fredag 1 mars 2019

Damallsvenskan snart klar

Serieledarna GT Söder spelade ännu mer
offensivt säsongen 2016-2017 (här mot Lundagård).
Foto: Annette Andersson

Allsvenskan säsongen 2018-2019 är verkligen en jämn serie. Efter 11 omgångar ledde Tyresö före Hellton, GT Söder och GUIF. Efter 19 omgångar har det blivit en del omkastningar. Observera att det bara skiljer sex poäng mellan elvan Drott och tvåan Eslöv.

Hur har det gått med tipsen?


Nu när det bara återstår tre omgångar eller sex poäng har jag prickat in 4 lag på rätt platser = tvåan, trean, fyran och nian.

Överraskat rejält har GT Söder gjort. En liten Stockholmsklubb med höga ambitioner. En önskan om att vara ett alternativ för alla de duktiga tjejer som finns i Stockholmsområdet. Gärna i högsta serien. Som ett alternativ till Skuru IK. Ett försvar som styrs av Emma Pettersson (fd Boden och Kropps) och växer ut till niometerslinjen. Ett snabbt anfallsspel, trots att truppen inte är lika samspelt som Kungälv var i samma situation för ett år sedan.

Eslöv har gjort en fin vår och klättrat från femte till andra plats med kvalmöjlighet. Motståndare ser ut att bli Kristianstad eller Boden. Gissar att man hoppas på en kort resa.

GUIF är laget som nästan alltid ligger på kvalplats när serien är klar. Men inte når ända till direktplatsen. Har funnits i allsvenskan sedan den här versionen startades 2010/2011. Om det blir kval står förmodligen Heid på menyn.

Hellton gör sin andra raka säsong i nästa högsta serien efter äventyret längst upp. Bygger ungt och hoppas på en repris. Behåller man sin fjärdeplats ser det ut att bli kval mot Skövde.

OV Helsingborg ligger precis under kvalstrecket och har ett fint utbyte med Lugi. Flera talanger som får möjlighet till speltid här i stället för i HK Farmen i division 1. Ett stabilt lag i näst högsta serien.

Aranäs fick jag höra mycket gott om inför säsongen. Nykomlingen från Kungsbacka strax söder om Göteborg. I landskapet Halland. Har väl infriat förväntningarna ganska bra hittills. Blir det en efterlängtad kvalplats till slut?

Tyresö har ramlat ner från förstaplatsen till en sjunde plats. Serien är tuff och det gäller att ha lite flyt med uddamålen. Tre poäng upp till andra plats.

Skånela ligger ungefär som förväntat. VIktigt att hålla sig ovanför kvalstrecket. Tufft och tajt är det hela vägen.

Spårvägen, Tumba och Drott slåss om att undvika en av de två nedflyttningsplatserna.

Längst ner parkerar Bjurslätt/Torslanda fortfarande. Men i den senaste omgången överraskade laget rejält när de besegrade topplaget Hellton med uddamålet (28-27). Plötsligt blev avståndet uppåt inte så långt. Fyra poäng upp till kvalplats.

Spännande fortsättning följer. GT Söder behöver bara ytterligare en poäng för att ta hand om direktplatsen till SHE. Medan övriga lag inte kan vara säkra på någonting förrän den sista omgången är färdigspelad.

Derbyn

Fem av tolv lag kommer från storStockholmsregionen. Just nu leder Tyresö den informella tabellen. Två matcher återstår: GT Söder- Tyresö och Tumba-GT Söder.

I Halland har Drott och Aranäs mötts två gånger. Nykomlingen Aranäs vann båda gångerna.

I Skåne finns OV och Eslöv. Det blev varsin hemmaseger. Men i kraft av bättre målskillnad (totalt +4) blev Eslöv bäst i Skåne i allsvenskan.

Underifrån
I division 1 norra går Skurus samarbetsförening Nacka HK som en slåttermaskin. Det ger intryck av en repris på de första säsongerna av allsvenskan då Nacka HK fanns i den nästa högsta serien. Då när spelarna flyttades fram och tillbaka beroende på motstånd.

Aktuellt kvallag från norra serien är Kungsängen. Även det ett Stockholmsbaserat lag.

I division 1 södra leder Hallby och är klart för avancemang. Laget har en målspruta i högernian Elin Johansson (född -96). På kvalplats finns just nu Kärra, men bakom smyger hårdsatsande Ystad IF en poäng efter.

Avslutningsvis
Jag hoppas att du som läst så här lång längtar lika mycket som jag efter alla spännande kvalmatcher. De gör som våren och väntar precis om hörnet. Bara vi lyxlirare i den här delen av Sverige som fått ta en rejält tugga av den redan ;-)

Vitsippor i mängder har vi. 
Foto: Annette Andersson

P.S. Läs gärna mina krönikor på handbollskanalen.se. Jag har valt att kalla den "Lördagskrönikan eller ..." Publiceras kl 07.30 lördagmornar.

---
kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak (215)
Facebook: Damhandboll framför allt (gillar 758, följer 801)
---
Bloggen fyllde 6 år den 5 juni 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar