tisdag 25 december 2018

Damallsvenskan halvvägs

Lina Wessberg - 69 mål efter 11 omgångar
för Eslövs kontringssnabba vänstersexa.
Foto: Christoffer Borg -Mattisson.

Det är både jul- och nyårsledigt för damallsvenskans spelare. Matcherna drar igång igen under trettonhelgen 5-6/1 2019. Men såklart står det både egen träning och handbollsträning på agendan tills dess.

Jag passar på att göra en koll hur det gått med mina förhandstips nu när vi är halvvägs = elva spelade omgångar.

Aktuell tabell efter 11 omgångar = halvvägs.

Min förhandsfavorit till direktplatsen, Tyresö, ligger prydligt där. I kraft av bättre målskillnad. Ytterligare två lag har samma poäng och ett är bara en poäng efter. När hände det senast? Om överhuvudtaget?

Den här säsongen, 2018-2019, finns där än så länge inga tydliga glapp i den näst högsta serien. Inget lag är avhängt och inget har dragit ifrån. Himla roligt tycker jag som föredrar när allt kan hända.

Tråkigt nog ignorerar SVTs text-TV fortfarande damernas allsvenska. Herrvarianten finns (såklart med... ). Medan man i Danmark är mer jämställda och har med de båda högsta serierna för både dam och herr i sin resultatrapportering. Ni därute får väl mejlbomba SVT så något händer!

Åter till min analys av tabellen. Överraskat positivt har verkligen GT Söder (3) gjort. I näst sista omgången gjorde Johanna Vidgren (-96) hälften av målen när Skånela besegrades med 28-24. Hela 14 st. Målsättningen är att nå kvalet till SHE och just nu ser det fullt rimligt ut.

Den andra överraskningen för mig är nykomlingen Aranäs (7). Andra i bekantskapkretsen är inte lika förvånade utan har snarare riktigt höga föräntningar på laget. Nu när serien vänder ska det bli intressant att se om det blir en placering ovanför de två nedre stecken eller inte.

OV har däremot överraskat negativt, trots en bra trupp och en riktigt duktig mittnia och straffskytt i Martina Persson. Hon tillhör den där fina årgången fråm H65 Höör födda -96 (Hanna Blomstrand, Ellinor Johansson, Anna Johansson, Emma Rask m fl).

Ett annat lag som överraskat negativt på mig är Eslöv (5), som var Sveriges bästa lag i början av 2000-talet. Blev degraderade i våras, men jag trodde att "elitserietempot" skulle finnas då stommen är den samma. Men icke. Man inledde riktigt uselt med fyra förluster i de fem första matcherna, varav en mot nykomlingen Aranäs. Kanske kom vändningen i det oavgjorda resultatet mot GUIF i omgång 7? Eskilstunalaget som tillsammans med Hellton inledde suveränt. Det ska bli mycket intressant att följa om truppen verkligen lyckas med målsättningen att ta sig tillbaka till SHE på en säsnong. 

Underifrån

Leder division 1 Norra gör Skurus farmarlag = Nacka HK och får inte flytta uppåt. Däremot hittar vi Kungsängens SK på handra plats. Kanske kan det bli sex Stockholmslag i näst högsta serien 2019-2020.

Ystad IF Dam
Foto från klubbens FB-sida.

Division 1 Södra har Ystad IF på första plats. Klubben har herrlaget i högsta serien sedan måånga år tillbaka. Nu har man bestämt sig för att se till att få damlaget på samma nivå. Intressant fortsättning följer. Mannen i huset håller en halv tumme på laget då en av hans gamla spelare finns i truppen.

Derbyn

Hur går det då i de lokala fajterna? I Göteborgsområdet finns Aranäs och Bjurslätt/Torslanda. De har mötts i Torslanda Sporthall och då vann Aranäs (24-20). I Skåne är det fortfarande två lag (Lundagård åkte ur ifjol). Eslöv tog emot OV i fina Eslövshallen (min högst personliga favorithandbollshall) och vann med 27-22. 

I Stockholm är det däremot 5 lag som huserar i den nästa högsta serien. Bakslagen med det är den dåliga publiktillströmningen och ointresset i media i huvudstaden. Kanske kan klubbarna hjälpas åt att skapa en lathund för mediautskick, framför allt efter match? Be förbundet om en lista med mejladresser? Göra matcherna till en fest för hela familjen? Oavsett en klar utmaning i att tänka nytt för klubbarna i den regionen. Varför då? Jo helt enkelt för att damspelarna förtjänar att ha mycket publik på alla sina matcher i näst högsta serien.

Derbytabellen efter 11 omgångar.

Just nu leder Tyresö den interna Stockholmsfajten. Precis som i serietabellen i kraft av en bättre målskillnad. En av nycklarna till framgångarna i slutet av hösten var den finska landslagsmålvakten Jenna Lohi Peltola (-90). Fostrad i Kungsängen och Varberg. Senast aktuell i AIK, som trillade ur allsvenskan i våras.

Historik
Så här i slutet av året och mitt i säsongen fick jag lust att göra en kort tillbakablick på den första säsongen av allsvenskan, i det här nya formatet, säsongen 2010-2011. Då när man slog ihop lag från de två dåvarande division 1 serierna samt nedflyttade lag från elitserien. 

Från Elitserien: Önnered och Rimbo
Från division 1 Norra: Nacka, Örebro, Tumba, Hellton, GUIF
Från division 1 Södra: Kungälv, H65 Höör, Partille, Sävsjö/Eksjö, KvIK Sport (hette CaperioSport en period).

Målsättningen var att göra klivet upp till högsta serien kortare samt en jämnare serie.

Säsongen 2018-2019 leder H65 Höör högsta serien, SHE. De är obesegrade efter tio omgångar. Önnered kom tillbaka på allvar förra säsongen och fortsätter att utmana självaste Sävehof ;-) En sjätteplats för ögonblicket. Kungälv klev upp i höstas och har överraskat många. Ligger på en fin nionde plats med mersmak.

Själva allsvenskan är jämnare än någonsin i sin nionde upplaga, vilket är utvecklande för både spelare och tränare. Många nya taktiska drag både testas och tränas in som helplanspress, 7-6 spel, olika varianter på offensiva försvar liksom 6-0 med höga tvåor. Målvakterna gör långa utkast till kantspelare som blivit allt snabbare. Det gäller att ha många rävar bakom varje öra för att plocka hem den åtråvärda första platsen.

Avslutningsvis
Hoppas jag att du som läser detta får en fin avslutning på 2018. Nu ser vi fram med spänning mot vad det nya året har att bjuda på. Å så kan jag inte låta bli att bjuda på en rolig bild.

Jultomteklacken i Arenan den 22 december.
Skånederby LUGI - H65.
Foto: Camilla Axelsson.

Äkta tokstollar. Bjuder på sig själva som alltid. Precis sådär lagom galna som de gärna får vara de där som håller till i en hejarklack till handbollslagen runt om i Sverige. 

---
kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak (210)
Facebook: Damhandboll framför allt (gillar 757, följer 799)
---
Bloggen fyllde 6 år den 5 juni 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar