Det svenska försvaret firade stora triumfer i EM.
Foto: Viktor Ljungström.
Den 16 december avslutades damernas EM i Frankrike. Jag hade tippat hemmanationen som vinnare, Norge som tvåa och Nederländerna eller Holland som trea.
Jag fick två rätt av tre då Norge underpresterade och Ryssland lyckades hålla ihop både spel och nerver hela vägen till finalen. Det blev till slut en silvermedalj.
Anna Sen och Daria Dmitrieva kom inte
upp i samma nivå som under OS-finalen.
Foto: EHFs sajt.
Sverige tog sig vidare till huvudrundan med ett nödrop, precis som jag förväntat. Scenariot påminde om EM 2016 på hemmaplan. Men sen kom flera överraskningar. Den första kom mot Frankrike där det blev oavgjort efter ett helt makalöst försvarsspel med Anna Lagerquist i huvudrollen. Hon som för många år sedan drömde om att bli handbollsproffs i Frankrike. Kanske blir det verklighet en dag? Flytande franska pratar hon i alla fall.
Anna Lagerquist 2011
(Skövde - Lugi 20-17).
Foto: Viktor Ljungström.
Och sen en niomålsseger över redan semifinalklara Ryssland. Med Nathalie Hagman som ända tills dess inte hittat målformen. Här blev det otroliga 17 mål (!).
Nathalie Hagman.
Foto: Viktor Ljungström.
Det muttrades en hel del på andra sidan Öresund om Trefilov efter den matchen kan jag avslöja. Att han inte brydde sig om resultatet och "lät Sverige vinna". Danmark hoppades på en match om 5-6 plats i Paris efter en fin seger över Montenegro (24-23) i avslutningsmatchen i huvudrundan. Det hoppet släcktes när Sverige vann och tog sig till Paris. I matchen om 5-6 plats stod en möjlig OS-plats för segraren.
Den matchen spelades mellan Sverige och Norge. Förbundskapten Henrik Signell lät de spelare som inte fått så mycket speltid tidigare vara med på allvar (utom målvakten Jessica Ryde, som aldrig blev inskriven i truppen). Vann gjorde Norge med 38-29. Matchens lirare blev den norska målvakten Silje Solberg.
Nu återstår att se om Sverige får möjlighet att kvalificera sig till OS i Japan 2020. Norge tog chansen den här gången. Mycket viktig för ett land som dominerat damhanbollen ett längre tag, men i de tre senaste mästerskapen "bara" blivit OS-trea (2016), VM-tvåa (2017) och EM-femma (2018).
På andra sidan Öresund har det varit ganska tuffa diskussioner kring damlandslaget som tappat rejält i popularitet de senaste åren. Den här gången blev de åtta. Om den danske förbundskapten Klavs Bruun Jörgensen diskuteras det både högt och lågt efter mästerskapet. Ett exempel är den här artikeln på danska TV2.dk http://sport.tv2.dk/haandbold/2018-12-15-ligatraenerne-derfor-gik-det-ikke-godt-for-danmark-til-em
Annat som det pratades om inför, under och efter mästerskapet var alla skadade spelare som inte kunde vara med eller skadades under mästerskapet t ex Nora Mörk, Daniela Gustin och Cristina Neagu. Och EHFs planering av det tajta spelschemat under mästerskapet. Liksom att Europacuperna höll på ända fram till mästerskapet. Varför denna hårda belastning på spelarna? Vad beror den på och varför lyssnar inte EHF på spelarna och ledarna? De frågorna känns verkligen både berättigade och aktuella.
All star team
5 000 personer tog chansen att rösta på sin favorit via en app och utgjorde 40% av underlaget för all star team. Övriga 60% bestod av en expertpanel.
Målvakt: Amandine Leynaud (FRA)
V6: Majda Mehmedovic (MNE)
V9: Noemi Hafra (HUN)
M9: Stine Oftedal (NOR)
H9: Alicia Stolle (GER)
H6: Carmen Martin (ESP)
M6: Crina Pintea (ROU)
Bästa försvarsspelare: Kelly Dulfer (NED)
MVP: Anna Vyakhireva (RUS)
Skyttedrottning: Katarina Krpez Slezak (SER) 50 mål
Statistik - för nördar ;-)
Skytteliga
1. Katarina Krpez Slezak (SER) 50 mål
2. Eliza Buchesi (ROU) 45 mål
3. Cristina Neagu (ROU) 44 mål
4. Anna Vyakhireva (RUS) 43 mål
5. Estelle Nze Minko (FRA) 38 mål
Assistliga
1. Anna Vyakhireva (RUS) 41
2. Milena Raicevic (MNE) 39
3. Stine Bredal Oftedal (NOR) 33
4. Jelena Lavko (SRB) 31
5. Alicia Fernandez Fraga (ESP) och Grace Zaadi (FRA) 27
Busligan gult - rött - utv
1. Anne Mette Hansen (DEN) 5-1-9
2. Mette Tranborg (DEN) 6-1-8
3. Kamila Kordovska (CZE) 1-4
4. Elin Hallagård (SWE) 1-1-4
5. Ainhoa Hernandez Serrador (ESP) 1-1-5
Målvaktsligan
1. Silje Solberg (NOR) 40% (45/112)
2. Laura Glauser (FRA) 36% (41/114)
Amadine Leynaud (FRA) 36% (60/165)
Katrine Lunde (NOR) 36% (57/160)
5. Maja Vojnovic (SLO) 35% (9/26)
Placeringar
1. Frankrike (även regerande världsmästare)
2. Ryssland (även regerande olympiska mästare)
3. Nederläderna
4. Rumänien
5. Norge
6. Sverige
7. Ungern
8. Danmark
9. Montenegro
10. Tyskland
11. Serbien
12. Spanien
13. Slovenien
14. Polen
15. Tjeckien
16. Kroatien
Svensk statistik
Skytteligan
1. Nathalie Hagman 35 mål
2. Isabelle Gulldén 25 mål
3. Olivia Mellegård, Jamina Roberts och Hanna Blomstrand 17 mål
Assistligan
1. Isabelle Gulldén 21
2. Hanna Blomstrand och Jamina Roberts 20
4. Jenny Alm 11
5. Nathalie Hagman 8
Busligan gult - rött - utv
1. Elin Hallagård 1-1-4
2. Jamina Roberts 2-0-4
3. Anna Lagerquist 2-0-2
4. Daniela Gustin 1-0-1
5. Carin Strömberg 1-0-2
Målvakter
Filippa Idéhn 33% (61/184)
Johanna Bundsen 22% (19/88)
Avslutningsvis
Ja vad tycker jag om Sveriges insats och hela mästerskapet? Först och främst superbra täckning av TV3 och TV10 med bra kommentatorer (förutom de äldre herrarna). Sen var det roligt med alla dessa överraskande resultat. Många matcher som var jämna ända in i slutminuten.
Jag hoppas framöver att fler målvakter får chansen i den blågula tröjan. Ökad konkurrens på den posten ger större möjligheter till medaljplaceringar. Man kan ju fråga sig varför det på herrsidan finns så många målvakter som är på den allra högsta hyllan, medan samma scenario fortfarande inte skett på damsidan.
I övrigt en helt ok insats med tanke på skadeläget i truppen. Finns där en kommande "Bella Gulldén" därute förresten? Å fler spelare som vågar lära sig att skjuta med fel hand = vänster? För återigen gjorde Hanna Blomstrand ett bra mästerskap och Nathalie Hagman hittade formen till sist. Båda två är i vardagslivet högerhänta.
Gott slut och nu ser vi fram emot herrarnas VM. Blir det en ny semifinalplats eller ett magplask? Det vet vi den 27 januari 2019.
Lite vårkänsla skickar jag med ;-)
Kommer i mars eller så.
---
kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak (210)
Facebook: Damhandboll framför allt (gillar 759, följer 801)
---
Bloggen fyllde 6 år den 5 juni 2018
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar