer en krönika kring säsongen som gått i den näst högsta serien, Allsvenskan, och några tankar inför den som väntar till hösten.
Hur gick det med tipsen?
Det blev tre rätt till slut. Överraskade för min del gjorde GT Söder med många intressanta tankar inför sin kommande säsong i SHE/Elitserien. Tankar kring hur spelarna ska kunna finansiera att vara högst upp. Inte någon enkel ekvation i Stockholm för en damhandbollsspelare. Tyvärr.
Överraskade gjorde också nykomlingen Aranäs, som fick kvala uppåt redan första säsongen.
Roligast har varit att serien fortsatte att vara jämn ända in i kaklet. Det gör att jag fortsätter att drömma om att text-TV ska ha med DA på sidan 356 eller allra helst en egen sida = 357. Jag tror att klubbarna måste börja tjata genom mejl, telefonsamtal och kanske påtryckningar från förbundet (?) för att det ska bli verklighet.
Derbyna
Göteborg vann Aranäs över Bjurslätt/Torslanda som till sist ramlade ur. Skåne vann Eslöv över OV. Båda lagen på den övre halvan när säsongen summerades.
Även om GT Söder vann serien, så blev de inte bäst i Stockholm. Den titeln lade Tyresö beslag på.
Skytteligan säsongen 2018-2019
1. Ida Holm, Hellton och Josefin Johansson, GUIF 153 mål
3. Lina Wessberg, Eslöv 126 mål
4. Moa Andersson, Skånela IF och Johanna Vidgren, GT Söder 123 mål
6. Alicia Aldenbro, Spårvägen 107 mål
7. Louise Lilja, Drott 105 mål
8. Yasmin Domonji, GT Söder 105 mål
9. Lotta Kulju, Hellton 99 mål
10. Filippa Sarenbrant, Eslöv 96 mål
3. Lina Wessberg, Eslöv 126 mål
4. Moa Andersson, Skånela IF och Johanna Vidgren, GT Söder 123 mål
6. Alicia Aldenbro, Spårvägen 107 mål
7. Louise Lilja, Drott 105 mål
8. Yasmin Domonji, GT Söder 105 mål
9. Lotta Kulju, Hellton 99 mål
10. Filippa Sarenbrant, Eslöv 96 mål
Kvalen
Den här säsongen testades bäst av fem i kvalen uppåt. I kvalen nedåt var det som vanligt bäst av tre.
Uppåt
Aranäs - SkövdeNykomlingen Aranäs fick möta fd topplaget Skövde HF, som kvalade för andra säsongen i rad. I den andra matchen blev det jämnt (20-22), men totalt blev det tre raka förluster och 64-86 i baken. Bästa målskytt i Arnäs var Johanna Zaman, 15 mål.
GUIF - Boden
Här blev det riktigt spännande i den andra matchen, som hemmalaget Boden vann med uddamålet (26-25). Två kvalrutinerade manskap och det märktes då siffrorna inte blev stora. Trots det tre raka förluster. Total målskillnad 76-89. Bästa målskytt i GUIF var Mia Lagumzija med 18 mål.
Eslöv - Heid
Eslöv som åkte ur SHE/Elitserien våren 2018 hade stora ambitioner att komma tillbaka direkt. Så blev det inte. Direktplatsen bokade GT Söder och i kvalet blev det tre raka förluster mot BK Heid. Totalt 69-89. Bästa målskytt för EIK blev Filippa Sarenbrant med 23 mål (en tredjedel av EIKs mål).
Nedåt
Drott - Kungsängen
Drott fick kvala ännu en gång. Första matchen blev riktigt, riktigt spännande uppe i Stockholm och gick till förlängning. Den vann Drott med uddamålet (30-30 (slut) 5-4 i förlänging = 35-34). På hemmaplan var det aldrig någon diskussion. Totalt 62-54. Mesta målskytt var Louise Lilja med 14 mål.
Tumba HBK - Kärra
Den första matchen var division 1 tvåan Kärras från start till mål (23-21) även om Tumba kom upp till 21-21 med bara några minuter kvar. I den andra matchen var det Kärra ännu en gång som tog hand om taktpinnen. Totalt 37-44 och Tumba får spela i division 1 nästa säsong. Bästa målskytt i Tumba var Flavia Johansson med 10 mål.
Kommande säsong 2019-2020 - kort reflektion
Det är några tränarbyten och spelarflyttar som är officiella. Kristianstad kommer ner från SHE/Elitserien. Kärra tillsammans med Hallby och Nacka HK (Skurus fd farmarlag) kliver upp i allsvenskan.
Den gamle landslagskantliraren Johan Pettersson byter från assistentrollen i Kungälv till huvudtränare Kärra HF. Och i Drott lämnade Thomas Sivertsson över stafettpinnen till Lars-Magnus Jönsson. En Drottprofil både på och utanför planen.
Personligen är jag imponerad över att Drottspelarna klarat av att hålla fokus trots den ekonomiska situationen. Intressant att se om klubben får ordentlig ordning på sina finanser under kommande säsong.
Jag är också nyfiken på hur Nacka ska klara av rollen gentemot Skuru. Säsongerna 2010-2011 och 2011-2012 fanns laget i allsvenskan förra gången. Jag förstår tankegångarna med att låta lovande spelare få spela i DA i stället för division 1, men kommer det att fungera den här gången?
Lag i allsvenskan kommande säsong
Tyresö (Stockholm/Södermanland))
Skånela (Stockholm/Uppland)
Nacka (Stockholm/Uppland) - ny
GUIF (Sörmland)
Hellton (Värmland)
Kärra (Göteborg) - ny
Hallby (Småland) - ny
Aranäs (Halland)
Drott (Halland)
Eslöv (Skåne)
Kristianstad (Skåne) -nedflyttad
OV Helsingborg (Skåne)
Med tre nya lag och en superjämn serie blir det många roliga matcher att titta på. Hur kommer de tre nykomlingarna att klara sig? Hur många spelare stannar i Kristianstad? Vad tror du?
Avslutningsvis
Ibland kommer livet emellan med stora kliv och gör att fokus blir på annat än handboll. Så blev det för oss under mars och en tid efter. Lusten att skriva på bloggen är tillbaka och på TV:n hör jag Sveriges första VM-kval match mot Slovakien.
Ha det nu så bra därute i vårt avlånga land. Det blir säkerligen fler krönikor framöver. Tills dess får både du och jag passa på att njuta av sommaren.
Det går att tävla med annat än bollar ;-)
Här vinner jag med vår hund.
Foto: Kirsten Halling.
---
kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak (216)
Facebook: Damhandboll framför allt (gillar 761, följer 805)
---
Bloggen fyller 7 år den 5 juni 2019
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar